15.7 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialFermierii ameninţă să aducă bovinele în Piaţa Victoriei

Fermierii ameninţă să aducă bovinele în Piaţa Victoriei

Crescătorii de bovine i-au spus, vineri, la Râşnov, ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Mihail Dumitru, că dacă nu vor primi subvenţiile naţionale şi pe cele europene vor declanşa protestele şi vor aduce animalele în Piaţa Victoriei din Capitală, informează NewsIn.

Costel Caraş, preşedintele Sindicatului Crescătorilor de Bovine, declarat că fermierii sunt pregătiţi să declanşeze proteste în perioada 15-21 mai, dorind să atragă atenţia cu privire la situaţia îngrijorătoare din domeniul zootehnic.

„Sunt o grămadă de ferme care vor da faliment dacă nu primesc urgent subvenţiile, iar altele se află la limta de subzistenţă. În toate statele Uniunii Europene agricultura este subvenţionată în mai mică sau mai mare măsură, în timp ce în România acest domeniu este lăsat să moară”, a spus Caraş, care este şi proprietarul unei ferme de vaci cu 150 de capete.

Ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, le-a spus fermierilor că ministerul pe care îl conduce face eforturi atât pentru a plăti toate restanţele către agricultori pînă la data de 10 mai, cât şi pentru a termina plata subvenţiilor agricole pe anul 2009 pînă la finalul lunii mai, cu o lună mai devreme decît termenul prevăzut.

„Am aprobat în Guvern un ajutor de criză pentru producătorii de  lapte, care va fi plătit mai ales fermierilor din zonele defavorizate. De asemenea, am contractat un credit de Trezorerie de 4 miliarde de lei cu care se vor plăti subvenţiile în perioada următoare”, a spus ministrul agriculturii.

Mihail Dumitru s-a aflat vineri la Râşnov, unde timp de trei zile au fost organizate „Zilele Crescătorilor de Taurine”, prilej pentru schimb de experienţă în domeniul zootehnic, dar şi pentru un dialog între fermieri şi autorităţi.

„ Zootehnia trebuie să devină vârful de lance al agriculturii în viitorul nu prea îndepărtat, obiectivul meu fiind dezvoltarea acestui sector. Am obţinut de la Uniunea Europeană o derogare de încă doi ani privind îndeplinirea standardelor în domeniul controlului laptelui şi ne preocupă ca, în ciuda problemelor financiare cu care ne confruntăm, să sprijinim acest sector important”, a asigurat Mihail Dumitru.

La evenimentul de la Râşnov sunt prezenţi cei mai importanţi 17 crescători de animale din 15 judeţe ale ţării, cele mai multe animale aduse la expoziţie fiind din rasa Holstein.

Cele mai citite

Tarife pe litoral de 1 Mai. A înlemnit când i-a venit nota de plată pentru 4 sucuri și mâncare

Turiștii plecați pe litoralul românesc în aceste zile de vacanță au parte de surprize neplăcute, mai ales când le vine nota de plată. Mulți...

Amenzi de 4,6 milioane de euro pentru 29 de retaileri. Plus: deconectarea și telemunca în UE

Comisarul european pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit, a declarat, cu ocazia zilei de 1 mai, că telemunca şi deconectarea trebuie să...

ANAF a publicat „Lista albă” pentru primul trimestru din 2024

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat „lista albă" a persoanelor juridice care au declarat şi au achitat la scadenţă obligaţiile fiscale de plată şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă