20.9 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialFantoma USL bântuie în TVR

Fantoma USL bântuie în TVR

Într-un moment în care TVR se află într-o situaţie financiară dezastruoasă, premierul Victor Ponta este decis să îi întindă o generoasă mână de ajutor.

Stelian Tănase ar fi putut să se teamă pentru postul său de preşedinte al TVR, după ce partidul care l-a propus pentru această funcţie, este vorba de PNL, s-a retras din coaliţia de guvernământ. Astăzi însă, premierul l-a liniştit: „Eu cred că domnul Stelian Tănase trebuie să-şi continue activitatea şi să identifice, alături de Consiliul de Administraţie, soluţiile legale prin care activitatea TVR să continue, însă în condiţiile în care sunt uriaşe datorii şi probleme care de ani de zile s-au acumulat şi care pun sub un mare pericol activitatea TVR în continuare. Mâine voi avea o întâlnire cu domnul Tănase şi probabil împreună cu domnia sa eu voi anunţa partea ce ţine de Guvern, iar domnia sa ceea ce intenţionează, dacă va rămâne preşedinte-director general, ca strategie pentru următoarea perioadă”.

Citeşte şi: Ponta se întâlneşte, marţi, la Parlament, cu şeful TVR

“E nevoie de sprijin politic”

Încrederea pe care premierul i-o arată lui Tănase vine la numai câteva zile după ce acesta din urmă declara într-un interviu acordat Mediafax că “TVR este în pericol să intre în incapacitate de plată chiar în acest an. E nevoie de sprijin politic, e nevoie de un plan acceptat de liderii politici pe un termen de doi-trei ani, e nevoie de linişte, ca să avem măcar 10% şanse să salvăm televiziunea”. Ca prin minune, azi, la patru zile de la aceste declaraţii, premierul Ponta a anunţat că îl sprijină pe Tănase şi se gândeşte la o strategie pe termen lung prin comasarea TVR cu Societatea de Radiodifuziune.

”Nu se poate aplica imediat, pentru că ar însemna practic să bagi şi Radioul în faliment. TVR are 800 de milioane datorii, Radioul e pe profit – un profit mic, e adevărat, dar e pe plus, nu e pe minus. Deci, dacă adaugi la ceva ce are un profit, cred că vreo zece milioane, ceva ce are o datorie de 800 de milioane, rezultatul e clar.”

Nu este prima oară când Stelian Tănase cere Executivului să îl ajute pentru a salva instituţia pe care o conduce. Pe 5 martie, Tănase că a cerut „amnistia fiscală”, în condiţiile în care TVR are datorii la bugetul de stat de 122 de milioane de euro. „Noi am cerut la cele mai înalte niveluri să fim iertaţi de datorie. Dar trebuie să facem acest lucru pentru că sunt datorii cumulate, unele, repet, consecinţa unor decizii care s-au luat la acea vreme Asta se poate face o singură dată”, dar numai cu avizul Comisiei Europene, preciza atunci Stelian Tănase.

Pe de altă parte, deşi a făcut apel la politicieni să salveze TVR, Tănase crede că cea mai mare problemă a televiziunii naţionale o reprezintă credibilitatea. Doar că, în România, credibilitatea unei televiziuni e greu de cucerit cu sprijin politic.

Cele mai citite

Chelsea, gata să investească din nou sume exorbitante în această vară. Georgiy Sudakov, luat în vizor

Chelsea este gata să investească din nou generos în această vară, cu discuții deja demarate pentru transferul mijlocașului Georgiy Sudakov de la Șahtior, jucător...

Judecătorul care a cerut azil politic în Belarus. “Aici este un preşedinte foarte înţelept”

Un judecător polonez a cerut azi politic în Belarus, în contextulrelațiilor tensionate dintre Polonia și Belarus. El susține că acolo se află"un preşedinte foarte...

Taiwan, lovit de un cutremur

Taiwan a fost lovit de un cutremur cu magnitudine de 5.4, potrivit Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 25 kilometri. Conform Centrului chinez...
Ultima oră
Pe aceeași temă