19.6 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecial„Faza finală“ de eliberare a Doneţkului

„Faza finală“ de eliberare a Doneţkului

 

Kievul a anunţat luni că armata pregăteşte „faza finală“ de preluare a oraşului Doneţk, fieful separatiştilor pro-Kremlin, şi forţele guvernamentale taie legătura acestui oraş cu Lugansk, alt oraş important deţinut de rebeli, aflat la 150 km de frontiera cu Rusia. SUA şi UE continuă să avertizeze Moscova să nu intre în estul Ucrainei, pentru a susţine separatiştii, sub acoperirea unei „misiuni umanitare“.

Purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Andri Lisenko, a declarat că trupele Kievului au izolat Doneţk de Lugansk şi „forţele implicate în operaţiunea antiteroristă pregătesc faza finală a eliberării Doneţkului de separatiştii pro-ruşi. Acţionăm pentru eliberarea celor două oraşe, dar este preferabilă eliberarea Doneţkului mai întâi, este mai important”.

Oraşul, care înaintea conflictului avea 900.000 locuitori, a fost supus în weekend unor intense tiruri de obuze şi arme grele. Au fost avariate un spital şi clădirea închisorii de înaltă securitate, peste 100 de deţinuţi reuşind să evadeze din „regimul strict” pentru criminali periculoşi. Duminică, armata guvernamentală a cerut separatiştilor să se predea, dar aceştia au anunţat că vor înceta lupta numai când Kievul îşi va retrage trupele. Deşi guvernul anunţă strângerea cordonului în jurul separatiştilor la Doneţk, aflaţi în mijlocul schimbărilor în conducerea lor şi a dezertărilor, zone întregi din estul ucrainean sunt încă sub controlul rebelilor, între care marele oraş frontalier Luhansk şi Horlivka, la nord de Doneţk, şi Makiivka, la est. Datele ONU relevă că peste 1.100 de persoane au fost ucise în cele patru luni de lupte între separatiştii care vor unirea cu Rusia şi trupele guvernului pro-occidental de la Kiev. Lisenko a declarat că Doneţk şi Lugansk au fost izolate de armată, dar oraşul Krasnîi Luh, situat între cele două oraşe, nu se află încă sub controlul guvernului, potrivit unor surse militare. Krasnîi Luh se află la întretăierea rutieră şi feroviară pe unde traversează echipamentul militar rus către rebelii separatişti. Ucraina şi occidentalii acuză Rusia că alimentează revolta separatistă care a izbucnit în aprilie, după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea.

Tentativă de infiltrare

Duminică, Kievul a anunţat că a reuşit, prin canale diplomatice, să împiedice o tentativă a Rusiei de a introduce trupe militare în Ucraina sub acoperirea unei misiuni de menţinere a păcii care însoţea un convoi umanitar, sancţionat de Crucea Roşie. Moscova a respins acuzaţiile ca fiind „poveşti”. Confruntarea geopolitică privind viitorul Ucrainei, fostă republică sovietică cu 46 milioane de locuitori, s-a accentuat net după 17 iulie când a fost doborât avionul de linie al Malaysian Airlines asupra zonei de conflict din estul Ucrainei, acţiune asimilată unui act terorist în care au murit cei 298 de pasageri şi membri ai echipajuluui. Kievul şi Occidentul au acuzat Rusia pentru că a pus la dispoziţia rebelilor un sistem modern de lansare a rachetelor, sistem folosit de separatişti pentru a lansa racheta care a doborât avionul. Separatiştii şi Moscova au reacţionat, declarând că zborul MH17 a fost doborât în urma ofensivei militare a Ucrainei.

Pierderile suferite de separatişti în ultimele zile au determinat Moscova să maseze din nou trupe la frontiera cu Ucraina, declanşând temerile occidentalilor privind o posibilă implicare militară directă a Rusiei în estul ucrainean, îngrijorare împărtăşită de NATO şi de experţi ai serviciilor secrete. Schimbarea raportului de forţe după ce armata ucraineană a tăiat căile aprovizionării separatiştilor cu arme şi combatanţi din Rusia a dus şi la schimbări în conducerea rebelilor. Rusul Alexandre Borodai şi-a părăsit funcţia de prim-ministru al republicii autoproclamate Doneţk, mişcare menită să frâneze acuzaţiile că rebeliunea din est este susţinută de Moscova. Borodai, cetăţean rus, a demisionat pe fondul tensiunilor crescânde în rândul separatiştilor după ce armata ucraineană a strâns încercuirea oraşului Doneţk, el fiind înlocuit de Alexandr Zaharcenko, cetăţean ucrainean şi membru al grupului militant Oplot, care a fost un actor important în insurecţia antiguvernamentală.  

Cele mai citite

Rusia atacă cibernetic Germania și Cehia. Ce măsuri s-au luat

Germania a anunţat luni că şi-a rechemat în ţară "pentru consultări" ambasadorul din Rusia, după ce vineri a acuzat un grup de hakeri ruşi...

Echipă mixtă română de tenis de masă, calificată la Olimpiadă

Perechea română alcătuită din Ovidiu Ionescu şi Bernadette Szocs s-a calificat pentru proba de dublu mixt din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris, a...

Despre iubirea creștină

Despre om se vorbește azi mai mult fragmentar – ca ființă capabilă să muncească, cerebrală, ca una care are idealuri și întreprinde, una  care...
Ultima oră
Pe aceeași temă