17.8 C
București
luni, 23 mai 2022
AcasăSpecialEXCLUSIV. Dr Marius Uscatu: Aceeaşi clică gestionează 7 miliarde de euro anual

EXCLUSIV. Dr Marius Uscatu: Aceeaşi clică gestionează 7 miliarde de euro anual

Dr Marius Uscatu, unul dintre medicii români de prestigiu care s-a reintors în ţară să practice meseria, se consideră în continuare victima sistemului, care încearcă să-l reducă la tăcere şi să-l decredibilizeze profesional. El a declarat în exclusivitate pentru România Liberă că, la ora actuală, medicii nu prea vor să se schimbe nimic, iar cei care au curajul să arate cu degetul asupra problemelor, sunt hărţuiţi de organizaţiile profesionale. Marius Uscatu a spus că va depune plângere penală împotriva Colegiului Medicilor pentru calomnie şi abuz în serviciu.

România Liberă: Se pune foarte mult problema, aşa cum aţi caracterizat-o acum câteva luni, a acestui management de tip UMF-istan. Adică managerii de spitale, de clinici şi de universităţi de medicină, care fac legea în continuare şi sunt deranjaţi din când în când de câte o inspecţie sanitară când presa descoperă anumite nereguli. Cât de mult va reuşi să supravieţuiască sistemul doar prin reacţii la probleme singulare, fără soluţii concrete pe termen lung şi cu oameni competenţi?  

Dr Marius Uscatu: Soluţiile sunt complicate. Totul poate fi făcut numai prin acţiune politică, cu un guvern sprijinit politic, care să spună „stop joc, distrugem UMF-istanul!”. Profesorii nu ar mai trebui să aibă legătură cu manageriatul spitalelor, cu distribuţia medicamentelor, ci să aibă legătură doar cu misiunea lor de a trata pacienţii şi de a-i învăţa pe studenţi. Accesul în sistemul de învăţământ superior, la ora actuală, este bazat pe nepotism. Dacă vă uitaţi pe forumurile medicale din social media, nu se discută o secundă despre pacienţi şi despre sistem, se discută doar despre salarii, despre gărzi, toţi vor să se menţină actualul status-quo, nu este o masă critică ce poate milita pentru schimbare.    

Rl: Poate fi reformat sistemul?

M.U. Trebuie făcute nişte legi foarte clare în ce priveşte implicarea reprezentanţilor UMF-istanului în deciziile mari: ce medicamente se importă, ce aparatură cumpără, ce spitale se dotează, pentru că este vorba de o piaţă de 7 miliarde de euro anual. Uitaţi-vă ce se întâmplă cu Sorin Oprescu, care este simbolul major al UMF-istanului: era director peste patru spitale, şef la Colegiul Medicilor, senator, şeful Comisiei de Sănătate, patron peste trei clinici private, prorector şi multe alte funcţii. Sunt oameni care câştigă 50.000 de euro pe lună, nu din şpăgi, sunt bani de la firme de medicamente, sponsorizări pe studiii clinice. Problema este de a tăia accesul UMF-istanului la fonduri, la “borcanul cu miere”. Comisiile de sănătate din minister sunt cele care aprobă ce medicamente se utilizează, procedurile, toate acestea sunt nişte miliarde de euro.    

Citește și:  Medicii tineri acuză, ”bătrânii” acoperă

 

Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă