14.5 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSpecialFiliera din umbră a traficului de arme

Filiera din umbră a traficului de arme

Coreea de Nord a dezvoltat mijloace sofisticate pentru ocolirea sancţiunilor ONU privind armamentul, folosind inclusiv ambasadele pentru facilitarea comerţului ilegal, arată un document al organizaţiei mondiale. Phenianul a folosit contra-măsuri şi tehnici „puse la punct de organizaţiile de trafic de droguri“ pentru a achiziţiona mărfuri prohibite.

Ambasade, societăţi-fantomă străine, nave care îşi schimbă pavilionul, toate au fost utilizate de Coreea de Nord, potrivit documentelor descoperite pe cargoul plin cu arme, sechestrat în Panama.

Grupul de experţi ONU care au alcătuit raportul arată că au descoperit un „ecosistem de întreprinderi”, un complex de firme şi de indivizi stabiliţi în străinătate care au contribuit ca statul nord-coreean să se sustragă controalelor asupra activelor sale ca şi asupra relaţiilor financiare şi comerciale. În unele din elementele cele mai complexe prezentate public contra ambasadelor Phenianului, raportul relevă că misiunile diplomatice din Cuba şi Singapore au fost suspectate că organizează un transfer ilicit de avioane de vânătoare cubaneze şi piese de rachete, descoperite pe o navă port-container nord-coreeană în iulie trecut, în Panama. Au fost găsite documente secrete nord-coreene adresate căpitanului navei, care a oferit detalii privind modul de încărcare şi de disimulare a încărcăturii de arme ilegale, ca şi despre cum să faci o declaraţie falsă pentru agenţii vamali din Panama. „Schimbarea primelor recipiente şi cele 1.000 tone de zahăr (în următorul port) între ele, în aşa fel încât conţinutul să nu poată fi văzut”, se arată în documentul tradus din coreeană.

Panama a sechestrat nava Chong Chon Gang pentru contrabandă de arme din era sovietică, inclusiv două MIG-21, avioane de luptă, ascunse sub mii de tone de zahăr. După descoperire, Cuba a declarat că încărcătura era compusă din arme învechite, din era sovietică, pentru a fi reparate în Coreea de Nord, urmând a fi returnate apoi Cubei.

Chinpo port, o întreprindere pe care raportul ONU o „co-situează” la ambasada nord-coreeană din Singapore, a acţionat cu titlul de agent pentru o societate cu sediul la Phenian, care a exploatat nava, iar personalul diplomatic nord-coreean din Cuba a organizat expedierea disimulată a încărcăturii.

Flota mascată

Potrivit raportului, Coreea de Nord a făcut mari eforturi pentru a masca originea flotei sale comerciale prin schimbarea pavilioanelor şi debotezarea navelor, în special după introducerea sancţiunilor ONU mai severe, la debutul anului 2013, care au urmat celui de-al treilea test nuclear nord-coreean. Majoritatea proprietarilor de nave înregistraţi sunt mici firme care au foarte rar mai mult de cinci nave, ceea ce înseamnă că Phenianul a reuşit să-şi menţină flota, chiar în cazul în care o companie navală, o navă sau banii acesteia erau sechestrate sau îngheţate. Sub sancţiunile ONU, Coreii de Nord îi este interzis să expedieze şi să primească mărfuri legate de programele sale nucleare şi de rachete. De asemenea, este interzis importul unor produse de lux, ca şi transferul ilicit de bani în vrac.

Statul nord-coreean a favorizat o reţea complexă de întreprinderi în afara sistemului financiar internaţional pe care o utilizează pentru achiziţionarea acestor produse interzise, precizează raportul. Grupul special de experţi a citat exemplul unei tranzacţii „extraordinar de complexă” implicând un contract al companiei naţionale Air Koryo pentru achiziţionarea de avioane noi, în 2012. Plăţile au fost structurate pe opt firme înregistrate în Hong Kong, care au afirmat că aveau ca partener Koryo Air. Cumpărarea de avioane civile nu este interzisă de sancţiunile ONU, dar unele dintre societăţi par că au fost formate recent ca entităţi fictive, o piaţă pentru tranzacţii ilegale.

Ambasadele Coreii de Nord în străinătate joacă un rol-cheie în complicitatea acestor societăţi din umbră, raportul onusian confirmând suspiciunile de ani de zile ale comunităţii internaţionale. Ţara a fost întotdeauna dependentă de furnizorii externi pentru programele sale de rachete, experţii referindu-se la o rachetă cu rază lungă de acţiune recuperată de Coreea de Sud, care conţinea piese provenite din China, SUA şi ex-URSS, Coreea de Sud, Marea Britanie şi Elveţia. Racheta a fost lansată în decembrie 2012.

O încărcătură de componente de rachete expediate din China şi interceptată de Coreea de Sud în acelaşi an, era destinată Siriei şi raportul mai subliniază că alte state au cumpărat arme nord-coreene – Myanmar, Eritreea, Tanzania, Etiopia, Somalia şi Iran. Incidentele analizate de Grupul special arată că ţara foloseşte din ce în ce mai mult tehnici multiple şi diferenţiate de ocolire a sancţiunilor

Cele mai citite

Regele Charles a vizitat marți un centru de tratare a cancerului

Regele Charles al III-lea al Regatului Unit revine la îndatoririle publice pentru prima dată după ce a fost diagnosticat cu cancer. El urmează să...

Lloyd Austin impulsionează statele care dețin sisteme Patriot să le doneze Ucrainei

Secretarul american al apărării Lloyd Austin a încurajat marţi statele care deţin sisteme antiaeriene Patriot să doneze din ele Ucrainei, care aşteaptă mai multe...

Blat PSD-PNL la alegerile locale din Maramureș

Coaliția PSD-PNL s-a rupt la București, însă în țară alianța merge „unsă” și un exemplu elocvent este situația din Maramureș. După arestarea edilului de...
Ultima oră
Pe aceeași temă