11.1 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialEuropol. Lovitură majoră adusă crimei organizate: 100 de arestări, inclusiv în România

Europol. Lovitură majoră adusă crimei organizate: 100 de arestări, inclusiv în România

O operațiune de amploare la nivel european a dus la arestarea a 100 de persoane, inclusiv din România. Este vorba despre o acțiune care vizează  folosirea de acte de identitate false de către crima organizată, care se vindeau cu sume între 250 şi 1.500 de euro, a anunţat miercuri Europol, citat de Mediafax.

"Într-o importantă operaţiune internaţională de poliţie susţinută de Europol, 950 de reprezentanţi ai forţelor de ordine (…) au percheziţionat 138 de proprietăţi şi au arestat 100 de persoane", anunţă, într-un comunicat, Oficiului european de poliţie (Europol), cu sediul la Haga.

Operaţiunea a fost condusă de autorităţile germane cu susţinerea Europol şi a dus la arestarea a 49 de persoane în Spania, 28 în Franţa, 10 în Suedia, 6 în Grecia, 4 în Germania şi a câte unei persoane în Austria, Portugalia şi România. Operaţiune a vizat grupările de crimă organizată din Europa de Est.

În total, au fost confiscate 57 de documente de identitate falsificate, dar şi arme de foc, bani lichizi, o maşină furată, ţigări de contrabandă, bijuterii, droguri şi ceasuri.

Cu actele de identitate falsificate, sute de infractori din Europa reuşesc să-şi "legalizeze şederea în Uniunea Europeană, să beneficieze de ajutoare sociale şi să comită alte încălcări ale legii, de la furturi şi spargeri până la şantaj şi infracţiuni violente", potrivit Europol.

În cadrul operaţiunii, doi suspecţi "principali", suspectaţi de producerea actelor false, au fost identificaţi, dar nu au fost arestaţi. Pe numele lor au fost emise mandate de arestare europene.

"Cei doi suspecţi ar fi responsabili de producerea masivă de paşapoarte, cărţi de identitate şi permise de conducere false, în principal cehe, româneşti şi bulgare", a precizat Europol, care a adăugat că "aceste documente au fost folosite de sute de infractori în Europa".

Cei doi trimiteau documentele false prin poştă sau curieri, după plata unor sume cuprinse între 250 şi 1.500 de euro prin virament bancar. Până în aprilie 2014, cei doi suspecţi ar fi trimis cel puţin 300 de pachete cu documente false în Europa.

Operaţiunea, prezentată drept o "lovitură majoră dată crimei organizate mobile", a permis, de asemenea, identificarea autorilor a aproape 30 de jafuri comise în Spania şi Germania.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă