16.3 C
București
sâmbătă, 13 aprilie 2024
AcasăSpecialElevii preţuiesc apa

Elevii preţuiesc apa

Proiectul „Apa este viaţă”, iniţiat anul trecut de SC RAJA SA Constanţa, continuă.

Ieri a fost rândul elevilor de clasele a doua şi a treia de la Liceul „Lucian Blaga” şi Şcoala generală nr. 8 să viziteze Staţia de pompare de pe strada Călăraşi şi sediul administrativ al SC RAJA SA Constanţa, nu înainte de a prezenta o scenetă cu tema „Apa, aurul albastru al planetei”.

Copiii s-au pregătit pentru eveniment şi prin câteva desene şi machete marine, surprinzând apa în diverse culori şi ipostaze. După ce au primit din partea gazdelor dulciuri, fructe şi câte două dicţionare, elevii au fost antrenaţi într-o lecţie practică, aflând detalii despre locul de unde pleacă apa spre robinete. Cei mici au aflat că, după dezinfectarea apei cu clor, aceasta este înmagazinată în rezervoarele semiîngropate de la staţia de pompare Călăraşi. Pompele sunt foarte moderne din punctul de vedere al consumului de energie şi al randamentului de exploatare, sunt pompe cu turaţie variabilă, care pornesc automat în momentul în care există un consum mai mare de apă sau se opresc într-un moment când există un consum mai mic de apă.

Mai mult decât atât, totul este dispecerizat printr-un calculator de proces care coordonează întreaga desfăşurare a activităţilor din staţia de pompare. „Este foarte important să preţuim apa, să nu o poluăm, să economisim resursele de apă atunci când putem”, ne-a spus un elev. „Fără apă nu putem trăi”, a completat un alt şcolar. În partea a doua a manifestării, elevii s-au deplasat la Staţia de epurare Constanţa Nord, acolo unde apa este curăţată de impurităţi. „Trebuie să ştim să ne prezentăm consumatorilor ca un operator cât mai bun şi cât mai eficient. Această acţiune va fi un bun sfetnic pentru viitor, pentru noi, în privinţa apei”, a precizat Gheorghe Talpeş, consilier economic SC RAJA SA Constanţa.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă