13.6 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecial"Europenizarea" spatiului rural din Alba costa 2,5 miliarde euro

“Europenizarea” spatiului rural din Alba costa 2,5 miliarde euro

Ministerul Agriculturii si-a adus aminte, prin reprezentantii in teritoriu Ð Directia Agricola Alba – ca are de 2 ani in denumire si termenul de dezvoltare rurala. Inwent- Capacity Building International si GTZ – German Tehnical Assistence, in colaborare cu SC “Apuseni Agrobussines Consulting” SRL, au organizat recent, la Alba Iulia, un seminar impreuna cu Directia Agricola Alba, cu tema “Elaborarea unui concept de dezvoltare regionala – dezvoltarea spatiului rural Alba 2007-2013”.
Romania trebuie sa prezinte o strategie de dezvoltare rurala pentru 2007-2013, care sa permita absorbtia acestor fonduri de 19 miliarde euro. Din socotelile facute de specialisti pentru europenizarea spatiului rural din Alba, ar fi necesare 2,5 miliarde euro. Cand ii vom avea, daca putem accesa proiecte care sa aduca bani europeni, daca le putem co-finanta si sustine financiar, daca le putem implementa si asigura sustenabilitatea si durabilitatea proiectelor, asta vom vedea in urmatorii 6 ani, dar pesimistii sustin ca acest lucru se va intampla in 50-60 ani, iar optimistii – in 30-40 ani.
La aceasta ora, cu greu, Alba absoarbe ca spatiu rural maxim 4-5 milioane euro, asigurand co-finantare de circa 10 la suta a proiectelor de infrastructura si servicii cu ajutorul Consiliului Judetean si a Guvernului Romaniei, prin diverse mecanisme financiare. Pentru 2007-2013, Alba se pregateste sa absoarba 40-80 milioane de euro, la care trebuie sa asigure o co-finantare de 20-50 la suta contributie locala, adica 10-40 milioane euro/an.
Dar cum se prezinta Alba in pragul aderarii la Uniunea Europeana? Dezastru total in infrastructura de transport – drumuri judetene, comunale si vecinale, inexistenta infrastructurii de alimentare cu apa si canalizare, statii de tratare a apei, 3.000 gospodarii neelectrificate si retele de electricitate cu stalpi din lemn putrezi, sute de scoli neviabilizate, improprii pentru procesul invatarii, camine culturale la pamant. Calitatea serviciilor sau inexistenta lor in mediul rural o pot aprecia cei 200.000 de locuitori din zona rurala a judetului.
Modul cum administreaza aceste probleme extrem de deficitare administratiile locale si judetene se stie. Cat despre modernizarea, intarirea capacitatilor de administrare, planificare, responsabilizare, organizare, eliminarea birocratiei, transparenta, informare si comunicare – cine stie cand se va intampla?

Cele mai citite

Soluția  3 D împotriva administrației #rezist a Bucureștiului

Deși lansată târziu în cursa electorală, Gabriela Firea a ajuns rapid să-i sufle în ceafă lui Nicușor Dan, fiindcă are singurul proiect administrativ cu...

Soluția  3 D împotriva administrației #rezist a Bucureștiului

Deși lansată târziu în cursa electorală, Gabriela Firea a ajuns rapid să-i sufle în ceafă lui Nicușor Dan, fiindcă are singurul proiect administrativ cu...

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă