14 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialExcursii și petreceri, atenții date judecătoarei Bârsan

Excursii și petreceri, atenții date judecătoarei Bârsan

Judecătoarea Gabriela Bârsan de la ICCJ este urmărită penal pentru mai multe fapte de corupţie, alături de colega sa Corina Corbu, un şofer al instanţei, doi avocaţi, un om de afaceri şi doi foşti magistraţi.

Gabriela Bârsan, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie și fost preşedinte al secţiei de contencios administrativ şi fiscal, este acuzată de abuz în serviciu contra intereselor publice, luare de mită, trafic de influență şi folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații care nu sunt destinate publicității și permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

Fapte de netăgăduit

Potrivit DNA, în perioada februarie 2010 – mai 2011, avocații Claudia și Radu Gherbovan şi omul de afaceri Gabriel Chiriac au oferit judecătoarelor Iuliana Puşoiu şi Gabriela Bârsan mai multe foloase, sub forma achitării de petreceri la restaurante din Paris şi Bucureşti, excursii în străinătate şi deplasări cu avionul, dar şi sub forma folosinţei unui apartament, respectiv a oferirii unor cadouri (poşetă, pantofi ale unei renumite case de modă), în schimbul facilitării ori soluţionării favorabile a unor cauze aflate pe rolul ICCJ, Secţia de contencios administrativ şi fiscal. Pentru a ascunde natura foloaselor, avocatul Radu Gherbovan a determinat o angajată a unei firme de turism să întocmească documente care atestau, în mod nereal, achitarea unei excursii de către Iuliana Puşoiu.

Anchetatorii susţin că în timpul instrumentării acestui dosar, Anton Pandrea, pe atunci judecător la ICCJ, după ce a autorizat interceptarea convorbirilor telefonice, prin complicitatea inculpatei Corina Corbu, le-a anunţat pe Iuliana Puşoiu, Claudia Gherbovan şi Gabriela Bârsan că formează obiect al măsurilor de interceptare. Unele dintre societăţile comerciale controlate de omul de afaceri Chiriac Gabriel au avut pe rolul ICCJ diverse litigii în perioada 2010 – 2011. Avocaţii Radu şi Claudia Gherbovan au asigurat asistenţă, reprezentare şi consultanţă juridică pentru societăţi comerciale aparţinând omului de afaceri, mai arată DNA. În această perioadă, omul de afaceri i-a oferit judecătoarei Gabriela Bârsan foloasele enumerate mai sus în schimbul influenţei pe care aceasta a lăsat să se creadă că o are asupra judecătorilor care ar fi urmat să pronunțe o sentință favorabilă societății în care era acționar Chiriac.

Complicitate la favorizarea făptuitorului

În acelaşi dosar s-a declanşat urmărirea penală faţă de Corina Corbu, magistrat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, secţia de contencios administrativ şi fiscal, acuzată de complicitate la infracţiunea de favorizare a făptuitorului, şi Florian Ionescu, angajat ca şofer tot la instanţa supremă, care ar fi făcut mărturii mincinoase. Judecătoarea Corina Corbu, la rândul său, a înlesnit aflarea, de către judecătoarele Bârsan şi Puşoiu Iuliana şi de către avocata Gherbovan a acestui fapt. La 18 octombrie 2011, cu ocazia audierii sale ca martor, Florian Ionescu, şofer la ICCJ, a susţinut "o versiune nereală a faptelor referitoare la achiziţionarea unor bilete de avion pentru Bârsan Gabriela".

Ulterior, şoferul a prezentat o altă versiune, care s-a dovedit tot neadevărată. De asemenea, sunt cercetaţi avocaţii Claudia şi Radu Gherbovan Silinescu, foştii judecători Iuliana Puşoiu şi Anton Pandrea, care au lucrat tot la ICCJ, şi omul de afaceri Gabriel Chiriac. Referitor la fostul judecător Anton Pandrea, DNA arată că acesta, în timpul instrumentării dosarului, a admis cererea procurorilor şi a autorizat interceptarea comunicaţiilor judecătoarelor Bârsan şi Puşoiu şi ale avocatei Gherbovan. După ce a dispus această măsură, Pandrea, judecător învestit cu soluţionarea acestei solicitări, i-a divulgat judecătoarei Corbu că avocata Gherbovan, avocată şi prietenă a sa, "este interceptată", mai spun anchetatorii.

Cele mai citite

Rusia îl urmărește penal pe președintele ucrainean Zelenski

Rusia a deschis o acţiune penală împotriva preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi l-a trecut pe lista persoanelor căutate, a relatat sâmbătă agenţia de presă...

Polonia condamnă atacurile cibernetice rusești. Oficialii transmit că și țara lor a fost vizată

Polonia a condamnat presupusele atacuri cibernetice ale unui grup rus numit APT28 asupra Germaniei și Republicii Cehe, afirmând că și ea a fost vizată,...

Înțelepciunea din Sinai: Moștenirea Creștină a Mănăstirii Sfânta Ecaterina

În sălbăticia îndepărtată și stâncoasă a Peninsulei Sinai din Egipt se află o țară cu o importanță istorică și spirituală imensă pentru cele trei...
Ultima oră
Pe aceeași temă