12.1 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialFebra negocierilor postelectorale naşte ştiri false la Chişinău

Febra negocierilor postelectorale naşte ştiri false la Chişinău

Liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, a negat, luni, formarea unei coaliţii cu Partidul Comuniştilor (PCRM), aşa cum anunţase presa de la Moscova după vizita şefului administraţiei prezidenţiale ruse, Serghei Narîşkin. Lupu vorbeşte însă de o ofertă generoasă a PCRM.

La mai puţin de 24 de ore după ce agenţiile de presă ruseşti anunţaseră formarea unei ali¬anţe postelectorale între Partidul Democrat (PD) şi PCRM, care ar mai fi avut nevoie de patru voturi pentru a dezamorsa criza politică de la Chişinău, ambele formaţiuni politice au dezminţit formarea vreunei alianţe postelectorale, semnalând însă că negocierile rămân deschise oricărei posibilităţi.

„Domnul Narîşkin a venit în Moldova pentru a discuta mai multe subiecte, dar subiectul central rămâne a fi parteneriatul dintre R. Moldova şi Federaţia Rusă. Nu am semnat nici un document, nici nu a existat această intenţie. Este prematur să vorbim despre orice fel de coaliţie”, a precizat preşedintele PD, Marian Lupu, citat de Publika TV, referindu-se la vizita şefului de cancelarie de la Kremlin. Acesta s-a întâlnit la Chişinău cu toţi liderii partidelor parlamentare, mai puţin cu şeful Partidului DemocratLiberal (PLDM), situat pe poziţia a două în alegerile de la 28 noiembrie.

Lupu a confirmat că poartă discuţii cu PCRM pentru crearea unei coaliţii, dar şi cu celelalte partide care au intrat în parlament în urma alegerilor legislative anticipate. „Este puţin prematur de vorbit acum despre o coaliţie cu PCRM, pentru că suntem la etapa de dialog”, a spus Lupu, citat de portalul Ştirea Zilei. Liderul PD, care, conform WikiLeaks, a primit anul trecut o ofertă de 10 milioane de dolari din partea liderului comunist Vladimir Voronin pentru a reveni în PCRM, a menţionat pentru Ştirea Zilei că oferta din prezent a PCRM pentru formarea unei alianţe este „foarte generoasă”, fără a preciza ce anume conţine aceasta.

Informaţiile privind alianţa PD-PCRM, care împreună au 57 de mandate în noul parlament de la Chişinău, a fost dezminţită oficial şi de comunişti. „Comitetul central al Partidului Comuniştilor recomandă jurnaliştilor să nu rupă din context declaraţiile preşedintelui PCRM, Vladimir Voronin. Totodată, acesta confirmă că PD şi reprezentanţii PCRM poartă negocieri în vederea formării unei coaliţii de guvernare de centru-stânga”, a comunicat PCRM, citat de postul TV simpatizant NIT.

Între timp, la Chişinău, negocierile privind formarea unui cadru postelectoral au polarizat poziţiile PCRM şi PDLM, formaţiunile care au obţinut cele mai multe voturi şi care se întrec pentru a forma nucleul viitoarei puteri. Orice alianţă politică viabilă, care are nevoie de 61 de mandate parlamentare pentru a numi guvernul, preşedintele parlamentului şi preşedintele ţării.

Atât comuniştii, cât şi partidul premierului Vlad Filat – care, cu un total de 74 de mandate, ar putea forma o coaliţie fără alţi actori, au anunţat că nu vor mai iniţia negocieri unii cu ceilalţi, după ce, într-un interviu acordat Moskovski Komsomoleţ, Voronin l-a numit pe Filat „regele contrabandiştilor”, acuzându-l că „pe vremea când era student (la Iaşi – n.n.) se ocupa cu contrabanda de ţigări”. În acelaşi in¬terviu, Voronin a declarat şi despre preşedintele interimar, liberalul Mihai Ghimpu, că este „absolvent al clinicii de psihiatrie”.

În pofida jignirii lui Voronin, Ghimpu şi Partidul Liberal, care deţine 12 locuri în noul Legislativ, nu au exclus nici o direcţie de negocieri.

Cele mai citite

VIDEO. Madeira, insula “la modă” în 2024. În martie s-a atins un nou număr maxim de pasageri

Madeira este un arhipelag portughez din Atlanticul de Nord, aflat la vest de Maroc. În ultimii doi ani, insula este "asaltată" de turiști, dat...

VIDEO. Laura Giurcanu s-a despărțit de fiul Andreei Esca. Influencerița s-a întors la fostul iubit

Viața sentimentală poate fi plină de surprize și răsturnări de situație, iar Laura Giurcanu pare să fi experimentat acest lucru într-o manieră cât se...

Lionel Messi, de neoprit la 36 de ani! A fost desemnat jucătorul lunii în America

Argentinianul Lionel Messi, care în acest moment evoluează la formația Inter Miami, a fost votat cel mai bun jucător al lunii aprilie în liga...
Ultima oră
Pe aceeași temă