Școala ar putea începe fără ca elevii din clasele întâi și a doua să beneficieze de manuale școlare, deoarece nu au fost soluționate contestațiile la licitația privind selecția manualelor.
”Copiii acestei țări meritau ca în prima zi de școală să găsească pe bănci manuale noi. Era frumos să fie așa, cum la fel de frumos, normal și civilizat ar fi că educația acestei țări să fie prioritară pentru conducătorii noștri”, a declarat președintele FSLI, Simion Hăncescu.
Acesta consideră regretabil faptul că s-a ajuns în această situație și face apel la toți cei implicați în licitația privind manualele să soluționeze cât mai rapid contestațiile primite, astfel încât elevii să poată beneficia de manuale într-un timp cât mai scurt.
”Rezolvarea rapidă a acestei situații este imperios necesară, având în vedere că programele la aceste clase sunt modificate și nici manualele vechi nu mai pot fi folosite. Este evident că la mijloc sunt interese financiare, dar asta nu justifică situația creată, pentru că aceia care suferă sunt copiii acestei țări”, a subliniat președintele FSLI.
Ministerul Educației Naționale a dat asigurări că noile manuale pentru clasele I şi a II-a vor ajunge în şcoli imediat ce procedura de licitaţie se va finaliza şi că instituţia face toate demersurile pentru ca acest lucru să se întâmple cât mai repede, respectând, însă, termenele legale.
”Scopul principal al instituţiei este acela de a asigura materiale didactice de calitate, moderne, adaptate noilor programe şi noilor cerinţe ale lumii în care copiii noştri trăiesc. Este pentru prima oară, în ultimii 10 – 14 ani, când MEN face acest pas important în sistemul de învăţământ. MEN îi asigură pe toţi beneficiarii sistemului de educaţie că va urmări întotdeauna interesul elevilor şi al şcolii, şi nu interesele financiare ale celor care au blocat procedura, generând această întârziere a modernizării manualelor”, a comunicat Ministerul Educației.
Inspectorul general şcolar al Capitalei, Constantin Trăistaru, a declarat joi, pentru Mediafax, că lipsa noilor manuale pentru clasele I şi a II-a nu este o situaţie plăcută, deoarece elevii nu pot învăţa după manuale vechi.
"Nu putem pune pe bănci manualele vechi, potrivit unei note transmise de către Ministerul Educaţiei Naţionale. Oricum, prima săptămână este de recapitulare, poate şi a doua. Cert este că nu e o situaţie plăcută pentru copiii de clasa I şi a II-a lipsa acestor manuale de pe bănci", a mai spus inspectorul general şcolar al Capitalei.
Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a decis, miercuri, continuarea procedurii pentru reevaluarea ofertelor depuse în cadrul licitaţiei pentru realizarea manualelor şcolare, după ce trei contestaţii au fost admise, şase admise în parte şi două respinse.
Preşedintele CNSC, Bogdan Lehel Lorand, a explicat că au fost primite 11 contestaţii privind licitaţiile pentrumanualele de clasa I şi a II-a, iar din acestea, trei s-au admis, două au fost respinse fără interes şi şase admise în parte.