15.7 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecial„Femeia de pe scări“, un roman de neratat, despre dragoste și opere...

„Femeia de pe scări“, un roman de neratat, despre dragoste și opere de artă

La editura Polirom a apărut de curând romanul „Femeia de pe scări“ scris de Bernhard Schlink, unul dintre cei mai importanți prozatori germani ai zilelor noastre, autor, printre altele, al celebrului roman „Cititorul“ ecranizat în 2008, cu Ralph Fiennes și Kate Winslet în rolurile principale, și candidat la Oscar.

Romanul este o poveste des­pre artă și dragoste. Un tablou celebru reprezentând o femeie pe niște trepte, tablou căruia i se pierduse urma, reapare în împrejurări misterioase. Este o surpriză pentru lumea artei, dar mai ales pentru un bărbat care cu câteva decenii în urmă iubise nebunește femeia din tablou. Bărbatul speră că apariţia neaşteptată a lucrării e semnul că nici cea care i-a fost model nu poate fi prea departe. Pleacă aşadar în căutarea femeii de care în tinereţe se îndrăgostise orbeşte, iubind-o într-un fel niciodată lămurit, şi care îl împinsese la gesturi inexplicabile.

Căutarea devine prilej de a desfăşura ghemul încâlcit al trecutului şi de a-şi pune întrebări despre făgaşul pe care a apucat-o viaţa lui. Drumul memoriei îl poartă din Frankfurt pînă în Sydney, apoi într-un orăşel îndepărtat de pe coasta australiană. Cu un stil de o simplitate şi o precizie uimitoare, „Femeia de pe scări“ este un roman plin de melancolie, dar și unul al marilor întrebări.

Publicația Die Welt consideră romanul  „o proză simplă, fără cusur, scrisă de unul dintre maeştrii literaturii germane contemporane. Bernhard
Schlink izbuteşte să creeze perso­naje complexe, intrigi dintre cele mai neaşteptate şi un discurs moral impecabil.“

Autorul

Scriitorul german Bernhard Schlink s-a născut în 1944, la Bielefeld. A studiat ştiinţele juridice şi din 1992 a fost profesor la Universitatea Humboldt din Berlin.

Din 2006 a hotărât să se dedice în întregime scrisului. Debutul ca autor de ficţiune l-a făcut cu romanul Dreptatea lui Selb (1987), primul volum dintr-o trilogie poliţistă care s-a bucurat de mare succes la public şi care cuprinde de asemenea volumele Înşelăciunea lui Selb (1922) şi Crima lui Selb (2001; Polirom, 2005). Afirmarea internaţională o datorează însă romanului Cititorul (1995; Polirom, 2002, 2011), tradus în peste patruzeci de limbi, distins cu numeroase premii şi ecranizat în 2008.

La Editura Polirom au mai apărut romanele Întoarcerea acasă (2007), Weekendul (2010) şi volumele de proză Minciuni de vară (2011) şi Evadări din iubire (2011).

Romanul “Femeia de pe scări“, de Bernhard Schlink, unul dintre maeştrii literaturii germane contemporane, a apărut în colecția „Biblioteca Polirom“, în traducerea Gabriellei Eftimie.  

Cele mai citite

Amenzi de 4,6 milioane de euro pentru 29 de retaileri. Plus: deconectarea și telemunca în UE

Comisarul european pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit, a declarat, cu ocazia zilei de 1 mai, că telemunca şi deconectarea trebuie să...

Rețetă de Paște: Așa faci cel mai pufos cozonac

Aceasta rețetă de cozonac pufos cu nuca se caracterizează prin faptul că într-adevăr iți oferă secretele unui cozonac gustos și pufos, care nu se...

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă