Înalta Curte de Casație decide joi arestarea senatorului PSD Darius Vălcov, pe care îl acuză de trafic de influență deoarece a primit, în mai multe tranșe și modalități, suma totală de 2.000.000 de euro. O parte din bani i-a investit în lingouri de aur și tablouri celebre, pe care le-a ascuns într-un seif la un coleg PSD, care ulterior l-a denunțat.
Acuzația de efectuare de operațiuni comerciale incompatibile cu funcția publică, pentru care s-a obținut, de asemenea, aviz de arestare de la Senat, a fost separată din dosar.
DNA cere arestarea lui Vâlcov deoarece, la îndemnul acestuia, prietenii, colaboratorii și subordonații au distrus probe. De asemenea, i-a învățat ce să declare, alterând ancheta. În plus, le-a promis că va interveni la Direcția Antifraudă pentru a vicia rezultatele verificărilor în favoarea firmelor pe care le controla prin interpuși. Procurorii consideră că Vâlcov reprezintă un pericol pentru ordinea publică.
Faptele demnitarului circumscrise infracțiunii de trafic de influență
Pe vremea când era primar al orașului Slatina și apoi senator PSD, Darius Bogdan Vâlcov a făcut trafic de influență în beneficiul omului de afaceri Theodor Berna (Tehnologica Radion) de la care a primit personal sau prin firme, aproximativ 2.000.000 euro.
Potrivit DNA, „exercitarea influenţei pe lângă factori de decizie din cadrul autorităţii contractante în legătură cu proiectele <<Reabilitare şi extindere reţele de apă şi canalizare în municipiul Slatina>>, <<Reabilitare şi extindere reţele de apă şi canalizare în oraşele Drăgăneşti-Olt şi Piatra-Olt>> şi <<Reabilitare şi extindere reţele de apă şi canalizare în oraşele Scorniceşti şi Potcoava”>> şi pe lângă membrii comisiei de evaluare a ofertelor, în vederea câştigării de către BERNA THEODOR, reprezentant al S.C. TEHNOLOGICA RADION, a unor licitaţii de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, oraşele Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de trafic de influenţă„.
Citește și: Ministrul Finanțelor Vâlcov a folosit informații secrete pentru investirea mitei de 2.000.000 de euro
DNA precizează că cererea de arestare de astăzi „nu priveşte infracţiunea de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale (…) constând în aceea că VÂLCOV BOGDAN DARIUS, începând cu anul 2011 şi până în prezent, a efectuat operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţia de primar, senator şi ministru, utilizând informaţii deţinute în virtutea acestora, în legătură cu S.C. CONTIS COMPANY S.R.L, S.C. CONTIS CONSULTING COMPANY S.R.L., S.C. MILLENIUM TOPHOGRAFICA S.R.L., Societatea Civilă de Avocaţi Ciobanu şi Asociaţii, ENERO PROD S.R.L. S.C. CITY HOTEL&LOUNGE S.R.L., faptă pentru care la data de 24.03.2015 s-a solicitat Parlamentului României – Senat obţinerea avizului necesar efectuării în continuare a urmăririi penale a inculpatului VÂLCOV DARIUS BOGDAN, precum şi încuviinţarea reţinerii şi arestării inculpatului”.
Motivele pentru care DNA cere arestarea lui VÂLCOV
Unul dintre motivele principale pentru care DNA cere arestarea senatorului PSD Darius Vâlcov este faptul că le-a cerut subalternilor, colaboratorilor și prietenilor să distrugă probe. Spre exemplu, i-a cerut colegului său de partid, „martorului BĂRBULESCU DANIEL IONUŢ , la care și-a ascuns seiful cu lingourile de aur, tablourile de colectie, banii in lei și valută, documente, să distrugă ambalajele, pungile de plastic şi de hârtie în care se aflau sumele de bani ce proveneau din infracţiunea care face obiectul cercetării, precum şi alte documente ce conţineau înscrisuri olografe ale inculpatului cu privire la date calendaristice şi sume de bani (…)
Fragment din declarația lui Bărbulescu: „Mi-a spus să îl deschid (seiful -nn) şi să distrug ambalajele, respectiv pungi de plastic şi de hârtie în care se aflau banii şi eventualele documente, respectiv nişte plicuri rupte pe care se afla un scris de mână (date calendaristice şi sume de bani). M-am conformat solicitării lui VÂLCOV DARIUS BOGDAN şi cu această ocazie am văzut că în seif se aflau sume de bani”.
Potrivit procurorilor, VÂLCOV DARIUS-BOGDAN a încercat să influenţeze alţi participanţi la comiterea infracţiunilor, respectiv pe inculpaţii ŞUŞALĂ LUCIAN PETRUŢ şi TIMOFTE PETRE BOGDAN, cărora le-a solicitat să distrugă urmele infracţiunii săvârşite, respectiv documentele, hard-disckurile, care reflectau tranzacţiile fictive efectuate prin intermediul S.C. BOGMAR PRO DESIGN S.R.L.
VÂLCOV, intervenții la șeful echipei de control de la Direcția Antifraudă pentru vicierea verificărilor în favoare firmelor pe care le controla
În acelaşi context al distrugerii urmelor infracţiunilor, inculpatul, având cunoştinţă de un control al Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, solicitat de Direcţia Naţională Anticorupţie, l-a asigurat pe inculpatul ŞUŞALĂ LUCIAN-PETRUŢ că va face intervenţii pe lângă şeful echipei de control, în sensul influenţării rezultatului acestuia.
Astfel, din declaraţia lui TIMOFTE PETRE BOGDAN reiese că, după ce a aflat de la inculpatul ŞUŞALĂ LUCIAN-PETRUŢ că martorul Ramba Andrei Ovidiu a fost citat la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi faptul că verificările Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală sunt efectuate la solicitarea D.N.A., presupunând că vor fi şi ei citaţi, s-a întâlnit în cursul lunii februarie 2015 cu inculpatul ŞUŞALĂ LUCIAN-PETRUŢ şi martorul Mocanu Marian Alexandru pentru a se pune de acord, „pentru a spune toţi acelaşi lucru”, în contextul în care anterior inculpatul Şuşală Lucian-Petruţ i-a spus lui Timofte Petre Bogdan ce să declare în faţa organelor de control fiscal.
În acelaşi sens, inculpatul Timofte Petre Bogdan mai arată faptul că a „avut contracte încheiate cu S.C. CAFMIN S.R.L. pe care le-am rupt şi le-am dat foc, pentru că în acestea nu erau trecute sumele şi data. Acest lucru l-am făcut la solicitarea lui CRISTIAN TOMESCU şi a lui ŞUŞALĂ LUCIAN-PETRUŢ” şi că a distrus documente contabile la solicitarea inculpatului ŞUŞALĂ LUCIAN-PETRUŢ, înainte de începerea controlului fiscal de către Direcţia Generală Antifraudă Fiscală.
De ce este VÂLCOV pericol pentru ordinea publică
Potrivit referatului DNA „(…) considerăm că se impune luarea măsurii arestării preventive față de inculpatul VÂLCOV DARIUS-BOGDAN din următoarele motive: (…)Gravitatea faptelor săvârșite, modul și circumstanțele de comitere a acestora, conduc la concluzia că privarea de libertate a inculpatului este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică.
„Lăsarea în libertate (…) creează un potenţial pericol cu privire la buna funcţionare a instituţiilor şi autorităţilor statului, cu competenţe în gestionarea şi administrarea fondurilor publice sau al obţinerii de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, având în vedere faptul că exercitarea influenţei în schimbul unor sume de bani priveau un contract finanţat şi din acest buget”.
„Totodată, pericolul pentru ordinea publică pe care îl poate crea lăsarea în libertate a inculpatului rezultă şi din gravitatea faptei despre care există indicii că a comis-o, existând posibilitatea producerii unui efect negativ asupra încrederii populaţiei în capacitatea de reacţie a autorităţilor faţă de astfel de fapte„.
VÂLCOV, denunțat de Berna după ce omul de afaceri a fost arestat pentru evaziune fiscală și spălare de bani
La data de 10.09.2014, BERNA THEODOR, inculpat în dosarul penal nr. 193/P/2011 pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală (…) şi spălare de bani (…), dosar aflat în instrumentarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, a formulat un denunţ din care rezultă că, în cursul anului 2009, în calitate de administrator al S.C. TEHNOLOGICA RADION S.R.L. Bucureşti, denunţătorul BERNA THEODOR l-a contactat pe VÂLCOV BOGDAN DARIUS, primar al municipiului Slatina, judeţul Olt, căruia i-a propus, ca în schimbul oferirii sprijinului constând în influenţarea factorilor de decizie din cadrul autorităţii contractante în vederea câştigării unor licitaţii de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, oraşele Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără T.V.A.) conform contractelor de execuţie a respectivelor lucrări.
În urma acceptării propunerii făcute, S.C. TEHNOLOGICA RADION S.R.L. a câştigat licitaţiile organizate în cadrul proiectului „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi apă uzată în judeţul Olt”, având ca obiect semnarea contractelor cu COMPANIA DE APĂ Olt pentru următoarele lucrări: „Reabilitare şi extindere reţele de apă şi canalizare în municipiul Slatina”, „Reabilitare şi extindere reţele de apă şi canalizare în oraşele Drăgăneşti-Olt şi Piatra-Olt” şi „Reabilitare şi extindere reţele de apă şi canalizare în oraşele Scorniceşti şi Potcoava”. Denunţătorul BERNA THEODOR şi VÂLCOV BOGDAN DARIUS au stabilit de comun acord, în urma unor întâlniri avute la sediul firmei S.C. TEHNOLOGICA RADION S.R.L., ca sumele de bani să fie remise primarului, în numerar, în lei şi numai la sediul firmei.
Astfel, în baza acestei înţelegeri, începând cu luna decembrie 2010, VÂLCOV BOGDAN DARIUS s-a prezentat periodic la sediul S.C. TEHNOLOGICA RADION S.R.L. din Bucureşti, unde a primit de la denunţătorul BERNA THEODOR sume de bani în lei, remiterea fiind realizată ori de câte ori contractantul COMPANIA DE APĂ Olt efectua plăţi în contul S.C. TEHNOLOGICA RADION S.R.L.
Începând cu jumătatea anului 2012, datorită unor probleme financiare existente în cadrul firmei sale, denunţătorul nu a mai putut face plăţile către VÂLCOV BOGDAN DARIUS.
În acest context, VÂLCOV BOGDAN DARIUS l-a pus în legătură pe BERNA THEODOR cu viceprimarul municipiului Slatina, PRINA MINEL FLORIN, care, având cunoştinţă de înţelegerea frauduloasă dintre denunţător şi VÂLCOV BOGDAN DARIUS, a hotărât, în scopul disimulării provenienţei ilegale a banilor, ca diferenţele de bani neonorate de către denunţător să fie plătite de S.C. TEHNOLOGICA RADION S.R.L. către S.C. PLUS CONFORT S.R.L., prin încheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fără ca această societate să presteze vreun serviciu în virtutea contractelor special încheiate în acest sens.
Denunţătorul Berna a declarat că S.C. TEHNOLOGICA RADION S.R.L. a virat, pe baza acestei relaţii comerciale nereale, către S.C. PLUS CONFORT S.R.L. suma de 3.000.000 de lei, iar reprezentantul acestei societăţi comerciale, RAMBA OVIDIU ANDREI, a avut cunoştinţă de amănuntele comerciale şi fiscale şi ale raporturilor dintre cele două societăţi comerciale”. Pentru a scăpa ieftin RAMBA a devenit denunțător.