12.1 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialEuropa intregita, un pamflet in desene

Europa intregita, un pamflet in desene

La Centrul Cultural German din Cluj-Napoca este deschisa o inedita expozitie de caricaturi, itineranta, dedicata integrarii Romaniei in Uniunea Europeana. Intitulata “10 noi pentru Europa”, expozitia reuneste o serie de lucrari realizate de caricaturisti din tarile nou-intrate in UE.
Desenele reprezinta sperantele si asteptarile noilor membri comunitari din diferite perspective nationale. Expozitia a pornit din Berlin, in 2004, unde primul ei vernisaj a avut loc in sediul parlamentului german, mai precis la Camera Deputatilor (Bundestag) si de atunci, cutreiera Europa. In Romania, lucrarile au fost prezentate la Timisoara, Brasov, Bucuresti si Iasi. Iar dupa momentul Cluj va ajunge si la Sibiu, in capitala culturala a Europei din acest an.
Initiatorii manifestarii sunt Gisela si Dieter Burgkamp, un istoric de arta si un jurnalist. Ei se ocupa de mai multi ani de caricatura sub toate formele ei. Cei doi chiar se pot mandri ca au peste 100 de expozitii in acest domeniu, pe langa prezenta lor in numeroase jurii internationale din cadrul concursurilor de caricaturi.
Expozitia din Romania ar trebui sa poarte numele “10+2 noi in Europa”, pentru ca la lucrarile caricaturistilor din tarile admise in primul val de aderare la UE au fost adaugate si desene realizate de un grafician bulgar si altul din tara noastra, Florian Doru Crihana. Romanul are expuse zece caricaturi in aceasta expozitie.
“Este un eveniment care arata ca sentimentele sunt ambivalente odata cu integrarea tarilor din Estul Europei in Uniunea Europeana”, a spus Agnes Simon, referent la Centrul Cultural German din Cluj. Caricaturistii prezenti in expozitie sunt cunoscuti in lumea presei europene, precum polonezul Wieslaw Smetek, ale carui desene apar in publicatii din Germania, cum ar fi “Die Zeit”, “Der Spiegel” sau “Der Stern”. El semneaza in expozitie si caricatura care reprezinta Uniunea Europeana ca un turn Babel – Euro Babel.

Cele mai citite

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...
Ultima oră
Pe aceeași temă