27.6 C
București
marți, 18 iunie 2024
AcasăSpecialElena Băsescu: Romii fac parte din viitorul României europene

Elena Băsescu: Romii fac parte din viitorul României europene

Declaraţia europarlamentarului a fost depusă în contextul unei dezbateri a PE referitoare la recunoaşterea de către UE a genocidului împotriva romilor, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Europarlamentarul notează în declaraţia sa că „romii reprezintă cea mai mare minoritate etnică din UE la ora actuală, dar şi cea mai oprimată de-a lungul timpului.”

Sute de mii de romi au fost ucişi şi persecutaţi în timpul conflagraţiei citate, dar numai unele state ale UE au recunoscut că exterminarea romilor a fost un genocid, afirmă Elena Băsescu în nota respectivă.

Ea a reamintit parlamentarilor europeni că „pentru a cinsti memoria victimelor şi în semn de profund respect pentru supravieţuitorii romi ai Holocaustului, preşedintele României a recunoscut, în 2007, atrocităţile suferite de romi şi a conferit Crucea Naţională „Serviciul Credincios” clasa a III-a celor trei romi care au supravieţuit genocidului.”

Totodată, nota Elena Băsescu, „tragedia Holocaustului este de acum parte a memoriei noastre colective. Salut cu această ocazie una dintre priorităţile Preşedinţiei Ungariei şi anume Strategia de integrare a romilor. Cea mai bună comemorare este cea orientată către viitor. În fiecare stat membru trebuie să analizăm secolele de istorie din care fac parte romii şi să consolidăm această iniţiativă pentru romi astăzi. Ei sunt cetăţeni liberi, egali europeni. Ar trebui, de asemenea, să creăm precondiţiile necesare liberei circulaţii a romilor, fără ca aceştia să fie din nou expulzaţi. Avem nevoie de o comunitate care să fie perfect integrată în societatea contemporană.”

Renate Weber a luat cuvântul, în cadrul aceleiaşi dezbateri

Europarlamentarul PNL a intervenit în scurta dezbatere pe tema recunoaşterii genocidului împotriva romilor, exprimând poziţia Alianţei Democraţilor şi Liberalilor pentru Europa.

„ ‚Samudaripen‘ este cuvântul care în limba romani înseamnă „iadul pe pământ”, adică genocid, holocaust. Iadul pe pământ este ceea ce au trăit romii europeni în timpul celui de-al doilea război mondial, când sute de mii au fost omorâţi pentru singurul motiv că erau de etnie romă. Câţi anume, nu ştim exact. Muzeul Holocaustului din Washington consideră că este vorba de aproximativ un sfert de milion. Alte studii vorbesc de mai mult de un milion de romi omorâţi în acei ani. Această lipsă de certitudine se datorează lipsei de vizibilitate a celor care au fost victime ale Holocaustului romilor şi este o dovadă în plus că, vreme de secole, acest popor a fost sistematic discriminat sau ignorat.”, a spus alesul PNL în parlamentul de la Bruxelles.

„Acest moment trebuie urmat de măsuri concrete, atât la nivelul Uniunii, cât şi al statelor membre. Este necesar ca astfel de recunoaşteri ale genocidului romilor să fie făcute de fiecare stat membru şi, mai mult decât atât, cunoaşterea acestui aspect al istoriei noastre trebuie promovată în rândul cetăţenilor europeni.”, a continuat Weber.

Ea a subliniat că holocaustul şi secolele de sclavie ale romilor trebuie predate în şcoli pentru ca societatea europeană să înţeleagă că are o datorie istorică faţă de această minoritate. Până atunci „nu vom reuşi să implementăm cu adevărat campaniile de combatere a rasismului şi nici nu vom avea prea mult succes cu strategiile naţionale sau europene de incluziune a romilor.”

Un alt europaramentar PDL, Cristian Preda, a reiterat în scris nevoia de recunoaştere a genocidului împotriva romilor, amintind, şi el, că preşedintele României a recunoscut genocidul împotriva minorităţii rome în 2007. De asemenea, Preda a subliniat importanţa introducerii în curriculele şcolare ale acestor istorii, considerând că „incluziunea socială a romilor, una dintre priorităţile preşedinţiei ungare, trebuie să devină obiectul unei politici europene bazate pe măsuri specifice, eficiente şi măsurabile.”

Cele mai citite

Ungaria vrea aderarea țărilor din Balcanii de Vest la UE, dar nu și a Ucrainei și a Republicii Moldova

Ungaria nu va impulsiona negocierile de aderare la Uniunea Europeană (UE) cu Ucraina şi Republica Moldova în timpul preşedinţiei rotative pe care o va...

Minele marine reprezintă un risc fatal pentru proiectul Neptun Deep, avertizează Greenpeace

Minele marine din Marea Neagră reprezintă un risc fatal pentru proiectul Neptun Deep, avertizează o analiză realizată de organizația de mediu Greenpeace. Situația din Marea...

Prima Casă: FNGCIMM va emite acordurile de refinanţare

FNGCIMM va începe emiterea acordurilor de refinanțare pentru creditele contractate în cadrul Programului Prima Casă / Noua Casă. Prin adoptarea Ordonanței de Urgență Nr. 58/6 iunie 2024...
Ultima oră
Pe aceeași temă