14 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialExtrema dreaptă franceză destabilizează Guvernul şi opoziţia

Extrema dreaptă franceză destabilizează Guvernul şi opoziţia

Frontul Naţional (FN, extremă dreapta) a obţinut o victorie într-un scrutin local în Franţa şi au destabilizat Guvernul socialist şi opoziţia de dreapta, care acuzau reciproc, luni, în contextul în care populaţia este sătulă de insecuritate şi criză, transmite Mediafax.

Candidatul FN Laurent Lopez, un fost cadru în domeniul comercial şi fost boxer, în vârstă de 48 de ani, a câştigat, duminică, în alegerile cantonale de la Brignoles, în sud-estul Franţei, cu un scor de 53,9%, împotriva contracandidatului din partea UMP (opoziţie, dreapta), în turul doi al scrutinului.

Divizată, stânga a fost eliminată din primul tur, în acest oraş al cărui primar este socialist.

Citeşte şi Marine Le Pen vizează puterea

Cu cinci luni înaintea alegerilor municipale şi şapte înaintea celor europene, deznodământul acestui duel reprezintă “o chemare la ordine adresată tuturor”, potrivit ministrului socialist al Muncii Michel Sapin, în timp ce unii editorialişti îl consideră un succes al “celor care s-au săturat până peste cap”.

Marine Le Pen nu a ezitat să-şi exprime satisfacţia şi revendică, deja, pentru FN titlul de “primul partid” din Franţa: “Este un viraj (…) care preconizează o voinţă de schimbare a francezilor”.

Preşedintele François Hollande a declarat săptămâna trecută că înţelege “atmosfera de pesimism şi uneori de furie şi frustrare” a francezilor, care se confruntă cu criza. Există peste trei milioane de şomeri în Franţa, iar inegalităţile şi sărăcia continuă să avanseze, în absenţa unei reluări a creşterii economice.

Citeşte şi Premieră în Franţa: Un partid extremist, pe primul loc în sondaje

Cele mai citite

Divina Revelație: Cele Zece Porunci de pe Muntele Sinai

Cele Zece Porunci, o listă de precepte religioase care, conform mai multor pasaje din Exod și Deuteronom, au fost revelate divin lui Moise pe...

Taiwanul ar urma să fie sprijinit de Trump dacă acesta va câștiga alegerile

Un fost ambasador al SUA la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, James Gilmore, a declarat sâmbătă că este convins că Donald Trump...

METEO. Mai multe județe afectate de vânt puternic

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare Cod galben pentru intensificări ale vântului, valabilă în următoarele ore, pentru nouă județe și Municipiul...
Ultima oră
Pe aceeași temă