8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialEnergia aduce cresteri pe Wall Street

Energia aduce cresteri pe Wall Street

Bursele americane au inchis pe plus impinse de evolutia buna a actiunilor din sectorul energetic, care au ajuns la cel mai scazut nivel al ultimelor 18 luni, si prognozele optimiste pentru FedEx Corp. Actiunile Exxon Mobil au crescut cu 2,7 % si au fost cele care au impulsionat cresterea indicelui S & P 500. Chevron Corp, cea de-a doua-cea mai mare companie de petrol din SUA, a adaugat: 3% pana la 81,16 dolari si ConocoPhillips, numarul trei in domeniul energetic american, a urcat cu 5,2 % la 71,87 dolari.

FedEx Corp a castigat 3,7 % datorita consumului mai redus de combustibil care a contribuit la cresterea profitului la cel mai mare transportator aerian de marfa. Lehman Brothers Holdings Inc a pierdut inca 6,9 %, scadere ce se adauga corectiei de marti cu aproape 45%. Lehman Brothers, a patra banca de investitii din SUA, a anuntat, miercuri, o pierdere preliminara de 3,9 miliarde dolari, pentru trimestrul trei, si planuri pentru vanzarea pachetului majoritar de actiuni la divizia de administrare a investitiilor.

O perspectiva pozitiva vine de le producatorul de chipuri Texas Instruments care a  ridicat de sectorul de tehnologie pe bursa americana. Actiunile IBM au urcat si ele cu 2,6%. Washington Mutual a fost cel mai mare pierzator al zilei pe New York Stock Exchange. Ingrijorarile privind pierderile din credite ipotecare au impins aceste actiuni la o pierdere de 30% pana la cotatia de 2,32 dolari. La randul lor, actiunile Wachovia Corp au pierdut 2,5 % pana la 15,84 dolari, in timp ce titlurile Merrill Lynch au scazut cu 3,8 % la 23,81 dolari. American International Group (AIG), cel mai mare asigurator din lume, care, de asemenea, din cauza expunerii substantiale la piata de credit ipotecar, a pierdut 4,7 % pentru a termina la 17,50 dolari.

Fannie Mae a lansat, miercuri, o emisiune de obligatiuni in valoare de sapte miliarde de dolari, pe termen de doi ani, cea mai mare oferta de acest tip din istoria companiei americane de credite ipotecare. Dobanda aplicata obligatiunilor va fi cu 0,7 puncte procentuale peste cea a titlurilor emise de Trezoreria Statelor Unite.

Pe de alta parte, Standard & Poor's va inlatura Fannie Mae si Freddie Mac din indicele S&P 500 dupa inchiderea tranzactiilor de miercuri, intrucat capitalizarea celor doua companii de credite ipotecare a scazut cu mult sub limita minima de 5 miliarde de dolari, potrivit Wall Street Journal. Valoarea minima a capitalizarii unei companii incluse in indicele S&P 500 este de 5 miliarde de dolari. Standard & Poor's va inlocui in indice pe Freddie Mac cu grupul de aplicatii software Salesforce.com si pe Fannie Mae cu Fastenal, un producator de bunuri industriale.

Indicele Dow Jones a crescut cu 238,19 puncte sau 0,34%, ajungand la nivelul de 11.268,92 puncte. Indicele Nasdaq s-a apreciat cu 18,89 puncte sau 0,85%, ajungand la nivelul de 2,228,70 puncte, in timp ce indicele S&P 500 a urcat cu 0,61%.

Indicele mexican, Mexican Bolsa Index, a scazut cu 0,03%, iar cel brazilian, Brazil Bovespa Stock Idx, s-a apreciat ieri cu 2,47%.

Mai multe informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă