10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialFermierii, în supermarketuri

Fermierii, în supermarketuri

Produsele tradiţionale sălăjene au reuşit să ajungă în standurile magazinelor din judeţul Sălaj.

Pentru a-şi valorifica produsele tradiţionale atestate, fermierii sălăjeni au iniţiat o colaborare cu lanţurile de supermarketuri care au deschise puncte de lucru în judeţ. Kaufland, Penny Market şi Carrefour au acceptat să găzduiască standuri de unde clienţii vor putea achiziţiona, în curând, brânzeturi, mezeluri, pâine şi zacuscă, toate pregătite după reţete sălăjene cu tradiţie.

Sprijin din partea­­ autorităţilor

În acest demers, producătorii au beneficiat de sprijinul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj. „Am avut o întâlnire cu reprezentanţii celor trei magazine, în care au fost stabiliţi paşii ce trebuie urmaţi. Am stabilit procedura de lucru, iar producătorii trebuie să prezinte o ofertă care să conţină preţul produsului şi fotografii cu produsul, exact în forma în care va fi comercializat. În momentul în care producătorii vor avea toată documentaţia întocmită, se va face un studiu de piaţă, iar proiectul va primi undă verde”, a declarat directorul DSVSA Sălaj, Mircea Martin. În plus, producătorii iau în calcul deschiderea unui magazin în Zalău, unde să fie comercializate exclusiv produse tradiţionale. „Chiria pentru spaţiul de care ar fi nevoie ar fi mai uşor de suportat, dacă se împarte la mai mulţi. Ar fi primul magazin de acest gen din România şi cu siguranţă ar avea succes”, a mai spus Martin. După modelul fermierilor europeni, sălăjenii au fost primii din România care şi-au atestat produsele tradiţionale. În prezent, judeţul Sălaj numără 115 de astfel de produse tradiţionale brevetate oficial, de la brânzeturi şi diferite tipuri de smântână, până la tăiţei de casă, zacuscă de ciuperci, ţuică şi variate produse din carne. Celebră este mai ales ţuica de prune din zona Zalăului.

Branduri

Pâine brevetată Mai mult de jumătate dintre licenţele acordate fermierilor sunt pentru produse de panificaţie, printre care pâinea cu cartofi sau mălai coapte pe vatră şi specialităţi pentru datini religioase, precum parastasul, colăcuţii, cocuţii sau prescura. De asemenea, au fost brevetate produse bazate pe laptele de bivoliţă, în condiţiile în care Sălajul adăposteşte cirezi însemnate de bivoli.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă