27.7 C
București
vineri, 17 septembrie 2021

Facebook păşeşte cu stângul pe Wall Street

Vineri, în prima zi în care au fost cotate la bursa new yorkeză Nasdaq, acţiunile Facebook au avut o evoluţie aproape normală (în ciuda unor probleme tehnice care au făcut ca tranzacţiile să se deruleze mai încet decât se preconiza), încheind cu un plus de 23 de cenţi faţă de valoarea iniţială de 38 dolari. Luni, însă, compania lui Mark Zuckerberg a înregistrat un dezastru de proporţii, scăzând la numai 34 de dolari – un minus de 12,35%, care a şters, cel puţin pe hârtie, 11 miliarde dolari din valoarea companiei, după cum relatează cotidianul american Washington Post.

Principalele motive pentru performanţa slabă a acţiunilor Facebook sunt, conform unei analize a cotidianului Wall Street Journal, preţul prea mare al acestora, stabilit de companie cu ajutorul băncii Morgan Stanley, precum şi numărul neaşteptat de mare de acţiuni pus în vânzare. Cu scurt timp înainte de listare, Facebook şi Morgan Stanley au anunţat că numărul de acţiuni va fi de 421,2 milioane – cu 25% mai mult decât se anunţase iniţial. Astfel, unele fonduri de investiţii au primit cu 500.000 mai multe acţiuni decât se aşteptau, arată Wall Street Journal – iar o mare parte dintre acestea au fost aruncate imediat pe piaţă. Morgan Stan-ley, principalul girant al listării Facebook, este socotit marele vinovat pentru eşec: „Au dat-o rău în bară”, a declarat pentru Wall Street Journal Michael Pachter, analist financiar la compania Wedbush Securities. „Dacă ar fi pus în vânzare numai jumătate din acţiuni, acestea ar fi ajuns în prima zi la 45 dolari”.

Totodată, Washington Post atrage atenţia asupra faptului că este în continuare nesigur că Facebook va putea să-şi crească semnificativ veniturile; deşi reţeaua socială are peste 900 milioane utilizatori pe întregul ma-pamond, încasările din publicitate nu sunt pe măsura aşteptărilor. Faptul că una dintre cele mai mari companii americane, General Motors, a anunţat recent că va renunţa să facă publicitate pe site-ul Facebook, deoarece aceasta nu este suficient de eficientă, nu face decât să sporească grijile lui Mark Zuckerberg.

Ultima oră
Pe aceeași temă