37.8 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăSpecialEroii spionajului românesc. Doi generali SIE au fost avansați

Eroii spionajului românesc. Doi generali SIE au fost avansați

Eroii spionajului românesc sunt de obicei necunoscuți pentru a nu le fi puse în pericol misiunile. Acesta este motivul pentru care militarilor din Serviciul de Informații Externe (SIE) nu li se face public numele aproape niciodată. O excepție de la această regulă s-a produs în anul 2021. Cu prileju Zilei Naționale a României, președintele Iohannis a avansat în grad doi generali din SIE.

Președinția României a anunțat că șeful statului a semnat mai multe decrete de avansare în grad a unor militari.

Două dintre aceste decizii prezidențiale se referă la generali din SIE. Este vorba de un „Decret privind înaintarea în gradul de general – cu patru stele a domnului general-locotenent – cu trei stele Nedelcu Eugen-Mihail din Serviciul de Informații Externe”, precum și de un „Decret privind înaintarea în gradul de general-locotenent – cu trei stele a domnului Brița Ioan-Octavian general-maior – cu două stele din Serviciul de Informații Externe”.

Cele două decrete nu precizează motivele care au determinat avasarea în grad a celor doi ofițeri.

Eroii spionajului românesc sunt de obicei necunoscuți

Se știe că ofițerii români de informații lucrează alături de colegii lor din NATO în misiuni internaționale. Asemenea misiuni au fost în Afganistan și Irak. O acțiune care ar fi implicat ofițeri SIE a fost repatrierea civililor români din Afganistan, la momentul în care statele occidentale și-au retras trupele din acea țară. Misiunea din Afganistan a fost socotită de mare risc. Ofițerii români de informații ar realiza și acțiuni în Europa.

Potrivit legii, singura persoană care acordă grade de general sau care avansează un general la gradul următor este șeful statului. Gradul de general cu patru stele, atribuit lui Nedelcu Eugen, este mai mare din România, în timp de pace.

Potrivit informațiilor disponibile pe site-ul SIE, generalul Eugen Nedelcu deține funcția de prim-adjunct al directorului SIE. La rândul lui, generalul Ioan Brița ocupă funcția de adjunct al directorului SIE. Directorul SIE este Gabriel Vlase, care este civil.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă