Dupa ce a lucrat intr-o brutarie din Irlanda, un inginer electronist din Deva produce primele paste ecologice din tara, cu o investitie de 150.000 de euro.
Fabrica hunedoreanului produce, lunar, aproximativ 2,5 tone de paste pe care le distribuie in marile orase. Marius Gabor a invatat tehnologia fabricarii pastelor fainoase ecologice in Irlanda de Nord. "Am ajuns in Irlanda de Nord in 1991, unde, ajutat de niste prieteni, m-am angajat intr-o brutarie. Aici am vazut prima data ca irlandezii produc paste fainoase doar cu apa si faina. Am ramas surprins, dar mi s-a explicat ca sunt paste ecologice. Facute din grau ecologic si apa de izvor. si ca nu au nevoie de aditivi sau praf de oua pentru a lega aluatul", povesteste Gabor. Dupa opt ani de munca in Irlanda si Germania, deveanul a revenit in tara. Aici a reusit sa-si implineasca visul de a avea propria fabrica de paste ecologice. Fabrica are acum trei angajati: patronul, sotia si verisoara acestuia. "Este prima fabrica de acest gen din Romania. Produc cam 600 de kilograme de paste pe saptamana. Folosesc doar faina facuta din grau ecologic si apa de izvor. Graul ecologic este acel grau crescut pe terenuri unde nu se folosesc ingrasaminte artificiale. Un kilogram de faina ecologica costa 2,5 lei. De patru ori pretul unui kilogram de faina conventionala. De aceea si produsele bio au preturi relativ mari pentru buzunarele romanilor. Dar sunt sigur ca, in timp, oamenii vor dori sa manance sanatos si se vor indrepta spre acest gen de produse", este de parere Gabor.
Produsele bio fabricate de hunedorean sunt atestate de Uniunea Europeana. "Pastele fainoase produse la Deva au calitatea impusa de normele europene. De altfel am si primit dreptul de a aplica insemnul produselor certificate european pe fiecare produs", spune Marius Gabor. In privinta pietei de desfacere lucrurile se desfasoara cu o oarecare incetineala. Romanii nu au cultura produselor bio. Asadar, produsele bio sunt la mare cautare in orasele mari unde exista persoane interesate sa manance sanatos. Un alt dezavantaj este pretul. Un produs bio este de trei sau patru ori mai scump decat unul similar fabricat cu materii prime conventionale.