13.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialEXPOZIŢIE. Cu ce se jucau copiii la începutul secolului XX

EXPOZIŢIE. Cu ce se jucau copiii la începutul secolului XX

În ultimii ani, Muzeul Naţional de Istorie a României a manifestat o deschidere din ce în ce mai mare spre universul copilăriei. De data aceasta, instituţia vă propune o expoziţie dedicată istoriei jucăriilor – „Bing. Magia jucăriilor”, realizată în parteneriat cu Asociaţia Colecţionarilor de Jucării Vechi.

Este vorba despre o expoziţie cu totul deosebită, consacrată jucăriilor produse de compania germană Gebrüder Bing (devenită ulterior Bing Werke) din Nürenberg, o firmă care a deschis un nou capitol în istoria jucăriilor din toate timpurile. Pornită ca o modestă firmă de produs vase de bucătărie, înfiinţată în 1863 de fraţii Ignaz şi Adolf Bing, din Nürenberg, Gebrüder Bing se va lansa în producţia de jucării în 1880. Fraţii Bing au dovedit că producerea şi distribuţia jucăriilor poate deveni o „treabă serioasă” şi profitabilă, o mare afacere, iar stilul jucăriilor produse de firma lor, „stilul Bing”, a devenit standardul acestei industrii până în anii 1950, când masele plastice, nou inventate şi utilizate pe scară industrială, vor duce la o altă mutare majoră în tehnicile de producţie şi în aspectul general al jucăriilor.

Jucării care au supravieţuit celor două războaie mondiale

Prin raritatea, frumuseţea, ingeniozitatea şi valoarea lor intrinsecă, jucăriile produse de firma Gebrüder Bing expuse la MNIR constituie adevărate capodopere ale acestei industrii şi tehnologiei europene a vremii. Valoarea lor este sporită de faptul că cele mai multe dintre piesele expuse sunt încă funcţionale, deşi unele datează de peste 100 de ani şi au supravieţuit celor două războaie mondiale. Nu mai puţin important este faptul că, adesea, jucăriile expuse sunt însoţite de ambalajul lor original şi de cataloagele de vânzări şi preţuri ale firmei, editate înainte de primul război mondial. Cea mai veche jucărie prezentă în expoziţie este o lanternă magică cu 12 diapozitive din sticlă, păstrată şi etalată în cutia originală datând din 1889 iar cea mai „nouă” jucărie este un hidroavion din 1930.

Expoziţia „Bing. Magia jucăriilor”, nu ar fi fost posibilă fără ajutorul Asociaţiei Colecţionarilor de Jucării Vechi, înfiinţată în anul 2011 de către colecţionarul Victor Ioan Tărtăcuţă, care a explicat în ce a constat implicarea asociaţiei pe care o conduce în acest proiect al MNIR:   „Această colecţie reprezintă suma eforturilor noastre de a aduce un omagiu copilăriei, acea perioadă magică din viaţa oricărui om în care preferăm să ne bucurăm de lumea din jurul nostru în loc să o punem la îndoială. Eclectica noastră colecţie este constituită exclusiv din jucării aparţinând companiei germane Bing, o firmă de familie de prestigiu aflată în producţie între anii 1895 şi 1930. Concentrându-ne asupra activităţii lui Bing, am reuşit să construim o imagine pertinentă a societăţii şi, în particular, a copiilor acelor vremuri şi să recreăm acest univers pentru vizitatorii noştri. Prin acest portret al copilăriei şi prin intermediul jucăriilor expuse ne-am propus să contribuim la educarea tinerilor din ziua de astăzi, portretizând istoria începutului de secol trecut din perspectiva unui copil.” 

Expoziţia este însoţită de un minunat catalog bilingv român-englez care constituie o premieră ştiinţifică în muzeografia românească, deoarece până acum nu a fost prezentată o colecţie de jucării istorice, cu toate datele tehnice şi cu o ilustraţie atât de detailată şi completă.

Expoziţia va fi deschisă până pe 6 februarie 2013.  

Cele mai citite

Soluția  3 D împotriva administrației #rezist a Bucureștiului

Deși lansată târziu în cursa electorală, Gabriela Firea a ajuns rapid să-i sufle în ceafă lui Nicușor Dan, fiindcă are singurul proiect administrativ cu...

nasturii cămășii au sărit și i s-a văzut tricoul cu “Votați Piedone!”

Ilustrație: Marian Avramescu Premierul românilor autentici, Marcel Ciolacu, nu a putut să nu respecte tradiția autohtonă de 1 Mai Muncitoresc și a savurat mici...

Soluția  3 D împotriva administrației #rezist a Bucureștiului

Deși lansată târziu în cursa electorală, Gabriela Firea a ajuns rapid să-i sufle în ceafă lui Nicușor Dan, fiindcă are singurul proiect administrativ cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă