11.1 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialExxon şi irezistibila atracţie a petrolului Rusiei

Exxon şi irezistibila atracţie a petrolului Rusiei

BP, Shell, Exxon Mobile Total şi alte mari companii petroliere occidentale încheie acorduri şi lucrează cu Rusia, chiar în condiţiile sancţiunilor impuse Moscovei de Occident, arată New York Times. În pofida presiunii guvernelor occidentale de a izola Moscova pentru agresiunea sa în Ucraina, giganţii energiei îşi amplifică relaţiile cu întreprinderi ruse prin oferte şi aduc mai mult capital în ţară.

Asemenea altor numeroşi responsabili de întreprinderi americane, Rex W Tillerson de la Exxon Mobil nu a putut participa la Forumul de afaceri din Rusia, luna trecută, la cererea Casei Albe. Dar şeful explorărilor, Neil W Duffin a fost prezent. În cadrul unei ceremonii eveniment, Duffin a semnat un acord cu Igor Setşin, şeful companiei de stat Rosneft, pentru forarea marină în Oceanul Arctic, pentru descoperirea petrolului de şist în Siberia şi cooperarea pentru realizarea unei uzine de gaz natural lichefiat la Vladivostok.

Acordul a intervenit la doar câteva săptămâni după ce guvernul SUA a impus sancţiuni contra persoanelor şi întreprinderilor din anturajul lui Vladimir Putin. Setşin, fost agent al serviciilor secrete militare, este un apropiat colaborator de multă vreme al preşedintelui rus, subliniază New York Times. Alături de Exxon, BP şi Total din Marea Britanie şi Franţa, au semnat de asemenea contracte pentru exploatarea petrolului de şist în Rusia la Forumul de afaceri de la Sankt Petersburg. Exxon prevede forarea primului său puţ off-shore de explorare în sectorul rus al Oceanului Arctic în această vară. Statoil din Norvegia se află în discuţii pentru alt joint-venture pentru acelaşi petrol de şist. Firmele îşi asumă un risc calculat având în vedere ameninţarea cu noi sancţiuni dar mai presus de orice doresc protejarea intereselor proprii pe termen lung în Rusia, cea mai mare ţară exportatoare de energie din lume. „Ele sunt susceptibile să continue să se implice până când va exista un semnal politic clar că trebuie să înceteze” a declarat David L Goldwyn, care a fost trimis special şi coordonator al Departamentului de Stat pentru afaceri internaţionale în timpul primului mandat al preşedintelui Obama. „Dacă guvernul vrea să le oprească, trebuie să o spună mai tare – trebuie să înceteze”.

Riscuri asumate

Până în prezent, SUA şi UE au impus doar sacţiuni limitate vizând în principal responsabili ruşi, politici şi economici, şi un pumn de înreprinderi iar sancţiunile existente nu împiedică explicit giganţii energiei să participe la exploatări în Rusia. Deşi Obama a autorizat un decret la 20 martie care ar putea interzice astfel de acorduri, el nu a fost pus în aplicare de Departamentul Trezoreriei.

Riscul pentru companiile de energie este ca viitoarele etape de sancţiuni, numite faza a treia, să fie mai extinse, să taie relaţiile cu principalele sectoare ale economiei şi finanţei, metalelor şi energiei. SUA şi aliaţii lor au propus astfel de sancţiuni la summitul G7 de la Bruxelles săptămâna trecută în cazul în care violenţele din Ucraina nu se calmează în patru săptămâni. Dar, dacă întreprinderile nu violează reglementările actuale, merg pe o linie geopolitică amendabilă.

Giganţii energiei se feresc să îşi ofenseze partenerii lor din Rusia. Mai multe mari întreprinderi occidentale au mari investiţii existente şi importante co-firme în Rusia, pe care vor să le protejeze de un guvern adesea considerat ca imporevizibil în ce priveşte dreptul de proprietate. Exxon are o relaţie de mare anvergură cu Rosneft, inclusiv producţia de petrol existentă în largul insulei Sahalin, din estul Rusiei iar BP deţine o participare de aproape 20% în marea societate rusă. În total, întreprinderile energetice occidentale au investit circa 35 miliarde dolari în Rusia.

Recentele acorduri semnate de BP, Exxon şi Total ajută Rusia să îşi dezvolte industria petrolieră în domeniul extracţiei petrolului de şist. Principalele companii occidentale au ajuns mai târziu la exploatarea rezervelor de şist din SUA decât micile firme care au luat iniţiativa şi Rusia, unde geologii estimează cel mai mare potenţial al petrolului de şist din afara SUA, reprezintă o şansă de a câştiga un avantaj important. Într-un anume sens, giganţii energiei mizează pe faptul că industria petrolieră şi gazieră rusă nu va fi atinsă de sancţiuni dorecte.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă