16.6 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialExclusiv Rl. Faimosul parc LEGOLAND din Germania este expus atacurilor. Controlul antiterorist...

Exclusiv Rl. Faimosul parc LEGOLAND din Germania este expus atacurilor. Controlul antiterorist este superficial sau chiar inexistent

Germania nu pare să fi înțeles mare lucru din seria de atacuri produse pe teritoriul ei, în anul 2016.

Unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice ale Germaniei și ale Europei, vizitat zilnic de mii de oameni, este parcul de distracții Legoland din Bavaria. La acest obiectiv turistic, organizatorii sunt extrem de atenți să nu intre nimeni fără bilet – ceea ce e foarte bine. În schimb, controlul antiterorist, menit să depisteze dacă vizitatorii au la ei arme albe, arme de foc sau explozibil, ori se face superficial, ori nu se face deloc.

Redactorul României Libere a intrat zilnic, timp de aproape o săptămână, ca turist, în parcul Legoland, la sfârșitul lunii august 2016. Sâmbătă, 27 august, după-amiaza, în parc se intra lejer, pe la toate porțile de acces, dar numai turiștii care intrau prin porțile din mijloc ajungeau la filtre antitero.  Turiștii care intrau prin porțile laterale (inclusiv reprezentantul Rl) au avut acces liber spre interiorul parcului, fără niciun control antitero, fără să-i întrebe nimeni nimic.

`Ce-i drept, în zilele următoare, începând de duminică, 28 august, indiferent prin ce poartă intrai, erai îndrumat obligatoriu spre un filtru antitero. Doar că filtrele erau absolut superficiale. De exemplu, controlul corporal se făcea aleatoriu, altfel că unii vizitatori erau examinați iar alții nu. Iar bagajele cu care oamenii intrau în parc – cele mai multe tip rusac, dar și destul de multe valize – erau și ele deschise absolut aleatoriu – unele da, altele nu. Omul de pază se limita, uneori, la a-l întreba pe turist, în limba germană, dacă are cuțit în bagaj. Iar turistul spunea, evident, NU, după care intra în parcul LEGO cu bagajul necontrolat !

Fără a dori să încalce vreo regulă, o doamnă care nu știa germana și care era însoțită de copii a avut cu ea, două zile la rând, un cuțit cu care dorea să taie fructele copiilor, la ora mesei. În niciuna din zile cuțitul nu i-a fost găsit în rucsac, deși doamna a trecut prin filtrele antitero.

Persoanele care lucrau la filtrele antitero erau foarte tinere, deci nu aveau rutina de a remarca, doar din priviri, un potențial terorist. Pe ecusoanele lor scria “Mitarbeiter” (colaborator). În afara acestora, nici la intrarea parcului LEGO nici în interior nu este vizibil vreun polițist sau, măcar, vreun paznic.

Oare ce se întâmpla dacă un nebun, sau un potențial terorist, intra în parcul LEGO cu un cuțit la el?

Oare ce se poate întâmpla în zilele următoare?

Redactorul Rl a discutat despre această situație și cu un alt turist român, aflat în concediu în Germania, care este angajat în România la o instituție din domeniul siguranței naționale. După ce a asistat la modul în care nemții de la LEGOLAND execută controlul antitero, românul a concluzionat: "Pentru ei, reprezintă un test picat".

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim pe Otopeni. Cum va fi împărțită

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în această seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi...

Un bărbat s-a aruncat în fața trenului în Sâmbăta Mare

Un bărbat din judeţul Iaşi s-a aruncat, astăzi, de pe o pasarelă, în faţa unui tren, în localitatea Săbăoani, a informat Inspectoratul de Poliţie...

VIDEO. Incendiu în Berlin. A luat foc o fabrică de armament

Incendiul care a izbucnit vineri la o mare fabrică de armament din Berlin a stârnit îngrijorare și alertă în capitala Germaniei. Potrivit informațiilor furnizate...
Ultima oră
Pe aceeași temă