15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialSTENOGRAMELE "VÂLCOV" dezvăluie cum se folosea ministrul de Finanțe de negrișori să-i...

STENOGRAMELE “VÂLCOV” dezvăluie cum se folosea ministrul de Finanțe de negrișori să-i cumpere valuta pentru tablouri: ”Nu puteam să urc cu ei (leii) în mașină, îmi rupeau mâna!”

Interceptările din dosarul senatorului PSD Darius VÂLCOV, publicate prima dată de România Liberă la data de 14 martie, explică modul în care fostul ministru de Finanțe obținea leii din șpăgi (cash sau îi spăla puțin prin firme fantomă), apoi își trimitea negrișorii să-i cumpere valută de la case de schimb valutar.

După percheziții și descoperirea a peste 100 de tablouri pe sub paturi, în dulapuri într-un seif depozitat pe la prieteni, prin pereți dubli, s-a aflat și de ce Vâlcov avea nevoie rapid de valută. 

Citește și: Colecția “Vâlcov”, în galeria FOTO a RL. Senatorul a vrut să deschidă o galerie de artă în București! Clandestină, pentru că nu era in declarația de avere

Valuta îi era necesară ministrului de Finanțe Darius Vâlcov  să achiziționeze tablouri de autori celebri, între care  de Auguste Renoir (ulei: “Femme nue couchee”), Pablo Picasso ( două gravuri și un desen în cărbune: “Lupta Centaurilor III”; “Pictor în atelier”, “Regele”) ) , Andy Warhol ( portretul în creion grafit “Victor Hugo”). Tablourile au fost cumpărate la licitații online de la celebrele case de licitații “Sotheby’s”, “Christie’s”, “Cornette de Saint Cyr”.

Mai important este modul în care  VÂLCOV obținea sume imense de valută de la case de schimb valutar . avea influență asupra patronilor de case de schimb cel puțin din Craiova și Pitești, care se mobilizau să-i facă rost de euro, dolari, franci, șilingi, pe care îi trimiteau la Slatina, orașul în care fostul prim-finanțist a fost primarul care dijmuia contractele de achiziții cu 20%. Cel care i-a dat cel puțin 2.000.000 de euro șpagă primarului și apoi senatorului VÂLCOV a fost omul de afaceri Theodor Berna ( Tehnologica Radion), care s-a autodenunțat.

Intermediarii care se ocupau de schimbarea șpăgilor primite de fostul ministru al Finanțelor, Darius Vâlcov, veneau cu șacoșele la casele de schimb valutar.

Conversația dintre “negrișorii”  Bogdan Petre Timofte și Marian Alexandru Mocanu, administratori la firme controlate de Darius Vâlcov,  povestesc cum spălau banii din șpăgi prin intermediul acestor firme și cum, la ordinele lui Vâlcov, cumpărau valută.

Citește și: INTERCEPTĂRI. “Pulifricii” ministrului Finanțelor, Darius Vâlcov, cărau banii cu mașina la casele de schimb valutar. Mita totală: 2.000.000 euro

Cum scoteau leii din firmele fantomă

TIMOFTE BOGDAN PETRE: Că dimineaţă când m-am întâlnit eu cu el, când ne-am dus să ne tundem, îmi zice: „Vezi că am vorbit cu DARIUS şi să-i facturezi70% din 2 miliarde lu’… lu’ SGV-u’. Şi o să-ţi dea SGV-u’ banii ăştia să te apuci de muncă.” „Astăzi facturezi! Da?” „O.K.!” Ce să mai fac, ce să mai, că…

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: Să-mi facturezi tu mie, pe SGV,  2 miliarde?

TIMOFTE BOGDAN PETRE: Da. 70% din din 2 miliarde.

TIMOFTE PETRE BOGDAN: Pfoai de capu’…! Eu nu mai… nu pot să spun sume, nu ştiu câte zeroruri. …[neinteligibil]… mie …[neinteligibil]… Ce? …[neinteligibil]… Tu vrei să dormi liniştită cu ăştia în casă?

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: Î…

TIMOFTE PETRE BOGDAN: Nu puteam să mă urc cu ei în maşină, îmi rupeau mâna! Mă, îmi rupeau mâna! Ştii cum mă ştiu ăia de la casele de schimb valutar?

Cum schimbau leii în valută la ordinele lui VÂLCOV

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: Ă… 

TIMOFTE PETRE BOGDAN: Sute de mii am schimbat la ei!

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: În oraş, acolo?

TIMOFTE PETRE BOGDAN: Aoleu!

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: Şi ce dracu’ ai făcut cu ei?

TIMOFTE PETRE BOGDAN: [râde]

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: În euro, i-ai schimbat în euro?

TIMOFTE PETRE BOGDAN: Din euro în lei, din lei în euro.

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: Cum trebuia la momentu’ respectiv?

TIMOFTE PETRE BOGDAN: În dolari, în franci, în ce trebuia atunci.

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: Mînca-ţi-aş…

TIMOFTE PETRE BOGDAN: Ştii cum mă ştiau ăia? Când mă duceam, când îi sunam, oamenii ştiau direct: „Cât vrei, 100 de mii, 200 de mii?” 

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: [râde] Şilingi, lei, ce ai azi

Cum veneau din Craiova și Pitești  sutele de mii de euro la casele de schimb valutar

TIMOFTE PETRE BOGDAN: „Ce ai, frate, astăzi?” „Vreau acum.” Ştii cum se făceau? Într-o oră se făceau, cum veneau banii, de pe la CRAIOVA, de pe la PITEŞTI, casele de schimb, între ei? [rosteşte o interjecţie] Mă duceam, nu puteam săi, să-i descarc. [rosteşte o interjecţie] „Daţi-mi atât.” Cât a cărat maşinuţa aia a mea… Cât au fost la mine în casă… Mânca-ţiaş…!

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: A cărat maşinuţa aia, CITROEN-u’, milioane, a?”

Citește și: Ministrul Finanțelor Vâlcov a folosit informații secrete pentru investirea mitei de 2.000.000 de euro

…[…]…

Cum se mutau banii dintr-o firmă în alta pentru ca apoi să fie investiți într-un hotel

„MOCANU MARIAN ALEXANDRU: Bă, numai… numai, de-aici, gândeşte-te că e suma mare, BOGDANE, în [cuvânt obscen] mea! Adică eu am luat nişte lucrări fictive de la PLUS CONFORT, de la vără-miu, da? Le-am făcut fictive şi cu tine, aceleaşi lucrări. Că-s aceleaşi lucrări, în [cuvânt obscen] mea! Da? Şi tu, banii ăştia, 1 milion două sute patruzeci, cât [cuvânt obscen] mea e, că nici nu mai ştiu, i-ai băgat în hotel. Da? Hotel care e pe S.G.V., care S.G.V.-ul e al meu. Dup-aia ai mai primit de la PLUS CONFORT la fel.

TIMOFTE BOGDAN PETRE: Douăzeci şi două!

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: Cât? Douăzeci şi două de miliarde?

TIMOFTE BOGDAN PETRE: Douăzeci şi două de miliarde!

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: Pe ce?! Lucrări care n-au existat, pe…

TIMOFTE BOGDAN PETRE: Păi, sunt 13 miliarde... 13 miliarde pe M.K.S. şidouăzeci şi două pe PLUS CONFORT.

MOCANU MARIAN ALEXANDRU: Atâţia sunt? [cuvânt obscen] mea, nici nu le mai ştiu! Cât fac… 22 cu 13…?”

         …[…]…

„MOCANU MARIAN ALEXANDRU: Păi? [cuvânt obscen] mea! Şi MINEL…? Ce treabă are ş-ăla-n ăsta?

TIMOFTE BOGDAN PETRE: Nu ştiu. Da’ eu aşa am înţeles de la-nceput, că “Bă, nu e treabă cu voi. Trebuie să ajungă la DARIUS şi la MINEL.”

         …[…]…

TIMOFTE BOGDAN PETRE: Că nu e… Ei n-au treabă cu noi, ăştia mici, pulifricii.Că ei vor s-ajungă să ne facă pe noi să, să spunem că în spatele nostru stă DARIUS şi cu MINEL.

Citește și: REFERAT DNA. Vâlcov a cerut colaboratorilor – inculpați, suspecți, denunțători – să distrugă probe, inclusiv din seiful ascuns la un coleg PSD

Vâlcov este cercetat în arest la domiciliu pentru trafic de influență, pentru mita de 2 milioane de euro, pe vremea când era primar al municipiului Slatina, dar și pentru infracțiuni economice nepermise funcției, săvârșite pe vremea când era ministru al Finanțelor. Anchetatorii au descoperit, într-un seif, lingouri de aur, tablouri și bani lichizi, ascunse în casa unui apropiat al fostului primar din Slatina. Totodată, anchetatorii au mai găsit 101 tablouri, cumpărate cu bani din șpăgi, ascunse în grabă, sub paturi, printre haine, in dulapuri, dar și în pereți dubli,  imediat după ce DNA a inceput anchetarea lui Vâlcov.

Vâlcov avea intenția să spele banii printr-o galerie de artă prin care să vândă tablourile.

Pe operele de artă figurează semnătura unor pictori celebri cum ar fi PABLO PICASSO (două gravuri și un desen în cărbune), ANDY WARHOL, NICOLAE TONITZA, ŞTEFAN LUCHIAN, GHEORGHE PETRAŞCU, CONSTANTIN PILIUŢĂ, CORNELIU BABA, HORIA BERNEA, OCTAV BĂNCILĂ și alții.

 

 

 

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

COS raportează un volum de business anual de 29 milioane de euro

COS, unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii integrate de fit – out  și pionier al acestui segment în România, raportează un volum de...

Nicu Ștefănuță: „Cetățenii vor putea să fie despăgubiți de primării dacă se îmbolnăvesc din cauza aerului poluat”

Românii care se îmbolnăvesc din cauza poluării pot cere despăgubiri autorităților locale, după ce directiva privind calitatea aerului a fost votată astăzi la Strasbourg...
Ultima oră
Pe aceeași temă