21 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăSpecial„Ferma de copii“, culisele unui vast trafic internaţional

„Ferma de copii“, culisele unui vast trafic internaţional

Extremul Orient şi, mai ales, Thailanda sunt în șoc după ce opinia publică a aflat cu stupoare ce se petrece în spitale şi clinici care până acum se bucurau de o imagine pozitivă. Datorită absenţei unei legislaţii, aceste instituţii medicale au devenit furnizori fără scupule de turism medical cu scopuri reproductive. Primul scandal a izbucnit la 31 iulie, la Bangkok, când o mamă purtătoare furioasă a dezvăluit presei că un cuplu de australieni pentru care adusese pe lume gemeni, a plecat cu doar unul dintre copii, abandonând micuţul său frate, trisomic.

Dar dezvăluirea aproape concomitentă a proiectului dement al unui tânăr şi bogat japonez de a concepe peste 1.000 de copii a declanşat uraganul. Concret, el ar fi conceput peste 30 de copii cu mame purtătoare din Thailanda şi vrea să continue până la moartea sa. Poliţia thailandeză suspectează un vast trafic internaţional de copii în timp ce junta militară la putere a decis reglementarea businessului opac cu mame purtătoare, Bangkokul devenind o placă turnantă. Decizia a fost luată după abandonul micuţului Gammy, trisomic, de un cuplu australian.

La 5 august, la indicaţiile unui informator, poliţia a descins într-un imobil ultramodern, The Niche, o reşedinţă luxoasă cu arhitectură elegantă, situată în nordul capitalei thailandeze. În multe camere pline de jucării, poliţiştii au găsit nouă copii cu vârste între două săptămâni şi doi ani, nouă bone şi o tânără însărcinată în şapte luni. În fruntea „creşei”, o japoneză de 27 ani, Yuko Unno, conducea afacerile în numele şefului ei.

Afacerea „mamelor purtătoare“

În 2012, tânărul japonez cu păr lung şi ochelari de student înţelept, Mitsutoki Shigeta, a contactat New Life Global Network, una din numeroasele agenţii de „mame purtătoare” instalate la Bangkok, profitând de o interpretare suplă a legislaţiei care cere o linie de rudenie între genitor şi mamă. Fondată în Georgia, agenţia s-a instalat în cartierul de afaceri Sathorn, în inima capitalei thailandeze. Obişnuită cu cupluri mature fără copii, fondatoarea agenţiei, Mariam Kukunashvili a fost surprinsă de vârsta candidatului – 22 ani – şi mai ales de cererea sa insolită: procedarea simultană a două GPA cu două mame purtătoare.

A acceptat să recruteze două thailandeze care urmau să fie supravegheate într-o clinică specializată din Bangkok, All IVF. Cele două sarcini au decurs normal şi în final au fost trei nou-născuţi. Curând, tânărul tată  a contactat-o din nou pe Mariam şi i-a cerut să organizeze alte GPA în Thailanda. Deşi a început să-şi pună întrebări, ea a informat personalul medical din Thailanda că tânărul Shigeta nu face un secret despre dorinţa sa de a aduce pe lume mulţi copii. 1.000, în ritmul de „zece sau 15 în fiecare an, până la moartea sa” şi apoi vrea să congeleze sperma pentru a continua să procreeze chiar când vârsta nu îi va mai permite şi  va cumpăra echipamentul necesar pentru stocarea eşantioanelor la el acasă. În faţa uluirii lui Mariam, el a precizat că „este cel mai grozav cadou pe care pot să-l fac omenirii!”. Îngrijorată, a încercat să-i calmeze entuziasmul. În zadar. În final a alarmat şeful clinicii din Bangkok, fără să se gândească la forţa de convingere a tânărului şi mai ales la cea a portofelului său.

„Moştenitorul blestemat“

Tatăl lui este magnatul telecomunicaţiilor, Yasumitsu Shigeta, care a fost a 5-a avere mondială până la prăbuşirea dot-coms (bula internet). După aceea, s-a clasat doar pe locul 11 în rândul averilor din arhipelag. Fiul său deţine 34 milioane euro şi societăţi în majoritatea ţărilor din regiune. O avere suficientă pentru ca medicul şef să arunce la gunoi orice precauţie şi orice măsură şi a furnizat obsedatului său client mijloace pentru a-şi realiza proiectul delirant – naşterea unei armate de copii. Câţi sunt până acum? 15, 20, mai mulţi? Ancheta nu a reuşit încă să stabilească.

Copiii de la The Niche au fost transferaţi la orfelinatul din cartier în aşteptarea clarificării identităţii lor. De atunci, japonezul se exprimă doar prin intermediul avocaţilor şi nimeni nu ştie unde s-a scuns. Deţine trei paşapoarte, unul nipon, unul cambodgian şi unul eliberat de Hong Kong.

Mamele celor nouă copii au relatat aceeaşi poveste – au fost abordate de o agenţie care le-a propus fiecăreia 7.200 euro – 9.500 pentru gemeni –  plus o alocaţie lunară de 450 euro pentru a purta o sarcină pentru străine sterile. Nici una dintre ele nu ştia că în realitate contribuia la popularea „fermei de copii” personală a japonezului.

Ancheta Interpolului se desfăşoară în toate ţările unde milionarul are afaceri şi în India a găsit urma altor trei copii şi posibil sursele afacerii. Alţi patru copii au fost duşi de Shigeta în Cambodgia în cursul a două călătorii distincte. Un altul a fost adus în ţară, provenind din India cu paşaport nipon.

Anchetatorii au descoperit că foarte bogatul japonez a traversat frontiera între Thailanda şi Cambodgia de 62 de ori după 2012 şi se aşteaptă să descopere şi alţi copii. Această succesiune de descoperiri halucinante duce spre un vast trafic cu copii. Iar la Bangkok, opinia publică se întreabă cum medici aparţinând elitei profesiei s-au putut preta la astfel de derive? La Tokio, jena este la fel de mare şi s-a resimţit şi la Bursă. Proiectul „moştenitorului blestemat”  a provocat căderea cu peste 11% a acţiunilor întreprinderii familiale.   

Cele mai citite

România are cea mai mare evaziune, dar nu sunt cele mai mici taxe, așa cum susține premierul

România are cea mai mare evaziune fiscală din Uniunea Europeană, potrivit datelor Eurostat, însă la capitolul cele mai mici taxe, suntem de departe statul...

Mesaje de Florii 2024 // Cele mai frumoase urări pe care le puteți face sărbătoriților

Mesaje de Florii 2024// Duminica Floriilor este celebrată cu o săptămână înainte de Paște, adică pe 28 aprilie, și este un prilej de sărbătoare...

Poliția din SUA, din nou în centrul unui scandal. Un nou caz ,,George Floyd” s-a petrecut recent

Poliția americană este din nou în centrul unui scandal după ce a arestat pe 18 aprilie un bărbat de culoare. În timpul operațiunii din...
Ultima oră
Pe aceeași temă