21.3 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialEXCLUSIV. O fostă consilieră a lui Grindeanu, un „liber profesionist” și o...

EXCLUSIV. O fostă consilieră a lui Grindeanu, un „liber profesionist” și o persoană cu 25 de locuri de muncă simultan, la stat, propuși pentru CA al Nuclearelectrica

După propunerile ruşinoase, care au scandalizat specialiştii din sectorul energetic, pentru  Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, Ministerul Energiei nu se dezice nici când vine vorba de Nuclearelecrica (SNN), o altă companie de importanţă vitală, care asigură 20% din consumul naţional de electricitate. „România liberă” a aflat care este lista candidaţilor propuşi pentru postul de membri provizorii în Consiliul de Administraţie al SNN.

Printre cei 8 înscrişi, din care vor fi aleşi 7, se află o fostă consilieră a premierului Sorin Grindeanu, un „liber profesionist” care a candidat pe un post de consilier la Consiliul General al Municipiului Bucureşti și un fost consilier al lui Andrei Gerea, fost ministru al Energiei. Cu o singură excepţie, niciunul nu are nicio pregătire în domeniul energetic, dar au un mare merit: au conexiuni politice în zona PSD-ALDE, mulţi fiind chiar membri de partid.

Aşa cum am mai scris recent, mandatul administratorilor la Nuclearelectrica expiră pe 25 aprilie, iar cel al directorului general, Daniela Lulache, câteva zile mai târziu. Ca şi în cazul Hidroelectrica, Ministerul Energiei vrea să numească membri provizorii, dat fiind că încă nu a demarat procesul de selecție pe OUG 109/2011 privind guvernanța companiilor de stat. Măsura este trecută pe ordinea de zi a AGA convocate pentru 24 aprilie.

Unele dintre cele mai valoroase companii din sectorul energetic românesc își vor desemna luna aceasta o nouă conducere. Propunerile făcute de Ministerul Energiei, acționarul majoritar, la Hidroelectrica, o „perlă” a sistemului evaluată la 4 miliarde de euro, au revoltat deja specialiștii.

„România liberă” a aflat care este lista candidaţilor propuşi de Ministerul Energiei pentru postul de membri provizorii, pe o perioadă de 4 luni, începând cu data de 26 aprilie, în Consiliul de Administraţie al SN Nuclearelectrica, funcţie de unde vor încasa lunar câteva mii de euro, dar şi din care ar putea rămâne cu mandat plin, de 4 ani. Iată lista acestora:

Andreaș Eva-Georgeta a fost consiliera pe relaţii externe a actualului premier Sorin Grindeanu pe vremea când acesta era preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, ocupând, potrivit datelor de pe site-ul CJ Timiş, funcţia de Şef Serviciu Relaţii Externe. Este licenţiată la Universitatea Europeană din Lugoj, Facultatea de Drept.

Anton Cristian Romulus a absolvit Universitatea Româno-Americană, Facultatea de Management. A candidat, în mai 2016, din partea ALDE pentru funcţia de consilier în cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Potrivit listei de candidaturi (poziţia 23), nu deţinea nicio funcţie nicăieri, având trecută ocupaţia „liber profesionist”. Totodată, a fost consilier personal la Ministerul Economiei, în perioada 2012-2013, pe vremea când instituţia era condusă de Daniel Chiţoiu. Potrivit declaraţiei de interese depuse la acel moment, Anton avea acţiuni la două firme, High Wash SRL şi Bubbles Blue SRL.

Gentea Cristian este membru PSD din 1996, în prezent fiind consilier local în Piteşti, președinte al PSD Piteşti şi secretar executiv interimar al PSD Argeş. A absolvit Facultatea de Fizică a Universităţii Bucureşti. Potrivit CV-ului public, din 1987 lucrează la Sucursala Cercetări Nucleare Piteşti (fostul Institut de Cercetări Nucleare), unde a deţinut pe rând mai multe funcţii, iar din iunie 2012 şi până în prezent ocupă funcţia de director adjunct pe Securitate Nucleară. Dacă va fi numit, va fi în conflict de interese.

Lulache Daniela, cu diplimă de economist de la ASE, este, din 2013, actualul director general al Nuclearelectrica, dar şi membru în Consiliul de Administraţie al companiei. Lulache a fost în atenţia presei din cauza veniturilor uriaşe încasate din funcţiile publice pe care le-a deţinut, unde a fost numită după ce l-a năşit pe liberalul Cristian David, fost ministru de Interne.

 Pe 11 noiembrie 2005, Daniela Lulache şi soţul ei, Cristian, i-au cununat, la Viena, pe Cristian David şi pe Vanda Vlasov, fiica lui Mihail Vlasov, ex-preşedinte al Camerei de Comerţ a României, condamnat la doi ani de închisoare cu executare în noiembrie 2016. După numai patru luni de la cununie, în martie 2006, Daniela Lulache a fost numită directorul general la SC Fondul Proprietatea SA, funcţie de pe urma căreia a câştigat într-un singur an 441.000 de euro net, conform informaţiilor apărute în presă.

În decembrie 2009, după schimbarea guvernului Tăriceanu, Daniela Lulache a fost înlocuită de la Fondul Proprietatea, fiind numită la BNR consilier al viceguvernatorului liberal Bogdan Olteanu.

În 2013, când PNL a revenit la guvernare, iar Cristian David a fost numit ministru (având în portofoliu Românii de Pretutindeni), Daniela Lulache a fost numită la conducerea Nuclearelectrica. Tot presa a mai scris despre ea că a fost parteneră de afaceri a lui Cristian Zgabercea, finul „baronului de Constanţa” Nicuşor Constantinescu. De asemenea, presa a mai dezvăluit despre fostul ei soţ, Cristian Lulache, de care a divorţat în 2013, că a fost partener de afaceri cu generalii Victor Atanasie Stanculescu, fostul prim-adjunct al ministrului Apărării în regimul Ceauşescu, şi Marius Opran. Cristian Lulache este fiul generalului Lulache, fost şef al Direcţiei de mobilizare din Ministerul Apărării.  

Mişa Ionuţ (42 de ani) ocupă, în prezent, funcţia de director general al Direcţei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili din ANAF. În ianuarie 2017, a fost numit secretar de stat în Ministerul Finanţelor. Este licenţiat la Universitatea Ovidius din Constanţa, Facultatea de Ştiinţe Economice.

Stănescu Bogdan este şi acum membru în CA la Nuclearelectrica. El este celebru pentru cele 25 de funcţii deţinute simultan în instituţii şi companii de stat, anul trecut. În august 2016, ministrul Energiei Victor Grigorescu l-a dat afară din funcţia de director general al Direcţiei Generale Privatizare şi Administrare a Participaţiilor Statului în Energie. El era atunci şi consilier al viceguvernatorului BNR Bogdan Olteanu, arestat preventiv în dosarul numirii lui Liviu Mihaiu ca guvernator al Deltei Dunării. Printre funcţiile pe care le mai ocupa sunt cele de administrator special al Oltchim, Complexul Energetic Hunedoara şi Romplumb.Stănescu este licenţiat în Ştiinţe Juridice, Universitatea Hyperion şi are o diplomă de inginer obţinută la Universitatea de Petrol şi Gaze.

Tătar Florin-Constantin a fost, până de curând, preşedintele Agenţiei Nucleare şi pentru Deşeuri Radioactive. Instituţia are două funcţii cheie: depozitare (prin care se asigură depozitarea definitivă, în condiţii de siguranţă, a deşeurilor radioactive rezultate din ciclul combustibilului nuclear şi a deşeurilor radioactive rezultate din aplicaţiile tehnicilor şi tehnologiilor nucleare în industrie, medicină, agricultură şi în alte domenii de interes socioeconomic, inclusiv a celor rezultate din dezafectarea instalaţiilor nucleare şi radiologice) şi administrare (prin care se asigură gestionarea resurselor financiare destinate gospodăririi în siguranţă a deşeurilor radioactive şi a resurselor financiare destinate dezafectării instalaţiilor nucleare şi radiologice). Este tot din Constanţa, unde a absolvit Facultatea de Automatizări şi Calculatoare.

Tudorache Iulian Robert este, din februarie 2017, secretar de stat în Ministerul Energiei. Hotnews a scris despre el că este şeful ALDE Piteşti, apropiat de Andrei Gerea, fost ministru al energiei şi actual deputat ALDE de Argeş. Tudorache a candidat fără succes la Senat, pe listele ALDE Argeş, însă a ajuns consilier local, după alegerile din vară. A fost consilier al fostului ministru Andrei Gerea, poziţie din care a fost recompensat cu diverse funcţii în companii energetice de stat, de la care a câştigat peste 155.000 lei în 2015. A absolvit Facultatea de Ştiinţe Juridice, la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu.

Remuneraţii de peste un milion de euro

De notat este că, la AGA din decembrie 2016, acţionarii Nuclearelectrica nu au aprobat înnoirea mandatelor cu încă patru ani pentru şase din cei şapte membri ai Consiliului de Administraţie al producătorului de energie. Fondul Proprietatea, acţionar minoritar al Nuclearelectrica, s-a opus înnoirii mandatului CA al companiei de stat şi al conducerii executive, nemulţumit că valoarea de piaţă a societăţii a scăzut cu aproximativ 60% de la listarea sa în 2013, ceea ce înseamnă pierderi de peste 2 miliarde de lei (453 milioane de euro) suportate de acţionarii Nuclearelectrica, din care 1,68 miliarde de lei (373 milioane de euro) reprezintă pierderile suportate de Ministerul Energiei, în calitate de acţionar majoritar al companiei. Totodată, între anii 2013 şi 2015 profitul net al companiei a scăzut cu 65%, în timp ce remuneraţiile totale ale membrilor conducerii executive şi non-executive au crescut cu 46% în aceeaşi perioadă, de la 4,49 milioane de lei la 6,59 milioane de lei. Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 82,49% din acţiunile companiei, în timp ce Fondul Proprietatea are 9,09% din titluri.

Numiri controversate şi la conducerea Agenţiei Nucleare

La începutul acestui an, prin luna februarie, potrivit informaţiilor noastre, s-a schimbat şi conducerea Agenţiei Nucleare şi pentru Deşeuri Radioactive, aflată în portofoliul Ministerului Economiei. Aici a avut loc o altă numire controversată a unui politician, fără legătură cu domeniul energetic, respectiv a lui Horia Grama (55 de ani).

Potrivit CV-ului de pe site-ul instituţiei, Grama este înscris în PSD din 1996, când a devenit VP al Organizaţiei Judeţene PSD Covasna, iar acum este preşedinte. În perioada 2008-2016 a fost deputat de Covasna. Anterior, a lucrat la companii precum Bibco Biborţeni, Perla Covasnei. În 2009, a absolvit Colegiul Naţional de Informaţii.

În funcţia de vicepreşedinte a fost numită, încă din octombrie 2015, Irina Diana Iordache, născută în 1990 şi deci care pe atunci avea vârsta de doar 25 de ani. Ea a fost promovată pe această funcţie din poziţia de secretară la aceeaşi agenţie, funcţie ocupată în perioada martie 2013 – octombrie 2015. Anterior, a fost consilier financiar personal, responsabilă pentru derularea unui studiu de fezabilitate pentru un depozit de materiale radioactive în România. A absolvit ASE, dar şi un curs al unei şcoli hoteliere din Lausanne.

Puteţi consulta CV-urile celor doi aici

Cele mai citite

Gabriela Firea: „Primarul oamenilor sau primarul împotriva oamenilor? Asta au de ales bucureştenii pe 9 iunie!”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, spune că pe 9 iunie bucureştenii au de ales între „fapte concrete şi experimente ratate”, între „primarul...

CSA Steaua, campioană naţională la polo feminin

CSA Steaua Bucureşti a câştigat din punct de vedere matematic al şaptelea său titlu de campioană naţională la polo pe apă feminin, după ce...

Cum alegi scaunul de birou pentru copii?

Școala online a fost pentru mult timp o normalitate în lumea celor mici. Tocmai de aceea, improvizarea unui birou acasă a devenit o prioritate...
Ultima oră
Pe aceeași temă