Senatorul PSD Darius Vâlcov, fost șef al finanțiștilor din țară, cu acces la informații clasificate, și-a investit mita de 2.000.000 de euro în firme, între care una de cadastru, alta de avocatură, în mai multe societăți de comerț, un hotel, dar și în lingouri de aur, tablouri celebre și a păstrat și cash, pe care le-a ascuns într-un seif, iar seiful la … denunțător.
Pentru faptele penale săvârșite ca primar și apoi ca senator, între care și primirea mitei de 2.000.000 de euro, DNA a început deja urmărirea penală ( legea permite) a senatorului Darius Vâlcov. DNA a cerut Senatului, săptămâna trecută, aviz pentru reținere și arestare, deoarece Vâlcov ( potrivit interceptărilor publicate de România Liberă) i-a învățat pe ceilalți inculpați și martori ce să declare în fața procurorilor. Influențarea/ alterarea cursului anchetei este motiv temeinic pentru reținere și arestare.
Acum, DNA cere Senatului două noi avize pentru faptele săvârșite de Vâlcov în calitate de senator și ministru și anume un aviz pentru începerea urmăririi penale ( miniștri beneficiază de imunitate totală); un alt aviz pentru reținere și arestare , ambele pentru noile fapte și probe obținute de procurori în special de la denunțători.
Între noile fapte penale pentru care se cer noile avize se află operațiunile financiar-comerciale făcute de senatorul-ministru Darius Vâlcov, folosindu-se de informațiile clasificate la care avea acces datorită funcției, iar ca probe – seiful cu valori și înscrisuri, între care si însemnările senatorului.
Accesul la seiful cu valori din locuința prietenului-denunțător, în condiții de secretizare. Mutarea seifului
Potrivit referatului DNA “în cursul anului 2011 VÂLCOV BOGDAN DARIUS i-a cerut acestei persoane să păstreze în locuinţa sa un seif . Referitor la acest seif, atât VÂLCOV BOGDAN DARIUS cât şi ŞUŞALĂ LUCIAN ( colaborator al lui Vâlcov, arestat preventiv-nn) accesau respectivul seif, după ce, în prealabil, aceştia îl sunau, iar el le permitea accesul în imobil. În situaţiile în care VÂLCOV BOGDAN DARIUS şi ŞUŞALĂ LUCIAN accesau seiful nicio altă persoană care locuia în imobil nu asista la ce se întâmpla în camera respectivă. Ulterior, in 2015 ( după ce s-a început urmărirea sa penală pentru faptele săvârșite ca primar și senator-nn), Darius Bogdan Vâlcov a mutat seiful în comuna Osita de Sus, judeţul Olt”.
Ce conținea seiful secret
Potrivit referatului DNA, în urma desigilării, în seif au fost găsite: „90.000 dolari; 1.323.850 lei; 3 lingouri de aur, în total 3 kilograme, iar în colet au fost identificate:
– un tablou cu ramă aurie, cu 3 etichete cu următoarele menţiuni: „cornette de saint cyr(….)”, „cornette de saint cyr maison de ventes art moderne 28 mars 2013”, „cornette de saint cyr maison de ventes ”, iar pe ramă este aplicată o menţiune olografă indescifrabilă – „Renoir”, o etichetă cu menţiunea(…), iar pe ramă este înscris numărul( …);
– un tablou cu ramă auriu şi negru, protecţie din geam de sticlă, având pe spate aplicat un autocolant inscripţionat „Cocteau Vente Photo FF”, iar ambalajul în care se afla tabloul a avut aplicată o etichetă inscripţionată „LOT …..JEAN COCTEAU (1889-1963, achiziţionat TAJAN PARIS Colecţie privată”;
– o pictură pe lemn, având aplicată o etichetă inscripţionată „LOT 3025 AUREL ACASANDREI (1939-2006) Roboţii-Ulei pe lemn/32X20,5 cm semnat, autentificat. Colecţie privată”.
Proba beton pentru noua cerere de arestare: planurilor de afaceri pentru firmele sale, scrise cu mâna sa de Vâlcov
În referat, procurorii susțin că fostul ministru al Finanțelor Darius Vâlcov trebuie arestat pentru “efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale” ( de ministru-nn). Potrivit referatului DNA, Vâlcov i-ar fi propus unui apropiat să înființeze o firmă de cadastru, una de contabilitate și un birou de avocatură, dându-i și banii necesari, respectiv 1.500.000 de lei.
„În timpul discuţiilor preliminare, VÂLCOV BOGDAN DARIUS a scris olograf, pe mai multe coli A4, un plan de afaceri în care erau menţionate estimările privind cheltuielile şi veniturile, precum şi procentele care le reveneau fiecăruia în urma derulării celor trei afaceri” se precizează în cererea de reținere și arestare a fostului ministru al Finanțelor. Aceste coli cu planurile de afaceri scrise de Vâlcov s-ar afla în posesia procurorilor și reprezintă probe materiale.
Alte probe care l-ar putea trimite la beci pe Vâlcov, dacă Senatul dă avizul de reținere și arestare
Alte probe au fost oferite de denunțătorul care s-a ocupat de afacerile ordonate de Vâlcov. Potrivit referatului DNA,”Referitor la justificarea cheltuielilor faţă de VÂLCOV BOGDAN DARIUS, acesta ( denunțătorul –nn) îi prezenta periodic documente justificative sau situaţii sumare a banilor cheltuiţi.Cu privire la persoanele care fac sau au făcut parte din acţionariatul societăţilor, precum şi cele care au deţinut calitatea de administrator, VÂLCOV BOGDAN DARIUS, își dădea acceptul în legătură cu respectivele persoane”.
În declarații, denunțătorii, care au predat procurorilor și documente, descriu modul în care Vâlcov își conducea afacerile.
Fragment din referatul DNA:„(…)La indicaţia lui VÂLCOV BOGDAN DARIUS, S.C. MILLENIUM TOPHOGRAFICA S.R.L.a fost introdusă într-o asociere în participaţiune cu S.C. SGV S.R.L. şi cu S.C.CITY HOTEL S.R.L., urmând ca această asociere în participaţiune să administreze Hotelul City din Slatina, urmând ca 30 % din eventualul profit să revină S.C. MILLENIUM TOPHOGRAFICA S.R.L., iar pentru această asociere în participaţiune, la indicaţiile lui VÂLCOV BOGDAN DARIUS, care deţinea în fapt această societate, au fost viraţi 800.000 de lei. ultimele discuţii referitoare la administrarea acestor firme le-a avut cu VÂLCOV BOGDAN DARIUS la începutul anului 2015.”
Firmele controlate de Vâlcov
Firmele controlate, prin intermediari, de către Vâlcov ar fi : SC Contins Company SRL; SC Cintins Consulting company SRL; S.C. Millenium Tophografica SRL; Societatea Civilă de Avocaţi Ciobanu şi Asociaţii; SC Enero Prod SRL; S.C. City Hotel&Lounge SRL.
Potrivit referatului, Vâlcov a vrut să vândă Hotelul City în care investise bani – peste 4.000.000 lei noi – pe care nu-i putea justifica. Pentru acest lucru, a contactat un om de afaceri care deținea cash. Ulterior, omul de afaceri a devenit denunțător.
Senatul urmează să se pronunțe, miercuri, prin vot, asupra primei cereri a DNA de reținere și arestare a lui Vâlcov pentru infracțiunile săvârșite în calitate de primar și apoi de senator PSD, între care și mita de două milioane de euro, investită apoi în diverse afaceri și bunuri ascunse în seif.