2.8 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăSpecialEXCLUSIV. Săracul sat Dobrotineț ascundea, sub pat, 60 de tablouri scumpe din...

EXCLUSIV. Săracul sat Dobrotineț ascundea, sub pat, 60 de tablouri scumpe din ”galeria” Vâlcov

UPDATE: Apar noi informații despre galeria clandestină de tablouri a senatorului Darius Vâlcov. Procurorii au găsit 60 de tablouri în satul Dobrotineț, județul Olt, ascunse sub pat și în șifonier. Între autori: Victor Brauner, Pablo Picasso, Corneliu Baba, Andy Warhol, Charles Dupaty, Octav Băncilă, Francisc Șirato, Sorin Ilfoveanu, Horia Bernea, Ștefan Câlția, Eustațiu Stoeneescu, Kimon Loghi, Magadalena Rădulescu, Jean Cheller, Ludovic Basarab, Adam Bălțatu, Aurel Băeșu, Ipolit Strâmbu și alții.

Totodată, au fost găsite şi sumele de 7.000 dolari şi 20.000 lei.

Denunțătorii au susținut că au ascuns acolo tablourile în 2015, la ordinele lui Darius Bogdan VÂLCOV.

Citește și: STENOGRAMELE „VÂLCOV” dezvăluie cum se folosea ministrul de Finanțe de negrișori să-i cumpere valuta pentru tablouri: ”Nu puteam să urc cu ei (leii) în mașină, îmi rupeau mâna!”

România Liberă a dezvăluit că tablori celebre au fost descoperite de procurori în alte locații, precum un seif găzduit de parlamentarul PSD Ionuț Bărbulescu, în care au fost găsite tablori semnate de Auguste Renoir și Jean Cocteau, trei lingouri de aur, 90.000 de dolari și peste 1,3 milioane de lei. De asemenea, au fost găsite 29 de tablori în galeria clandestină din București și alte tablouri în hotelul deținut, prin  interpuși, de Vâlcov în Slatina.

––

Comisia juridică a Senatului va discuta probabil în această săptămână a doua cerere de începere a urmăririi penale, de reținere și arestare a senatorului Darius Vâlcov, pentru infracțiuni – operațiuni comerciale incompatibile cu funcțiile deținute – săvârșite în calitate de ministru al Finanțelor.

Darius Vâlcov a învestit banii, proveniți din mită, în afaceri, inclusiv imobiliare, în achiziții de tablouri sau de lingouri de aur, după cum au descoperit la percheziții procurorii DNA.

Citește și: Colecția „Vâlcov”, în galeria FOTO a RL. Senatorul a vrut să deschidă o galerie de artă în București! Clandestină, pentru că nu era in declarația de avere

Operațiunile comercial-financiare le-a făcut in perioada în care a fost ministru al Finanțelor , perioadă în care a beneficiat de informații secretizate, pe care le-ar fi folosit pentru interesele sale comerciale, spun procurorii DNA.

Acum, Vâlcov este arestat la domiciliu pentru trafic de influență în formă continuată, săvârșită pe parcursul mai multor ani în calitate de primar al Slatinei și apoi de senator PSD.

Citește și: INTERCEPTĂRI. „Pulifricii” ministrului Finanțelor, Darius Vâlcov, cărau banii cu mașina la casele de schimb valutar. Mita totală: 2.000.000 euro

Procurorii susțin că, în calitate de primar al Slatinei, Vâlcov a intervenit ca omul de afaceri Theodor Bernea ( patronul Tehnologica Radion)  să câștige licitații de zeci de milioane de euro pentru reabilitarea și modernizarea rețelelor de canalizare pe regiunea Olt. Pentru ajutor, Bernea îi dădea la început, în biroul său de la firmă, bani cash – 20% din cât încasa pe lucrări recepționate.

După ce Tehnologica Radion a început să aibă probleme ( acuzații de evaziune și delapidare), procentul de 20% negociat cu Vâlcov a fost transferat pe fime fantomă pentru lucrări/prestații fictive, după cum au denunțat și administratorii acestor firme.

Noi tablori descoperite de procurorii DNA

Fostul ministru al Finanțelor, Darius Vâlcov, a dat, în 2013, unui colaborator (Lucian Șușală – arestat preventiv) suma de 1.000.000 de lei pentru a-i achiziționa tablouri din București, de la casele de licitații Artmark și AraArt, spun procurorii.

Citește și: Ministrul Finanțelor Vâlcov a folosit informații secrete pentru investirea mitei de 2.000.000 de euro

Artmark îi apartine lui Radu Boroianu, fost secretar de stat la Ministerul Culturii, fost ambasador al României în Elveția, și avocatului Alexandru Aldea.

Ara Art, manageriat de conferențiar doctor Ariadna Zeck, expert în artă, este o altă galerie care s-a impus pe piața de profil încă din 2005. Tablouri de Tonitza, Grigorescu, alți autori celebri s-au vândut cu sume consistente la ambele case de licitații.

Casele de licitații din București au fost identificate după ce procurorii au descoperit, la perchezițiile făcute la galeria clandestină a lui Vâlcov, din strada Stocholm nr 16, București, 29 de tablouri.

Citește și: REFERAT DNA. Vâlcov a cerut colaboratorilor – inculpați, suspecți, denunțători – să distrugă probe, inclusiv din seiful ascuns la un coleg PSD

Tablourile erau semnate, între alții, de Andy Warhol,  Ștefan Luchian, Nicolae Grigorescu, Iosif Iser, Nicolae Tonitza, Constantin Piliuță, Corneliu Baba, Dumitru Ghiață, Samuel Mutzner, George Catargi, Nicolae Vermont, Nicolae Dărăscu, Mircea Mihail Ciobanu, Rudolf Negely, Ștefan Câlția, Adam Bălțatu, Aurel Băeșu, Francisc Chiuariu, Constantin Pauleț, Mihai Sârbulescu, precum şi obiecte decorative semnate de către PABLO PICASSO şi VICTOR BRAUNER.

Alte  tablouri, între care un Renoir, cumpărat cu circa 114.000 de euro, și un Jean Cocteau, au fost găsite într-un seif, ascuns într-o locație din județul Olt. Existența seifulul ar fi fost denunțată de prietenul lui Vâlcov, parlamentarul PSD Ionuț Bărbulescu, care a “găzduit” o perioadă “obiectul”.

Procurorii au găsit tablouri și în hotelul City din Slatina, care îi aparține senatorului, deși figurează pe alt nume.

 În total, până acum, procurorii au descoperit 101 tablouri achiziționate de Vâlcov.

Informațiile rezultă din denunțurile unor inculpați, din declarații de martor, din acte care atestă circulația banilor, spun surse judiciare.

O parte din tablouri ( Picasso, Renoir, Jean Cocteau, Warhol) au fost achiziționate de la case celebre de licitații precum Sotheby’s, Christie’s sau Cornette de Saint Cyr, după cum România liberă a dezvăluit deja.

Cele mai citite

Transnistria, rămasă fără gaze și căldură, refuză ajutorul dat de Chișinău

Mai mult de 51.000 de gospodării au rămas fără gaz şi 1.500 de apartamente nu au încălzire în regiunea separatistă Transnistria a Republicii Moldova,...

Yoon Suk Yeol, președintele suspendat al Coreei de Sud, refuză să se lase arestat de anchetatorii anticorupție

Președintele suspendat al Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, rămâne sfidător în reședința sa recent fortificată, în timp ce anchetatorii încearcă să prelungească mandatul...

Supercupa Italiei: AC Milan- Inter Milano 3-2

AC Milan a câştigat Supercupa Italiei la fotbal, după ce a învins-o pe Inter Milano cu scorul de 3-2 (0-1), în finala desfăşurată, luni...
Ultima oră
Pe aceeași temă