Fara suparare, dar Vladimir Putin nu numai ca are un aspect reptilian, dar si un comportament asijderea. A stat ani de zile intr-o gaura de sarpe din Sankt Petersburg, din care l-a scos Boris Eltin ca sa il faca prim-ministru. De atunci, nu face decat sa se incolaceasca tot mai puternic si mai mortal in jurul fragilului trup al democratiei ruse. Nimic nu a scapat acestei imbratisari mortale. Aparatul guvernamental este totalmente supus Kremlinului. Guvernele regionale sunt numite si schimbate de tarul Vladimir personal. Marile intreprinderi de stat si chiar cele partial private sunt controlate de oamenii lui Putin. Mass-media, sindicatele, organizatiile nonguvernamentale si cele civile sunt manipulate cu ajutorul unei retele fine si complicate de fire care duc la Kremlin. Si, peste toate domneste atotputernic KGB-ul. Nu FSB, serviciul secret, ci „bunul si batranul” KGB, din care Putin a facut parte si ai carui oameni ii foloseste in posturi-cheie din toate domeniile. Daca este sa pastram metafora, am spune ca daca Putin este capul sarpelui, KGB-ul este corpul care sufoca Rusia.
Cu cateva zile in urma, fostul premier Mihail Kasianov si-a anuntat candidatura la prezidentialele din 2008, desi Putin declarase deja ca „simte ca este de datoria lui sa numeasca un succesor”. Pentru cunoscutul analist Stanislav Belkovski, anuntul grabit al lui Kasianov se datoreaza faptului ca doreste sa se impuna ca lider al opozitiei acum, intr-un moment in care Occidentului i-a devenit limpede ca Putin nu va candida pentru un al treilea mandat. Belkovski insinueaza astfel ca fostul prim-ministru este omul Occidentului, portret care i s-ar potrivi. Kasianov reprezinta blocul liberal Iabloko. A fost demis de Putin in 2004, dupa ce premierul a criticat deschis arestarea lui Mihail Hodorkovski si desfiintarea Iukos. Este adeptul reformelor de piata si un apropiat al asa-numitilor oligarhi precum Hodorkovski sau Berezovski. Cum Berezovski tocmai a recunoscut ca a finantat campania electorala a lui Iuscenko in Ucraina, multi vad o tentativa de repetare a scenariului la Moscova.
Pe de alta parte, Kasianov nu este perceput ca un lider ce poate galvaniza simpatia populara, mai ales ca are un „cadavru in dulap”. Procuratura a avut grija sa ii instrumenteze un caz de coruptie cu o casa de vacanta cumparata la preturi preferentiale, doar asa, in caz ca ar scoate capul la lumina.
Intr-un recent studiu intitulat „Declinul lui Putin si raspunsul Americii”, Anders Aslund apreciaza ca opozitia liberala are putine sanse de unificare deoarece este demoralizata, nu are acces la mass-media si, pe deasupra, FSB-ul vegheaza. Ar mai ramane doua posibilitati de indepartare a regimului Putin: o lovitura din interior a KGB-ului confruntat cu esecul lui Putin sau o revolta populara. Aslund opteaza pentru cea de-a doua varianta si sfatuieste administratia americana sa sprijine miscari civice de genul Otpor (Serbia), Kmara (Georgia), Zubr (Belarus) sau Pora (Ucraina), care s-au dovedit eficiente.