30.1 C
București
luni, 8 august 2022
AcasăSpecialVIDEO LIVE. Audieri în cadrul Comisiei de anchetă a alegerilor prezidențiale din...

VIDEO LIVE. Audieri în cadrul Comisiei de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009. Mihai Fifor: Boc e în China, Videanu nu ne-a răspuns. Flutur: Nu exista posibilitatea ca votul din 2009 să fie fraudat. Berceanu: Andronic nu a avut niciodată habar despre campania electorală

Comisia parlamentară de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009 a reluat, marți, seria audierilor: au făcut declarații Radu Berceanu și Ghoerghe Flutur. 

UPDATE 15.45: Patronul EVZ, Dan Andronic, a răspuns, pe contul său de Facebook, la acuzațiile lansate de Radu Berceanu. 

”Ridic mănușa!  Radu Berceanu a rămas o țață de provincie, tare-n gură.  Ca să vadă cât a plătit partidul pentru consultanță nu are decât să-l întrebe pe Blaga și Videanu, colegii lui haiducie.  Despre campanii electorale. Radu Berceanu a mâncat bătaie de fiecare dată când n-a candidat pe listă, așa că ar face bine să nu se dea expert. Acum face jocurile în PNL unde a pus o grămadă de bani pe un candidat. Nu spui cine… Ce am făcut eu în campania electorală, poate să-l întrebe pe Băsescu. Singurul șef adevărat pe care l-a avut. Restul au fost doar superiori! ”, a scris Andronic, pe contul său de Facebook. 
 

14.00: Fostul ministru al Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat, marți, că ştie tarifele cerute de Dan Andronic, în 2009, în calitate de consultant politic și că el ar trebui întrebat în ce calitate a participat la întâlnirea de acasă de la Gabriel Oprea, ce bani a luat şi ce impozite a plătit.

 

”Distracţia asta cu comisiile se vede de vreo 25-26 de ani pe aici şi atâta vreme cât nu se fac lucruri serioase, rămâne o distracţie. Adică rămâne ideea că a lansat cineva aşa un subiect, nu am înţeles – a fost lansat de un ziarist sau de un specialist în campanie electorală? Că eu înţeleg că era vorba de un specialist în campanie electorală. El (Dan Andronic, n.r.) nu a avut niciodată niciun habar despre campania electorală. Nu poţi să fii consultant în campania electorală când tu niciodată nu ai făcut nicio campanie, nu ai candidat…nu ai nicio… Aşa, de chichi. Dar eu ştiu tarifele şi nu mi-aduc aminte să-l fi întrebat cineva dintre dvs., aşa, între colegi jurnalişti: <Domn’e, da acolo când te-ai dus, ce erai, la întâlnirea aia, ţi-a plăcut? Ce erai? Consultant? Aşa. Şi banii, impozitele? Aaaa? Păi staţi un pic, trebui să-l întrebaţi pe el”, a spus Radu Berceanu, înainte să intre la audieri, potrivit Mediafax.

Întrebat despre ce tarife vorbeşte, Berceanu a spus că el ştie „cam ce se cerea” nu numai de către Andronic, dar şi de către alţi consultanţi.

„Dar întrebaţi-l şi o să vă spună”, a adăugat Berceanu.

Întrebat dacă aceste tarife au fost plătite de PDL şi care era valoarea lor, Berceanu a evitat, însă, să răspundă.

„Nu ştiu. Nu vreau să vă spun. Dar ştiu că… dvs. puteţi să puneţi problema în calitatea dvs. de jurnalişti independenţi, aşa, să puneţi întrebarea: <Domn’e, acolo erai în calitate de jurnalist, sau de consultant?> Consultant puteai să fii pentru că erai plătit sau pentru că ţineai cu ăia şi atunci te-ai dus acolo ca şi ăia să vezi cine a ieşit sau cine urmează să iasă, că erai membru, erai parte, erai una din două”, a spus Berceanu.

El a mai precizat și că a fost invitat la audieri prin SMS și că a răspuns tot prin SMS, cine plătește distracția, dar că nimeni nu i-a mai răspuns. 

”Niciodată nu am spus sau scris că nu o să vin la comisie. Eu am fost invitat miercuri la ora 3.00 printr-un SMS în care se spunea că trebuie să vin azi la 11.00 şi eu tot prin SMS am întrebat cine plăteşte toată distracţia pentru că cine se distrează trebuie să şi plătească – cel puţin aşa ştiu eu”, a spus Berceanu, înainte de a intra la audieri.

El a spus că nu i s-a mai răspuns la SMS-ul iniţial.„Şi nu mi s-a mai răspuns nimic. Drept urmare nu ştiu cine a tras concluzia că nu vreau să mă prezint la comisie sau că refuz sau că m-am gândit să nu mă prezint şi că m-am răzgândit – nu. Văzând ieri (luni, n.r.) că toată lumea e cam pe direcţia asta, am scris azi dimineaţă un nou SMS, eu, şi am spus: <Domn’e, cum a rămas?”>, şi mi s-a spus că dacă fac nu ştiu ce cerere şi aşa mai departe o să-mi plătească Senatul – ceea ce nu ăsta era scopul, că eu nu am o problemă cu plătitul”, a arătat Berceanu.

El a spus că are o problemă cu modul în care „se fac lucrurile astea”.


13.00: Fostul șef al campaniei PDL de la alegerile din 2009, Gheorghe Flutur, a declarat, marți, că nu exista posibilitatea ca votul să fie fraudat, menționând că la vremea respectivă partidul era "cam singurel" din punctul de vedere al reprezentării în secțiile de vot.

"Noi ne instruiam foarte atent oamenii din secția de votare să nu se întâmple votul multiplu. Am avut și am încredere în instituțiile statului care și-au făcut datoria și, dacă au existat astfel de tendințe (de vot multiplu — n.r.), s-au luat măsuri. Iar lupta într-o secție de votare era atât de strânsă și erau atât de vigilenți, erau și observatori, nu erau numai partidele politice.

Și vă spun că PDL a fost cam singurel, în general erau alianțe ca atitudine. Eu nu cred acest lucru și era obligația celor din comisie să semnaleze aceste lucruri", a precizat Gheorghe Flutur, la audierile din Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009.

UPDATE 10.30: Preşedintele Comisiei de anchetă a alegerilor din 2009, Mihai Fifor, a anunţat însă că o parte dintre invitaţi nu vor veni. El a precizat că Emil Boc se afă în China, Adriean Videanu nu a dat niciun răspuns, iar la Radu Berceanu se lua în calcul o chetă pentru decontarea transportului.

„Domnul Boc ne-a comunicat că este într-o deplasare în China şi va veni săptămâna viitoare fără niciun fel de problemă”, a spus Fifor, înaintea şedinţei de marţi.

Întrebat dacă a vorbit cu Adriean Videanu despre prezenţa acestuia, Fifor a răspuns: „Domnului Videanu i-a fost transmisă invitaţia. Nu avem niciun răspuns până la ora asta”.

Fifor a mai adăugat că, miercuri, vor exista două audieri importante – Dan Şova şi Dan Radu Ruşanu, iar săptămâna viitoare vor fi aşteptaţi la audieri Emil Boc şi George Maior.

"Pentru marți îi vom avea invitați pe Emil Boc, la vremea aceea președintele PDL și prim-ministru, pe Adriean Videanu, Radu Berceanu, îl vom invita și pe Gheorghe Flutur, care era șeful de campanie al PDL", a declarat săptămâna trecută președintele comisiei, senatorul PSD Mihai Fifor.

Comisia parlamentară de anchetă urmează să decidă în această săptămână dacă și când îl vor chema la audieri pe fostul președinte Traian Băsescu, dar și în ce mod se va adresa Parchetului General pentru a evita situații precum cea a lui Anghel Iordănescu, care a refuzat să răspundă la întrebări pe motiv că este martor într-un dosar deschis de Parchetul General privind același subiect.

Cele mai citite

Apartamente de vanzare Bucuresti

ANG Luxury Properties are în portofoliu peste 500 de oferte de apartamente de vânzare în București, în valoare de peste 330 de milioane de...

Cât de deschise sunt firmele din România la trendul global cage-free?

Tot mai mulți consumatori și tot mai multe firme refuză să consume, respectiv să folosească ori să vândă ouă marcate cu cifra 3 și...

Farmecul bijuteriilor cu perle. Când și cum să porți aceste superbe accesorii?

Bijuteriile cu perle sunt printre cele mai elegante piese din colecția unei femei. Clasice și rafinate, ele au devenit o alegere tot mai populară...
Ultima oră
Pe aceeași temă