19.4 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialFenomenul „Izvoarele”. Stații pentru seisme de suprafață

Fenomenul „Izvoarele”. Stații pentru seisme de suprafață

Specialiștii de la Institutul Național pentru Fizica Pământului (INFP) vor construi în localitatea gălățeană Izvoarele, care în perioada 2013-2016 a fost lovită de aproximativ 500 de cutremure de magnitudine mică, însoțite de zgomote subterane care i-au îngrozit pe localnici, prima unitate de cercetare a seismelor de suprafaţă din România.

Unitatea va fi formată din trei staţii dotate cu senzori seismici performanţi, cu ajutorul cărora vor fi măsurate cutremurele cu magnitudine mică, urmând ca în baza acestor date seismologii să facă analize care să clarifice cum se produc şi se propagă cu-tremurele de suprafaţă din zona satului Izvoarele.


 

„După cutremurele din 2013, am decis să montăm în zonă trei staţii seismice. Instalarea lor va duce la detectarea cutremurelor mici. Astfel, noi putem să vedem care este tendinţa faliilor. Investiţia nu are impact social, este doar pentru cercetare. Este un proiect care, în total, va ajunge la un milion de lei. Nu vor fi cercetători la faţa locului. Echipamentele îngropate în pământ au senzori, toate sistemele sunt automate, trimit datele la institut”, a declarat direc-torul general al INFP, Constantin Ionescu. Unitatea care va exista la Izvoarele este inspirată din sisteme din Japonia şi Statele Unite. Dacă își va dovedi utilitatea, specialiştii vor încerca să obţină finanţare pentru extinderea sistemului în ţară.

Un mister neelucidat

Ceea ce s-a întâmplat la Izvoarele în toamna lui 2013 a captat atenția presei și a pus pe jar autoritățile. „Roiurile de cutremure”, cum numesc seismologii seriile de seisme care au loc într-o anumită zonă, s-au produs la câteva zile după ce în perioada 11-13 septembrie 2013 o puternică viitură a afectat 39 de localități din zonă. Zilnic se produceau câteva cutremure, ziua, dar și noaptea.


 

Sătenii relatau că din pământ se auzeau bubuituri puternice, înainte ca pământul să se zgâlţâie și că pământul se mişca pe verti-cală, ca şi cum în subsol s-ar fi rupt ceva. După câteva zile, pereții multor case se crăpaseră. Apa din fântâni era tulbure, iar uneori și foarte caldă.
Sătenii acuzau că seismele s-ar produce din cauza exploatărilor petroliere din localitatea învecinată, Schela, dar autoritățile au respins această ipoteză.

Specialiștii încercau să găsească explicații științifice. O ipoteză era ca apele venite din nord să se fi infiltrat în sol în zona Izvoa-rele. În ultimii doi ani, la Izvoarele s-au produs și alunecări de teren.

La începutul lui 2017, într-un raport preliminar al Institutului Geologic al României, se spunea că o posibilă cauză a alunecărilor ar putea fi naturală, din cauza amplasării localității pe un teren instabil, din nisipuri și pietrișuri, dar și cutremurele din perioada 2013-2016. O altă posibilă cauză ar putea fi cea antropică, vorbindu-se despre „fenomene de tasare diferențiată a terenurilor, datorate exploatării de petrol și gaze pe cele trei domuri ale structurii petrolifere Independența pe care se află amplasate și localitățile Izvoarele și Slobozia Conachi”.  

Cele mai citite

Alege covorașe profesionale și moderne dedicate spațiilor de business!

Primul contact cu clienții este important, poate fi pasul de creare a unor parteneriate de durată, așadar o impresie pozitivă nu face decât să...

Românii pot avea succes la Eurovision! Trebuie doar să demonstreze că au avut părinți de același sex: Decebal și Traian

România ar putea accede din nou cu succes în viitoarele finale din cadrul concursului Eurovision, poate chiar cu șanse la trofeu. Concurenții din țara...

Pe eJobs sunt afișate salariile pentru pozițiile care se scot în piață la angajare

Uniunea Europeană a decis, recent, termenul limită până la care angajatorii vor fi obligaţi să publice salariile pentru toate poziţiile pe care le scot...
Ultima oră
Pe aceeași temă