27.6 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialFemeile nu zâmbesc în oglindă

Femeile nu zâmbesc în oglindă

Una din trei femei recunoaște că zâmbește foarte rar atunci când se privește în oglindă deoarece își concentrează atenția asupra defectelor fizice, arată un sondaj recent realizat la nivel internațional.

În medie, femeile se privesc în oglindă de aproximativ șase ori pe zi, ajungând la 50 de minute în decursul a 24 de ore. Din păcate, 9 din 10 femei se simt incomod când se privesc în oglindă, iar 6 din 10 femei aleg un atribut negativ pentru a descrie cum se percep atunci când se privesc în oglindă: ”prea grasă” (30%) și ”neatrăgătoare” (19%). Mai mult, 15% dintre femei admit că nu au fost niciodată mulțumite de propria imagine în oglindă, considerând oglinda ca fiind cel mai aprig critic al lor.

Deși nu le place reflexia lor, femeile își alimentează nemulțumirea legată de felul în care arată de-a lungul întregii zile, folosind diverse ocazii pentru a se privi în oglindă: în cea retrovizoare (50%), în geamurile magazinelor (48%) sau în oglinzile din lifturi (44%).

Studiul relevă o discrepanţă mare între reacţiile femeilor adulte şi reacțiilor fetelor tinere, atunci când sunt în faţa unei oglinzi. Femeile mature au uitat bucuria pe care o simțeau în perioada copilăriei, atunci când se priveau în oglinda, și transmit același comportament și generației următoare.

”Fetițele copiază comportamentul mamelor lor în ceea ce privește frumusețea și încrederea de sine, de aceea este important ca mamele să-și recunoască propria frumusețe și să dea exemple pozitive fiicelor lor”, spune psihologul Patricia Cihodaru.

Studiul Dove Mirrors a fost efectuat la finalul anului 2013 pe un eșantion de 6.006 femei cu vârsta cuprinsă între 18-64 ani. Acesta s-a desfășurat în 12 țări: Statele Unite ale Americii, Canada, Mexic, Brazilia, Argentina, Marea Britanie, Germania, Italia, India, China, Tailanda și Filipine.

Cele mai citite

Astronauții dezvăluie ce miros unic are spațiul cosmic

După ce se întorc din ieșirile în spațiu astronauții simt în mod regulat un miros unic atunci când își scot căștile, iar colegii lor...

Universitatea Craiova – FCSB 2-0! Oltenii lui Gâlcă au bătut noua campioană

Universitatea Craiova s-a impus cu scorul de 2-0 în fața noii campioane FCSB, pe teren propriu, în etapa cu numărul opt din play-off-ul Ligii...

Cea mai valoroasă companie din România este Hidroelectrica

Cea mai valoroasă companie din România este Hidroelectrica, indică un studiu realizat de Visual Capitalist și preluat de site-ul termene.ro. Studiul prezintă cele mai valoroase...
Ultima oră
Pe aceeași temă