16 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialElevii constănţeni au cucerit Africa

Elevii constănţeni au cucerit Africa

Renumele Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân” din Constanţa a ajuns şi în Republica Sud-Africană prin rezultatele a trei elevi care au câştigat la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru juniori (biologie, chimie, fizică, reunite)  premii importante. România a fost reprezentată  la această competiţie, desfăşurată în perioada 1-9 decembrie, de şase elevi, dintre care trei din Constanţa sunt mircişti. Este vorba de Ignat Ioan, care a obţinut medalia de argint, iar Aleca Daniel şi Ştefania Moroşanu au primit medalia de bronz. Elevii s-au confruntat cu subiecte peste nivelul mediu de dificultate la două probe teoretice şi o probă experimentală.

Au muncit doi ani pentru olimpiadă

Daniel, Ştefania şi Ioan au muncit doi ani pentru această olimpiadă, iar efortul lor a fost răsplătit pe măsură. În plus, pentru toţi, experienţa africană a fost un prilej de cunoaşte oameni şi locuri noi. Ieri, la sediul liceului, olimpicii şi dascălii coordonatori au fost felicitaţi de către inspectorul şcolar general şi de conducerea unităţii de învăţământ.

„Pentru mine această olimpiadă a fost o experienţă în care am întâlnit mulţi oameni valoroşi, cu o cultură generală minunată. Mi-am făcut mulţi prieteni. Este o mare onoare să reprezint ţara şi implicit şcoala la care învăţ. Şi să vin de la olimpiadă cu medalie este şi mai onorant”, ne-a spus Ioan. 

„Această olimpiadă a fost o experienţă frumoasă pentru mine. Pe lângă concursul în sine am cunoscut cultura Africii, am vizitat oraşe foarte frumoase. Trebuie să fim mândri, să încurajăm şi pe alţii care vor să urmeze drumul acesta. Mulţumesc profesorilor care ne-au susţinut şi încurajat tot timpul şi le apreciem munca”, a completat Ştefania.

Vrea să studieze în străinătate

„Eu am ales să fac performanţă pentru că doresc să ajung la universităţi de prestigiu din lume, cum ar fi Oxford, Cambridge sau Harvard. Ingredientele unei astfel de performanţe sunt foarte multe.

În primul rând, ai nevoie de talent şi pasiune pentru a avea energie să lucrezi atât de mult, apoi de un cadru didactic foarte bun care te susţine, te încurajează şi îţi dă foarte multe informaţii.

În plus, trebuia să ai acel impuls, de a învăţa mai mult decât îţi dau profesorii deoarece cu cât înveţi mai mult cu atât realizezi că mai ai foarte mult de învăţat”, a fost de părere Daniel.

Activitatea celor trei a fost coordonată astfel: la biologie elevii au fost îndrumaţi de prof. Liliana Timofte, la chimie de prof. Monica Dumitru iar la fizică elevii Aleca Daniel şi Ignat Ioan au fost îndrumaţi de profesorii Claudia şi Florin Dobrin, iar eleva Ştefania Moroşanu a fost pregătită de prof. Sanda Oprea.   

La Olimpiada Internaţională de Ştiinţe din Africa de Sud au participat 252 de elevi din toată lumea.

Cele mai citite

Zona din fața casei – amenajări necesare pentru a completa estetic și funcțional spațiul

În fața casei tale, există o zonă care poate fi un spațiu deosebit pentru a-ți...

VIDEO. Furtuna din Texas a provocat mai mulți morți

Furtunile au omorât mai multe persoane și au lăsat fără curent electric aproape un milion de locuințe și întreprinderi din sud-estul Texasului, scrie BBC. „Avem...

Zeljko Kopic, încrezător înaintea barajului cu Csikszereda: „Dinamo este favorită”

Zeljko Kopic, antrenorul lui Dinamo, spune că formaţia sa este favorită în barajul cu divizionara secundă AFK Csikszereda Miercurea Ciuc. „Suntem într-o formă bună, ne-am...
Ultima oră
Pe aceeași temă