19 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialEpilogul „afacerii Pollard“

Epilogul „afacerii Pollard“

Jonathan Pollard, arestat în SUA în 1985 pentru spionaj în favoarea Israelului şi condamnat la închisoare pe viaţă doi ani mai târziu, va fi eliberat condiţionat în noiembrie.

Afacerea Pollard (fost analist la serviciile secrete ale Marinei americane) a otrăvit relaţiile diplomatice dintre doi aliaţi apropiaţi,  Israel şi SUA, ani de zile. După trei decenii petrecute în spatele gratiilor – a fost deţinut la închisoarea federală din Butner, Carolina de Nord – şi multiple tentative pentru eliberarea lui din detenţie, spionul israelian Jonathan Pollard, 61 ani, va fi eliberat condiţionat la 21 noiembrie, dar va trebui să rămână pe sol american cel puţin cinci ani după eliberare şi doar Barack Obama îi poate autoriza părăsirea ţării. Arestat în 1985, Pollard a recunoscut că a vândut Israelului mii de documente ultrasecrete şi a fost condamnat în martie 1987 la închisoare pe viaţă. De atunci, soarta sa nu a încetat să fie subiectul unor intense negocieri între cele ­două ţări.

Washingtonul a refuzat mereu graţierea lui pe motiv că activităţile sale au provocat daune considerabile intereselor americane şi decizia SUA de a-l elibera este privită de mulţi ca o tentativă de a calma Israelul după încheierea recentului acord nuclear iranian. Secretarul de stat, John Kerry, a subliniat însă că decizia de eliberare a lui Pollard nu are legătură cu recentele evoluţii din Orientul Mijlociu.

„Ochii şi urechile Israelului“

SUA nu au dezvăluit niciodată ce informaţii a furnizat Pollard Israelului în miile de pagini confidenţiale transmise de la postul de analist civil la serviciile secrete ale Marinei timp de 18 luni, în schimbul a 50.000 dolari şi promisiunea altor 300.000. „Eram ochii şi urechile Israelului asupra unei imense arii geografice, care mergea din nordul Atlanticului la Ocea­nul Indian”, afirma Pollard, pledând vinovat, şi la pro­ces a fost acuzat că a fost în centrul „unuia dintre cele mai grave cazuri de spionaj din istoria SUA”.

Potrivit unui raport CIA declasificat în decembrie 2012, informaţiile conţinute de cele peste 1.000 documente secrete vândute Israelului priveau ţări arabe şi URSS. Ele au ajutat statul evreu să bombardeze cartirul general al Organizaţiei de Eliberare a Palestinei, aflat atunci în Tunis, şi să-l asasineze pe numărul doi al OEP, Abu Jihad. Raportul evidenţiază problemele  financiare ale lui Pollard şi comportamentul său excentric. Simţindu-se învestit cu o misiune pentru Israel, el şi-a oferit serviciile Mossadului, care la început a ascuns guvernului  existenţa lui.

Diplomat la Stanford, fiul unui profesor universitar respectat, Pollard avea 31 ani când a fost arestat la 21 noiembrie 1985 la Washington, în apropierea ambasadei Israelului, unde a încercat să se refugieze cu soţia sa, Anne. Aceasta a fost condamnată la 5 ani de închisoare iar Pollard a divorţat pentru a se căsători în 1993 cu Esther Zeitz. Pollard, evreu american născut în 1954, a obţinut naţionalitate israeliană în mai 1995, dar a trebuit să aştepte până în 1998 pentru ca Israelul să îl recunoască drept spion israelian.

30 ani de închisoare

Pollard a fost considerat ad­misibil pentru eliberare condiţionată după 30 de ani de detenţie şi la 21 noiembrie va fi  pus în libertate. Avocaţii săi au ­cerut preşedintelui Barack Obama să-şi folosească autoritatea pentru a-l elibera pe Pollard mai înainte şi pentru asigurarea că nu va avea interdicţie de a părăsi ţara. Marţi seară, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Alistair Baskey, a dezmințit această eventualitate. „Preşedintele nu are intenţia să modifice termenii eliberării condiţionate a lui Pollard”. Decizia din 7 iulie a Comisiei pentru eliberări condiţionate a pus capăt unui diferend ­îndelungat, care a opus administraţiile americane succesive guvernelor israeliene succesive şi uneori a opus o ­facţiune a responsabililor ­americani altei facțiuni.

De amintit că fostul şef al CIA, George Tenet, a ameninţat că va demisiona când preşedintele Bill Clinton intenţiona să îl elibereze pe Pollard, în octombrie 1998.  

» Deşi nici un raport nu atestă forma, Pollard ar fi furnizat Tel Aviv-ului codurile de acces şi de criptare a interceptărilor NSA în lume.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 780: Moscova susține că armata Kievului a atacat Crimeea cu rachete cu rază lungă de acțiune

Sistemele de apărare antiaeriană ruse au distrus patru rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune, furnizate de SUA Kievului şi care au fost lansate...

Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim pe Otopeni. Cum va fi împărțită

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în această seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi...

Un loc de parcare din Amsterdam a fost scos la vânzare cu 500.000 de EURO

Pare incredibil, dar în orașul Amsterdam, celebrul pentru frumusețea sa și pentru stilul său de viață vibrant, un loc de parcare poate ajunge să...
Ultima oră
Pe aceeași temă