12.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialEliminarea vizelor de SUA – prioritara pe agenda bilaterala

Eliminarea vizelor de SUA – prioritara pe agenda bilaterala

Ministrul Afacerilor Externe ar fi primit asigurari, in SUA, ca eliminarea vizelor de catre America pentru romani este avuta in vedere de catre Washington.

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu s-a intalnit in SUA cu senatorul Richard Lugar, care coprezideaza Comitetul pentru Relatii Externe al Senatului, acesta spunand ca problema eliminarii vizelor pentru romani este prioritara, au aratat surse diplomatice citate de Mediafax. Inainte de a pleca in America, seful diplomatiei romane a admis ca exista posibilitatea ca SUA sa ridice vizele pentru romani pana la sfarsitul anului, avand in vedere ca rata de respingere a vizelor a ajuns aproape la nivelul unor state care au obtinut deja aceasta facilitate. In prezent, SUA mentin vizele pentru sase state ale UE de Romania, Malta, Cipru, Grecia, Polonia si Bulgaria. Trei dintre aceste tari au rata de refuz a vizelor de peste 10% (Romania 25%, Bulgaria 13,3% si Polonia 13,8%).

 

Ministrul Cristian Diaconescu crede ca Romania trebuie luata totusi in considerare cu seriozitate pentru a fi inclusa in programul Visa Waiver. "Este, cred, momentul sa discutam inclusiv in plan bilateral problema ridicarii vizelor si modul in care relatiile politice exceptionale se pot concretiza si intr-o astfel de decizie", a aratat el.
Ministrul Diaconescu s-a ocupat la Washington, in ultimele trei zile, si de pregatirea vizitei in SUA a presedintelui Traian Basescu, care ar putea aborda din nou chestiunea vizelor. Fostul diplomat roman Mircea Raceanu considera insa ca presedintele roman nu are posibilitatea sa obtina, in urma unor discutii la Washington, includerea Romaniei in programul Visa Waver. "Ridicarea vizelor necesita anumite conditii care trebuie indeplinite si, atat timp cat Guvernul roman nu le indeplineste, situatia va ramane la fel", sustine Raceanu.

 

Daca desfiintarea vizelor de catre SUA pare deocamdata o perspectiva mai indepartata pentru Romania, vizele pentru Canada ar putea fi eliminate in curand, pentru toate statele membre ale UE. Potrivit MAE, Romania a facut progrese in ceea ce priveste rata de refuz al cererilor de viza, rata depasirii perioadei de sedere legala si numarul cererilor de azil, care sunt in scadere.

Cele mai citite

VIDEO. Protestele studențești de susținere a Palestinei se intensifică în universități mari din întreaga lume

Mişcarea studenţească împotriva ofensivei israeliene în Fâşia Gaza continuă în întreaga lume: pornind de la campusurile americane şi fiind uneori ţintă a represiunii poliţieneşti, a...

Polonia condamnă atacurile cibernetice rusești. Oficialii transmit că și țara lor a fost vizată

Polonia a condamnat presupusele atacuri cibernetice ale unui grup rus numit APT28 asupra Germaniei și Republicii Cehe, afirmând că și ea a fost vizată,...

Rusia – Ucraina, ziua 780: Moscova susține că armata Kievului a atacat Crimeea cu rachete cu rază lungă de acțiune

Sistemele de apărare antiaeriană ruse au distrus patru rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune, furnizate de SUA Kievului şi care au fost lansate...
Ultima oră
Pe aceeași temă