18.7 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialEscapadele nocturne ale preşedintelui

Escapadele nocturne ale preşedintelui

În plin scandal legat de presupusa relaţie cu actriţa Julie Gayet, François Hollande are programată astăzi a treia sa mare conferinţă de presă, în faţa a peste 600 de ziarişti. Sarcina sa a fost complicată duminică, cu 48 de ore înaintea conferinţei de presă considerată ca o întâlnire politică majoră, o dată cu anunţarea spitalizării amantei sale, Valérie Trierweiler după dezvăluirea legăturii preşedintelui cu Julie Gayet (foto).

François Hollande are astăzi a treia sa mare conferinţă de presă, una din marile întâlniri politice din mandatul său prezidenţial, în cursul căreia se prevede detalierea noului său „pact de responsabilitate”, dar care va fi parazitată de dezvăluirile legate de viaţa sa privată. Cu cinci zile înaintea acestei mari întâlniri semestriale, revista people Closer a perturbat jocul, relansând speculaţiile din jurul relaţiei şefului statului cu actriţa Julie Gayet, despre care există zvonuri de peste un an. O situaţie inedită în cea de a V-a Republică, potrivit Élysée. Afacerea intervine într-un moment foarte dificil pentru preşedintele Hollande, în ajunul conferinţei de presă din 14 ianuarie, considerată ca o relansare după un final de an apocaliptic, între dosarul Leonarda, revolta „bonetelor roşii”, problemele fiscale şi dificultăţile de a-şi ţine promisiunea de inversare a curbei şomajului, dar în care şeful statului se va găsi în situaţia de a se justifica în ce priveşte viaţa sa privată.

Despre viitorul Franţei

Astfel, programul bine pus la punct al conferinţei a fost perturbat, deşi anturajul preşedintelui asigură că el lucrează ca de obicei şi „deplânge profund afectarea respectării vieţii private la care are dreptul ca orice cetăţean”. Dar, este de aşteptat ca din sutele de ziarişti aşteptaţi marţi în sala de festivităţi de la Élysée mulţi vor pune întrebări legate de relaţia amoroasă secretă şi anturajul prezidenţial este conştient că subiectul se va instala pe primul loc, înaintea „pactului de responsabilitate” propus de Hollande întreprinderilor. Fără precizarea modalităţilor precise, care vor fi de domeniul partenerilor sociali, Hollande urma să fixeze metoda şi marile axe. Al doilea punct anunţat al conferinţei este cel privind planul de reducere a cheltuielilor publice despre care a precizat în seara de 31 decmbrie că îşi va asuma personal responsabilitatea. Mai general, Hollande intenţionează să expună „întreaga sa viziune pentru anul 2014, în principal în termeni economici şi sociali”.

Concret, afacerea intervine într-un moment dificil, în aşa fel încât socialiştii se întreabă despre coincidenţa unei astfel de publicităţi cu conferinţa de presă şi asupra extremei precizii cu care a fost orchestrată operaţiunea de supraveghere fotografică a preşedintelui. Şi care, în trecere, pune şi problema securităţii preşedintelui, obişnuit din mai 2012 cu escapade incognito care pun pe jar serviciul său de securitate.

Întâlnirile galante

Closer l-a fotografiat pe Hollande pe unul din scuterele aflate la dispo­ziţia palatului Élysée, cu cască pe cap, ­ieşind în secret pentru a se îndrepta spre apartamentul de lux din strada Circului, la doi paşi de palatul ­prezidenţial, unde obişnuia să se vadă cu actriţa Julie Gayet. Express relata în decembrie că şeful statului obişnuieşte să îşi organizeze „discrete escapade”. „El se exfiltrează din reşedinţa prezidenţială, adesea prin poarta ­Cocoşului, situată în fundul parcului. Agenda preşedintelui este plină cu plaje orare unde se află menţiunea: întâlnire privată”. De asemenea, presa franceză arată că iubita oficială a lui Hollande, Valérie Trierweiler, îşi trăieşte viaţa în „aripa madame” în timp ce în aripa de vest, unde lucrează colaboratorii preşedintelui, ambianţa este sobră. Două vieţi separate, o agendă secretă, ieşiri misterioase.

Valérie Trierweiler a fost spitalizată vineri pentru examene şi un repaos, anunţa Elysee, dar spitalizarea ei a intervenit după apariţia în Closer a fotografiilor şi a întâlnirilor galante ale preşedintelui cu o actriţă. Hollande, 59 ani, are un angajament oficial cu Trierweiler, dar de peste un an există zvonuri privind o iubire secretă a şefului statului. Sondaje din ultimele zile arată că francezii sunt în majoritate indiferenţi la escapadele amoroase ale lui Hollande, care îl privesc personal şi consideră că nu îi afectează imaginea politică.

Istoria se repetă…

În istoria Franţei, relaţiile extraconjugale ale preşedinţilor nu sunt ceva neobişnuit. Din toate timpurile, regii, împăraţii, preşedinţii au ştiut să se folosească de putere pentru a fermeca femeile. Un soi de cutumă masculină perpetuată neîncetat de preşedinţii francezi, a început cu primul preşedinte al Republicii. Narcisist şi avid de putere, Napoleon III s-a folosit de putere pentru a seduce. Între Madame Gordon şi Miss Howard care îi finanţau loviturile de stat ratate şi numeroasele curtezane, el nu a şomat, dar cea mai celebră relaţie rămâne cea cu „La Casteglione”. Considerată una dintre cele mai frumoase femei din Franţa, Virginia Oldoini, cu 28 de ani mai tânără ca el, din motive politice – un joc privind unificarea Italiei – a acceptat să îi devină amantă.

În cea de a V-a Republică, relaţiile extraconjugale ale preşedinţilor sunt ancorate într-un veritabil mod de viaţă. În timp ce afacerea Markovici din 1968 afecta numele lui George Pompidou, implicându-l în serate deochiate, succesorul său, Valery Giscard d’Estaing se mândreşte încă cu puterea sa de seducţie.

El povesteşte despre unele relaţii amoroase în cărţile sale şi pretinde că a avut o legătură şi cu Lady ­Diana, care părea că nu îi refuză nimic. În afara relaţiei cu istoricul şi ­conservatoarea Anna Pingeot, cu care a avut o fiică, Mazarin, François Mitterrand a cumulat legături cu ­ziariste şi alte personalităţi mondene. Dacă unele au statut de zvonuri neverificabile, altele au fost dezvăluite public, cum ar fi relaţia cu cântăreaţa Dalida şi cu ziarista suedeză Christina Forsne.

Dar veritabilul casanova al Élysée-ului este Jacques Chirac. Potrivit soţiei sale, Bernadette, „cu el femeile alergau”. Şoferul său care l-a însoţit în numeroase escapade pentru a se vedea cu numeroase deputate, consiliere şi alte politiciene, declara că „afacerea” se derula „în 5 minute, înclusiv duşul”.

Cele mai citite

VIDEO. Adina Buzatu ne face ținuta pentru masa de Paște: “Nu arată bine să ai decolteul până la buric!”

Adina Buzatu, stilistă română specializată în vestimentația masculină și nu numai, a vorbit despre ținuta pe care trebuie să o abordăm pentru masa de...

Violență politică în Germania: un eurodeputat social-democrat a fost grav rănit de persoane necunoscute

Un eurodeputat al Partidului Social Democrat (SPD), aflat la putere în Germania, a fost grav rănit de necunoscuţi în timp ce lipea afişe electorale,...

VIDEO. Incendiu în Berlin. A luat foc o fabrică de armament

Incendiul care a izbucnit vineri la o mare fabrică de armament din Berlin a stârnit îngrijorare și alertă în capitala Germaniei. Potrivit informațiilor furnizate...
Ultima oră
Pe aceeași temă