13.4 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialEvadare hollywoodiană din „Mica Siberie“

Evadare hollywoodiană din „Mica Siberie“

Doi deţinuţi au evadat în noaptea de vineri spre sâmbătă din închisoarea de maximă securitate Dannemora din statul New York şi sunt de negăsit, peste 250 de poliţişti, trupe federale şi elicoptere fiind mobilizaţi pentru localizarea lor. Un complot elaborat şi o premieră în istoria de 150 ani a închisorii.

Incredibila evadare a doi criminali periculoşi deţinuţi în închisoarea de maximă securitate Dannemora, din comitatul Clinton, statul New York, prima în istoria de 150 de ani a acestei instituţii carcerale poate fi rezumată prin:  găuri în zidul celulelor, fuga prin conducte, un smiley lăsat anchetatorilor şi doi criminali dispăruţi fără urmă. Închisoarea Dannemora a fost construită în 1865 (în 1845 după unele surse), fiind una dintre cele mai vechi după cea din Auburn în 1816 şi   Sing Singen, în 1825. A existat o evadare în 1962 din ce­lebra Alcatraz, închisoare federală de maximă securitate. Acum s-a petrecut la Dannemora, o închisoare de maximă securitate din statul New York, de unde nu a evadat nimeni în istoria seculară a închisorii, experţii estimând că este una demnă de serialul Prison Break. Nimeni nu a mai reuşit să evadeze din Dannemora, închisoare înconjurată de  ziduri înalte de 10 metri şi circumstanţele fugii celor doi au ridicat suspiciuni pricind complicităţi interne.

Declanşarea „vânătorii“

Autorităţile statului au organizat imediat operaţiunea de căutare în paralel cu ancheta pentru stabilirea circumstanţelor rocamboleşti ale fugii celor doi, ce seamănă cu celebrul serial american Prison Break. David Sweat, 35 ani, este condamnat pe viaţă pentru uciderea unui şerif şi Richard Matt, 49 ani, este condamnat la 25 de ani închisoare  pentru răpirea angajatorului său, pe care l-a bătut până la moarte şi apoi l-a dezmembrat. Are 1,80 înălţime, 95 kg, cu tatuaje, inclusiv unul cu „Mexique forever“ pe spate şi unul cu insigna Corpului marinilor pe umărul drept şi o lungă poveste criminală, inclusiv evadarea anterioară dintr-o închisoare din comitatul Erie, în 1986, fiind prins după patru zile.  Cei doi, închişi în celule alăturate, au reuşit să găurească zidurile de oţel din fundalul celulelor, au mers pe o pasarelă la înălţimea etajului şase, de unde au coborât până în subsolul clădirii.

Acolo, au folosit unelte electrice reuşind să găurească o uriaşă conductă, făcându-şi drum prin labirintul de tunele şi ieşind în final printr-o gură de canal într-o stradă vecină închisorii. Nu au plecat fără să spună la revedere anchetatorilor. Ei au lăsat un post-it galben pe care au scris „o zi bună“, alături de desenul unui zâmbet larg. Gardienii fac ronduri la fiecare două ore, dar au descoperit evadarea abia sâmbătă dimineaţă, la 5.30. Cei doi au înşelat gardienii rulând haine sub pături, obţinând astfel un avantaj de câteva ore până la declanșarea alarmei şi începerea vânătorii. Poliţia statului New York, însărcinată cu cercetările, a precizat că sunt explorate 300 de piste iar guvernatorul acestui stat, Andrew Cuomo, declara ieri, după câteva zile de urmărire, că a fost vorba de un „complot premeditat, posibil cu complici în interiorul închisorii.

„Cred că au fost ajutaţi“, a declarat Cuomo. „Nu îmi pot imagina cum ei au obţinut echipamentul de care aveau nevoie fără ajutor. Într-o închisoare se află trei tipuri de angajaţi – gardienii, angajaţii civili şi subcontractorii din sectorul privat care vin să lucreze punctual. Anchetăm în primul rând angajaţii civili şi cei din sectorul privat“, a precizat guvernatorul. Media locală estimează că o angajată, probabil sedusă de Matt, este interogată de poliţie.

În zonele apropiate închisorii toată lumea are uşile zăvorâte, precauţie suplimentară, dar autorităţile nu pot spune dacă cei doi evadaţi mai sunt împreună. A fost oferită o recompensă de 100.000 de dolari pentru orice informaţie care ar duce la ares­tarea criminalilor şi au notificat fuga lor în Canada şi Mexic, Cuomo avertizând că fugarii ar fi putut parcurge o distanţă mare după momentul evadării. „Li­teralmente, ei ar putea fi oriunde în ţară“. Localizarea lor poate dura, pentru că cei doi au ieşit pe colţul unei  străzi unde camera de supraveghere nu avea vedere, iar unele din mijloacele prin care poliţia poate urmări ţintele – telefoane mobile maşini sau cărţi de credit – probabil că nu vor fi folosite. Sunt instalate baraje rutiere unde sunt percheziţionate maşinile din trafic. 

La operaţiunile de localizare a celor doi evadaţi periculoşi participă peste 250 de poliţişti, unităţi canine, unităţi de aviaţie, US Marshals Service, FBI şi New York State Forest Rangers.

Cele mai citite

Un tânăr militar american acuzat de scurgere răsunătoare de documente clasificate „ secret de apărare” va fi urmărit penal de justiția militară

Un tânăr militar american acuzat de autorităţile federale de o scurgere răsunătoare de documente clasificate "secret de apărare" va fi de asemenea urmărit penal...

Blinken se asigură că Israelul nu va ataca orașul Rafah fără un plan umanitar

Secretarul de stat american Antony Blinken s-a deplasat miercuri la Kerem Shalom, punct de trecere pentru ajutorul umanitar dinspre Israel către Fâşia Gaza, informează...

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică vine cu o atenţionare pentru cei care fac cumpărături online

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică emite o avertizare importantă pentru toți cei care fac cumpărături online, subliniind că infractorii cibernetici sunt activi în special...
Ultima oră
Pe aceeași temă