1.7 C
Bucharest
Friday, 1 December 2023
HomeSpecialExtinderea conflictului din sud-estul Turciei, după atentatul de la Ankara

Extinderea conflictului din sud-estul Turciei, după atentatul de la Ankara

Războiul dintre forțele de securitate ale Turciei și militanții kurzi s-au intensificat marți, în zonele de conflict fiind desfășurate tancuri, elicoptere și blindate, după atacul sinucigaș cu bombă ce a omorât 37 de oameni în Ankara, scrie Reuters, citat de HotNews. Cele mai sângeroase lupte au avut loc în Diyarbakir, cel mai mare oraș din sud-estul Turciei, unde luptătorii Partidului Muncitoresc Kurd (PKK) au blocat drumurile, ciocnindu-se cu forțele de securitate. 
  
Un ofițer de poliție și alți 3 militanți au fost omorâți în Diyarbakir, un alt ofițer de poliție murind în conflictele dinn Nusaybin, unde PKK a lansat o ofensivă, conform surselor de securitate. Nicio grupare nu și-a asumat responsabilitatea pentru atacul cu bombă de duminică ce a fost detonată într-o zonă aglomerată a Ankarei, însă oficialii au învinovățit doi membri ai gruparii separatiste PKK. 
  
Violențele au luat amploare în sud-estul Turciei de când acordul de încetare a focurilor cu PKK-în vigoare de 2 ani și jumătate-a fost sistat în luna iulie. Militanții și-au concentrat atacurile asupra forțelor de securitate din orașele din regiune, dintre care unele se găseau sub stare de asediu. 
  
Interdicția de a părăsi reședințele a fost impusă în Diyarbakin după oră 3 a.m., după ce militanții au demarat amplasarea baricadelor și plantarea explzibililor, conform declarațiilor autorităților. În orașul sud-estic Sirnak, tancurile au bombardat baricadele și tranșeele militanților, conform martorilor ce au raportat explozii în tot orașul. 
  
Armanta turcă a răspuns atacului cu bombă din Ankara, lansând luni o ofensivă aeriană, în zonă nordică a Irakului, unde se găsește baza principală a PKK. Oficiali ai armatei estimează că au omorât 45 de militanți ai PKK, distrugând două depozite de armament și două posturi de rachete Katyusha. 
  
Președintele Tayyip Erdogan a cerut că parlamentarii Partidului Democrat al Muncitorilor Kurzi (HDP) să fie cercetați, acuzându-i că fiind o extensie a PKK, ce a fost definit drept grupare terorista de către Turcia, SUA și UE. 

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 646: Scholz spune că Germania este favorabilă negocierilor de aderare a Ucrainei la UE

Cancelarul Olaf Scholz a declarat că guvernul german sprijină deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina şi doreşte să sprijine această ţară...
Ultima oră
Pe aceeași temă