17.3 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialFiliera bancară a evaziunii

Filiera bancară a evaziunii

Ministrul Bugetului, Jerome Cahuzac, a demisionat după ce justiţia franceză a deschis o anchetă care îl vizează pentru „spălare de fraudă fiscală“, fiind înlocuit de Bernard Cazeneuve, actualul ministru pentru Afaceri Europene. Parchetul a precizat că sunt necesare extinderi ale anchetei în Elveţia şi Singapore.

Jerome Cahuzac se află în centrul unui scandal de mai multe luni, după ce Mediapart a dezvăluit că ministrul Bugetului, foarte apreciat de
altfel ca profesionist, ar deţine un cont nedeclarat în Elveţia. Negările acestuia nu au împiedicat justiţia să analizeze dovezile – o înregistrare pusă la dispoziţie de Mediapart – şi în urma unei expertize s-a stabilit că, probabil, Cahuzac este interlocutorul care evoca în 2000 deţinerea unui cont nedeclarat într-o bancă elveţiană.

Cahuzac a demisionat marţi seara, demisie acceptată ieri de preşedintele Hollande. Parchetul a decis deschiderea unei anchete judiciare pentru „spălare de fraudă fiscală” din cauza necesităţii unor anchete în Elveţia şi Singapore.

Cotidianul Le Monde a publicat întrevederea cu un expert financiar, specialist în gestionarea averilor private, un bancher din Geneva, discuţia fiind menită să stabilească modul în care ministrul francez delegat cu Bugetul a putut să deschidă un cont nedeclarat în Elveţia, fără ca numele său să apară, şi apoi să-l transfere în Singapore.

Expertul, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, a declarat anchetatorilor că nu are elemente privind contul în cauză, dar cunoaşte maniera în care lucrează Herve Dreyfus, gestionarul averii lui Jerome Cahuzac. „Deţine reţele politice, la dreapta cât şi la stânga, printre ei oameni politici şi şefi de întreprinderi şi oameni din show-business care îşi ţin banii în Elveţia”.

Valize cu bani cash

Bancherul a pus anchetatorii pe pista Reyl&Cie, o societate de gestionare a activelor financiare pentru conturile clienţilor particulari. Fondată în 1973 la Geneva de Dominique Reyl, frate vitreg cu Herve Dreyfus, a devenit bancă în 2010. „Herve Dreyfus, în afara activităţilor din Franţa în cadrul societăţii Raymond James Asset Management International, era „purtătorul de valize” al lui Reyl la Paris. El era cel ce livra cash şi permitea astfel un sistem de compensaţii”.

Multă vreme, Reyl nu avea licenţă bancară, dar lucra în diferite astfel de instituţii, între care UBS, conturi master, arată martorul adăugând că aceste „conturi master” deschise doar pe numele Reyl permiteau gestionarea sub o singură identitate a mai multor sub-conturi ale clienţilor privaţi, care erau astfel protejaţi şi disimulaţi. În acest caz, UBS nu avea pe liste numele lui Jerome Cahuzac, cu atât mai mult cu cât contul ministrului a fost deschis pe numele unei societăţi sau al unui trust, precauţie suplimentară pentru a i se masca identitatea. O altă ipoteză evocată de expertul bancar este un cont deschis prin intermediul unei societăţi de asigurare pe viaţă luxemburgheză, o schemă care nu divulgă numele, un drept economic.

În ce priveşte probabilul transfer al contului lui Cahuzac la Singapore, bancherul reaminteşte că „de la introducerea în 2005 a unei reţineri la sursă asupra depozitelor clienţilor străini, majoritatea băncilor, între care şi Reyl, au deschis filiale la Singapore pentru a pune depozitele bancare la adăpost. Trans­ferul a continuat şi continuă pe măsură ce secretul bancar helvetic s-a spulberat.

Bancherul din Geneva consideră că demisia lui Cahuzac va provoca numeroase turbulenţe. „Toată lumea trebuie să tremure, pentru că o bună parte a clasei politice franceze, de dreapta cât şi de stânga, cunoaşte foarte bine malurile lacului Leman”.

 

Cele mai citite

Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 6 miliarde de lei

Ministerul Finanţelor a planificat să se împrumute, luna aceasta, cu aproape 6 miliarde de lei de la băncile comerciale. Suma este mai mică cu...

Iohannis, premiat de Consiliul Atlantic, în America

Consiliul Atlantic îl va onora în acest an pe preşedintele Klaus Iohannis cu Distinguished International Leadership Award pentru cariera sa remarcabilă, pentru conducerea exemplară...

Amenzi de 4,6 milioane de euro pentru 29 de retaileri. Plus: deconectarea și telemunca în UE

Comisarul european pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit, a declarat, cu ocazia zilei de 1 mai, că telemunca şi deconectarea trebuie să...
Ultima oră
Pe aceeași temă