20.6 C
București
vineri, 28 iunie 2024
AcasăSpecialEpidemia de holeră în Haiti, adusă pe insulă de ONU

Epidemia de holeră în Haiti, adusă pe insulă de ONU

Zvonul care circula printre haitieni şi care a fost dezminţit oficial de Naţiunile Unite a devenit realitate după ce profesorul epidemiolg francez Renaud Piarroux a declarat joi că soldaţii nepalezi din cadrul Forţei ONU detaşaţi în Haiti s-ar afla la originea epidemiei de holeră care a ucis 2.120 de oameni şi a contaminat alte 92.000 de persoane, informează Agerpres.

 

În raportul său – confidenţial, dar citat miercuri de France 2 – profesorul scrie: ‘Misiunea de investigare relevă caracterul sever şi neobişnuit al acestei epidemii a cărei origine importată nu ridică nicio îndoială. Ea a demarat în împrejurimile taberei Minustah (Misiunea Naţiunilor Unite pentru stabilizare a în Haiti).’ Potrivit ediţiei de joi a cotidianului francez Liberation, o sursă medicală confirmă că focarul infecţios a plecat din tabăra nepaleză. În octombrie, un studiu efectuat de Centrele de prevenire şi control a maladiilor (CDC) din Atlanta conchisese deja că bacteria de holeră care face ravagii în Haiti este de origine sud-asiatică.

În fiecare an, Nepalul cunoaşte puseuri recurente de holeră. În septembrie, când epidemia bântuia în Nepal, soldaţi sub egida ONU părăseau ţara pentru a veni în ajutorul populaţiei haitiene. Când epidemia a debutat pe insulă, haitienii i-au acuzat foarte repede pe soldaţii asiatici că au introdus holera printr-o bază în regiunea rurală de pe râul Artibonite, unde au apărut primele cazuri de contaminare.

Zvonurile potrivit cărora soldaţi nepalezi şi-ar fi deversat excrementele într-un afluent al râului au alimentat atunci tensiunile. Unii haitieni au atacat cu violenţă forţele de menţinere a păcii şi au cerut plecarea lor. Soldaţii s-au apărat prin tiruri cu gaze lacrimogene, dar nu numai. Bilanţul a fost de trei morţi şi 20 de răniţi. Acest raport face deci cel puţin nepotrivite numeroasele dezminţiri ale ONU.

 Un purtător de cuvânt al ONU, Martin Nesirky, declara în 7 decembrie la New York: ‘Misiunea a efectuat un anumit număr de teste în apa din interiorul taberei şi între tabără şi râu: toate rezultatele au fost negative.

Cele mai citite

După Portugalia – Georgia, Kovesi are ce ancheta la EURO

Ilustrație: Marian Avramescu Procurorul șef european, Laura Codruța Kovesi, a stârnit emoțiile echipelor puse pe blaturi, prin prezența sa în tribune la Turneul Final...

Primul Consiliu UE după alegeri: Agenda strategică, locuri de muncă de top și Zelensky, pe masa discuțiilor

Liderii UE s-au adunat la Bruxelles joi și vineri pentru primul summit după scrutinul de alegeri în care să numească oficiali de rang înalt...

Românii caută cu disperare revanșa pentru umilințele trăite

Timp de cel puțin trei zile, românii au luat în stăpânire sleitele spirite ale burgurilor germane: München, Köln și Frankfurt. Adunați de peste mări și țări, veniți...
Ultima oră
Pe aceeași temă