1.2 C
Bucharest
Sunday, 10 December 2023
HomeSpecialElveţia preia preşedinţia OSCE pentru 2014

Elveţia preia preşedinţia OSCE pentru 2014

Elveţia preia miercuri, de la Ucraina, preşedinţia anuală a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), instituţie cu sediul la Viena, transmite AFP, conform Agerpres.

Elveţia intenţionează să realizeze ‘progrese în conflictele nerezolvate, în lupta împotriva ameninţărilor transnaţionale, promovarea securităţii şi a stabilităţii, precum şi în realizarea unui plan pentru tineri’, a declarat într-un comunicat ministrul elveţian de externe, Didier Burkhalter.

Citeşte şi: Scrisoare SUA către OSCE: Atenţie la modificările Codului Penal din România!

OSCE, organism cu 57 de membri, beneficiază de o ‘poziţie unică pentru conectarea dintre zona euroatlantică şi cea eurasiană’, a afirmat Burkhalter.

În 2015, preşedinţia organizaţiei va fi preluată de Serbia. De altfel, una din priorităţile regionale ale preşedinţiei elveţiene este realizarea păcii în Balcani , îndeosebi reglementarea relaţiilor între Belgrad şi Pristina.

OSCE mai speră ca în 2014 să contribuie la progresul negocierilor între Armenia şi Azerbaidjan în ceea ce priveşte enclavei Nagorno-Karabah. Cele două ţări se află de câteva decenii în conflict din cauza acestei regiuni separatiste din Azerbaidjan, în care armenii formează populaţia majoritară. Războiul din 1988 — 1994 s-a soldat cu circa 30.000 de morţi. Sub egida ‘grupului de la Minsk’ al OSCE ( Rusia, Statele Unite şi Franţa), preşedinţii armean şi azer s-au întâlnit la Viena în noiembrie 2013, prima dată după ianuarie 2012.

OSCE a fost înfiinţată în 1973 cu numele de Conferinţa pentru Securitate şi Cooperare în Europa (CSCE), cu doi ani înainte de Acordurile de la Helsinki (1975), care au deschis calea unei ‘relaxări’ între Est şi Vest.

Cele mai citite

Mersul trenurilor 2023-2024 intră în vigoare de astăzi

Noul mers al trenurilor 2023-2024 intră în vigoare din 10 decembrie, potrivit unui comunicat al CFR Călători. „Pentru a oferi accesibilitate la transportul pe calea...

Opt cetățeni din Fâșia Gaza au ajuns în România

Opt persoane evacuate din Fâșia Gaza au ajuns în România în dimineața zilei de duminică, 10 decembrie 2023. Cele opt persoane fac parte dintr-un grup...
Ultima oră
Pe aceeași temă