12.8 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăSpecialEmbargou la placerile bahice

Embargou la placerile bahice

Complexul Studentesc din Timisoara risca sa-si schimbe din temelii statutul, daca, marti, consilierii locali vor fi de acord cu noul regulament de desfasurare a activitatilor comerciale in arealul din inima orasului. Primaria preconizeaza transformarea campusului intr-o zona libera de alcool, ceea ce da peste cap toate planurile comerciantilor, patronilor de localuri, precum si consumatorilor care alegeau complexul pentru o cafea si o bere din doua motive foarte simple: aici e mai ieftin, iar atmosfera, una tinereasca.
Parerile cu privire la noul statut al comertului din aceasta zona sunt impartite, iar opiniile, pro sau contra, se sustin in cele mai diverse moduri. Administratia orasului a organizat o audiere publica, care a degenerat intr-o adevarata cearta, iar patronii au hotarat sa traga storurile la magazinele si barurile pe care le au, in semn de protest fata de masura aproape iminenta de interzicere a comertului cu bauturi alcoolice.
Aproape instantaneu, a venit si masura represiva: cu legea in mana, inspectorii municipalitatii i-au amendat pe patroni pentru ca… nu respecta orarul de functionare. Totusi, pentru ca nu se cade sa tot incasezi amenzi fara sa ai macar minima garantie ca poti sa-ti recuperezi pierderea, comerciantii au facut un pas inapoi. Doar este week-end, iar in nici o alta perioada din saptamana nu se consuma bauturi mai mult decat in aceasta perioada.
Un alt motiv invocat de autoritati pentru a domoli elanul bahic din campusul universitar este acela ca locul colcaie de personaje dubioase, ca aici au loc cele mai multe si grave incalcari ale legii, ca se face trafic de droguri si se practica prostitutia. Cu toate acestea, pana acum, cu mici exceptii, nu a avut loc nici o mare lovitura politieneasca menita a oripila opinia publica in asemenea masura incat sa se ceara indreptarea grabnica a situatiei si eliminarea principalei surse generatoare de necazuri – alcoolul.
La fel, e drept ca nicaieri in lume, in niciun complex studentesc, nu exista banci sau alte institutii publice, alaturi de caminele destinate exclusiv cazarii tinerilor studiosi, cu atat mai putin cluburi de striptease. Ei bine, in campusul timisorean fiinteaza asemenea “edificii”, care contrasteaza serios cu menirea unui astfel de spatiu.
Situatia e aprig dezbatuta in aceste zile, la toate nivelurile societatii timisorene, de la organizatiile studentesti si pana la partidele politice. Unele, reprezentate in Consiliul Local, sustin (membrii PD si PNL, de exemplu) ca este mai bine ca acest proiect sa nu se discute acum. Parlamentarii timiseni sustin ca lucreaza in prezent la o lege a campusurilor universitare, care sa le reglementeze statutul si de care ar trebui sa se tina cont abia din momentul promulgarii ei.
Alti politicieni locali acuza autoritatile municipale de incercarea de reorientare a intereselor comerciale din complex, mai ales ca, in curand, in imediata vecinatate a campusului urmeaza sa fie construit un nou mall.
Ramane de vazut daca in sedinta de plen de marti a Consiliului Local intentia executivului Primariei va avea destui suporteri pentru ca prohibitia la alcool in Complexul Studentesc sa fie legiferata.

Cele mai citite

Erdogan a decretat doliu național după moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a decretat luni o zi de doliu naţional după moartea preşedintelui iranian Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter, relatează...

Poliția ungară l-a arestat pe căpitanul unei nave implicată într-o coliziune pe Dunăre

Poliţia ungară a anunţat luni că l-a arestat pe căpitanul unei nave de croazieră sub pavilion elveţian implicată într-o coliziune pe Dunăre cu o...

VIDEO. Percheziții într-un dosar privind trafic de droguri, în Timiș

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara, împreună cu procurorii DIICOT, pun în aplicare, astăzi, 24 de mandate de percheziţie domiciliară în judeţul...
Ultima oră
Pe aceeași temă