14.5 C
București
miercuri, 1 mai 2024
AcasăSpecialEste Germania calul troian al Rusiei?

Este Germania calul troian al Rusiei?

În 2004, în timpul războiului din Irak, un ziar german acuza Polonia că este „măgarul troian” al Americii în UE. O telegramă publicată recent de WikiLeaks arată că în 2008 ministrul de Externe polonez, Radek Sikorski, le mărturisea diplomaţilor americani că Germania este „calul troian” al Rusiei în NATO.

La trei săptămâni de la summitul NATO de la Bucureşti, pe 23 aprilie 2008, Sikorski s-a întâlnit la Varşovia cu sub-secretarul de stat american pentru Afaceri Globale, Paula Dobrianski, scrie EUObserver. Ministrul polonez de Externe – un reprezentant al curentului liberal moderat în politica poloneză – a comentat „cu ironie” că, în 2004, când Polonia a aderat la UE, mulţi au acuzat-o că este «calul troian» al SUA. „Dar există un al cal troian în NATO”, a avertizat Sikorski.

„Întrebat care ar trebui să fie strategia americană faţă de Germania şi de Rusia, Sikorski a răspuns că Germania pare să aibă o înţelegere cu Rusia. „Vor juca jocul Rusiei şi, în schimb, companiile germane vor primi afaceri în valoare de sute de miliarde euro în Rusia, o înţelegere destul de bună”, se arată în telegramă.

Comentariile lui Sikorski au fost prilejuite de faptul că, la Bucureşti, Germania s-a opus acordării planului de acţiune pentru aderare  (MAP) Ucrainei şi Georgiei. Una dintre consecinţele acestei opoziţii a fost faptul că, în august 2008, Rusia a fost foarte aproape să ocupe întreaga Tbilisi şi nu a încheiat ostilităţile până nu a ocupat Abhazia şi Osetia de Nord.

Deşi cancelarul Angela Merkel a vorbit atunci despre caracterul ne-negociabil a integrităţii Georgiei, Berlinul a uitat foarte repede de acest angajament. În schimb, Merkel şi Medvedev au semnat, în acelaşi an, un „parteneriat strategic pentru modernizare”, care a fost urmat ulterior de un parteneriat similar între UE şi Rusia. Volumul schimburilor reciproce nu a atins „sute de miliarde de euro”, dar în 2009, de exemplu, Germania a exportat în Rusia bunuri în valoare de peste 20 de miliarde şi a importat din Rusia în valoare de peste 24 miliarde, în special petrol. Inaugurarea, recent, a gazoductului Nord Stream, al cărui şef este fostul cancelar Gerhard Schröder, va creşte importul de gaz rusesc în Germania, mai ales după decizia guvernului german de a închide centralele nucleare. Despre Nord Stream, acelaşi Sikorski declara, în 2006, că este similar Pactului Ribbentrop-Molotov.

Dacă relaţiile dintre UE şi Rusia nu s-au dezvoltat aşa cum spera Moscova, lucrurile stau diferit în privinţa relaţiilor ruso-germane. Într-un interviu acordat în primăvara acestui an unui portal rusesc, directorul Forumului UE-Rusia din cadrul Consiliului German pentru Relaţii Externe (DGAP), Alexander Rahr, a afirmat că „Moscova vede Germania ca un partener onest (…), iar companiile germane din Rusia sunt foarte bine protejate şi înfloresc. Berlinul ar trebui să folosească simpatia prim-ministrului Vladimir Putin pentru cooperarea cu Germania, câtă vreme Putin rămâne la putere. Germania va rămâne întotdeauna apropiată de Rusia”. 

Cele mai citite

Marcel Ciolacu: Am început aplicarea legii privind interzicerea păcănelelor

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, marţi, în şedinţa Executivului, că Guvernul a început aplicarea noii legi privind interzicerea păcănelelor în localităţile cu mai puţin...

Guvernul amână taxa pe lux până pe 30 aprilie

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor susținut de PNL, a anunțat, la finalul ședinței de Guvern de marți, că termenul pentru impozitul de 0,5% pentru clădirile...

Rețetă de mici de 1 Mai, de pe vremea bunicilor. Așa faci cei mai gustoși mititei

Ziua de 1 mai sau 1 mai muncitoresc se sărbătorește neapărat cu o porție de mici. Dacă nu vei avea unde să îi servești,...
Ultima oră
Pe aceeași temă