18.3 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialFDP a creat zeci de locuri de muncă pentru persoanele vulnerabile din...

FDP a creat zeci de locuri de muncă pentru persoanele vulnerabile din România prin dezvoltarea unui grup de întreprinderi sociale

Fundația Dezvoltarea Popoarelor (FDP) a finalizat implementarea proiectului de economie socială „SuccES Întreprinderi sustenabile pentru incluziune”.  Proiectul s-a derulat pe o perioadă de 12 luni, începând cu octombrie 2014, fiind cofinanțat  din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, cu un buget total de 2.426.893,56 lei.

În urma desfășurării proiectului, FDP a ajutat 158 de persoane din grupuri sociale vulnerabile să-și găsească un loc de muncă prin serviciile de ocupare. Printre beneficiarii acestor servicii majoritatea au fost persoane de etnie rromă (37), persoane cu dizabilități (36) și femei în situații de risc (36). De asemenea, serviciile de ocupare s-au adresat celor care au abandonat de timpuriu școala (23), tinerilor de peste 18 ani care părăsesc sistemul instituționalizat de protecție (19) și persoanelor din familii cu mulți copii (7).

O parte importantă a proiectului a fost reprezentată de înființarea și dezvoltarea structurilor de economie socială. Aceste structuri au ca scop creșterea incluziunii sociale pentru persoanele defavorizate prin crearea de locuri de muncă în cadrul unor afaceri sustenabile.

Pentru îndeplinirea acestui obiectiv, FDP a dezvoltat patru întreprinderi sociale. Două dintre acestea Proiect Mozaic Ilfov (Popești Leordeni) și SC FDP Store Team Cluj au fost create în 2012. Alte două au fost create și dezvoltate în ultimul an – FDP Dambovita (Cojasca) și Prest Com Pavaj Arad (Sântana). În cadrul acestor 4 organizații, pe parcursul proiectului, au fost create 22 de noi locuri de muncă, din care 16 pentru persoanele din grupuri vulnerabile și menținute încă 11 locuri de muncă create anterior.

Proiect Mozaic a crescut cu 45% în ultimele 9 luni

Proiect Mozaic SRL este prima fabrică de mozaic ceramic și materiale naturale din România cu finanțare europeană. Gândită ca întreprindere socială, fabrica are în prezent mai mult de jumătate dintre angajați persoane provenite din grupuri sociale vulnerabile, în ultimul an fiind create 3 locuri noi de muncă pentru persoane vulnerabile.

„Aflați la finalul celui de-al treilea trimestru al acestui an, constatăm o creștere de 45% a cifrei de afaceri a Fabricii de Mozaic față de aceeași perioadă a anului 2014. Credem că această creștere a cifrei de afaceri se datorează faptului că în ultimul an am investit în activități de marketing și am lansat produse noi”, declară Simona Carobene, administrator al firmei.  

În prezent întreprinderea produce mozaic, plinte, contratrepte, realizează tăieturi unghiulare, incizii, debitări și profil antiderapant pentru trepte. Fabrica de Mozaic se află în localitatea Popești-Leordeni și are o hală de 300 de mp, cu o capacitate de producție totală de aproximativ 4500 mp pe lună, fiind dotată cu tehnologie cu utilaje italiene de ultimă generație.

Alte 3 întreprinderi sociale crează locuri de muncă și valoare adăugată

O altă întreprindere socială creată în 2012 și dezvoltată în cadrul proiectului este FDP Store Team, având ca obiect de activitate prestarea de servicii de curățenie în județul Cluj. În ultimul an FDP Store Team a creat 5 noi locuri de muncă pentru persoane defavorizate: persoane cu handicap, tineri proveniti din sistemul de protecție socială, mame cu mulți copii, persoane de etnie roma.  Într-o piață cu o ofertă bogată, FDP Store Team se adresează persoanelor juridice, școlilor și grădinițelor oferind servicii curățenie la standarde de calitate ridicate.

SES FDP Dâmbovița este a treia intreprindere socială creată de FDP în comuna Cojasca pentru a oferi  servicii de curățenie. Aici s-au angajat 6 persoane, din care 3 persoane din grupuri vulnerabile (persoane de etnie roma), iar clienții către care se îndreaptă sunt în principal persoane fizice și firme mici. Între obiectivele întreprinderii se află menținerea locurilor de muncă, lărgirea portofoliului de clienți și extinderea în orașul Târgoviște.

  Prest COM Pavaj este cea de a patra întreprindere socială creată în cadrul proiectului în orașul Sântana din județul Arad, având ca obiect de activitate fabricarea produse din beton pentru construcții (pavele, borduri, etc). Această structură, inițiativă a Primăriei orașului Sântana, a creat 8 locuri de muncă noi, dintre acestea 5 fiind ocupate de persoane vulnerabile (persoane de etnie romă). Obiectivele întreprinderii vizează lărgirea portofoliului de clienți către firme din domeniul construcțiilor, autorități publice inclusiv școli și persoane fizice.

„După investițiile făcute în ultimul an cu ajutorul finanțării europene în proiectul ”SuccES Întreprinderi sustenabile pentru incluziune” am reușit să creăm 22 noi locuri de muncă în piață și să dezvoltăm întreprinderile până la punctul în care acestea să devină generatoare de venit și să fie sustenabile” precizează Carmen Andreșoi, managerul proiectului.

Proiectul este implementat de Fundația Dezvoltarea Popoarelor în parteneriat cu Filialele Arad, Dâmbovița și Cluj, Primăria Orașului Sântana, SC Proiect Mozaic SRL, FDP Store Team SRL.

Pentru mai multe informații persoana de contact este Carmen Andreșoi, manager proiect, carmen.andresoi@fdpsr.ro, tel: 021.2552258/61, www.fdpsr.ro.                                

Cele mai citite

Arest la domiciliu pentru medicul care a uitat o compresă în ambdomenul unei paciente, iar aceasta a murit

Medicul care a operat o femeie din localitatea dâmboviţeană Dragomireşti şi ar fi uitat o compresă în abdomenul acesteia, lucru ce a dus la...

Robert Fico a fost operat din nou! Premierul Slovaciei este în continuare în stare gravă

Premierul slovac Robert Fico, grav rănit miercuri prin împuşcare într-o tentativă de asasinat, a fost vineri operat din nou şi starea sa se menţine...

„Libertate” deschide ediția 2024 a Festivalului de Film Românesc în Israel

„Un adevărat tur de forță al cinematografiei românești în Israel” – astfel a caracterizat directorul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv evenimentul cel...
Ultima oră
Pe aceeași temă