18.5 C
București
vineri, 13 septembrie 2024
AcasăInternaționalUngaria vrea aderarea țărilor din Balcanii de Vest la UE, dar nu...

Ungaria vrea aderarea țărilor din Balcanii de Vest la UE, dar nu și a Ucrainei și a Republicii Moldova

Ungaria nu va impulsiona negocierile de aderare la Uniunea Europeană (UE) cu Ucraina şi Republica Moldova în timpul preşedinţiei rotative pe care o va asuma de la 1 iulie, ci pe cele ale ţărilor din Balcanii de Vest, conform reprezentantului permanent al Ungariei pe lângă UE, Odor Balint, potrivit euronews.com.

UE va începe negocierile cu Kiev şi Chişinău marţea viitoare, încă sub preşedinţia belgiană, după ce Budapesta şi-a manifestat o primă reticenţă în acest sens.

Cu Ucraina şi Republica Moldova „nu sunt planificate să se mai organizeze conferinţe interguvernamentale în acest an”, a declarat ambasadorul Ungariei într-o conferinţă de presă.

Pe de altă parte, guvernul ungar vrea să „avanseze cât mai mult posibil” în procesul de integrare a ţărilor din Balcanii de Vest deoarece acestea aspiră să adere la UE de „peste două decenii”.

De asemenea, Ungaria are intenţia de a organizeze în regiune un summit cu participarea UE şi a statelor din Balcanii de Vest – Serbia, Kosovo, Albania, Macedonia de Nord, Bosnia şi Herţegovina şi Muntenegru, dar încă nu a fost stabilită o dată, conform unor surse diplomatice.

În prezent, UE a deschis negocieri de aderare cu toate ţările, mai puţin cu Bosnia şi Herţegovina şi Kosovo. Kosovo nu a obţinut statutul de ţară candidată, deşi l-a solicitat, deoarece Spania, Cipru, Grecia, Slovacia şi România nu recunosc independenţa unilaterală declarată în 2008 de Priştina faţă de Serbia.

Orban, mesagerul lui Putin? Rusia consideră “acțiune ostilă” decizia UE de a nu ține cont de refuzul Ungariei în privința ajutorului pentru Ucraina

Decizia UE de a nu ține cont de obiecțiile Ungariei în chestiunea sprijinului pentru Ucraina este inclusă de Rusia în seria “acțiunilor ostile”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Oficialul de la Moscova a făcut o declarație pe acest subiect la postul de televiziune Rossiya-1, retransmisă de agenția de presă oficială, TASS. Potrivit lui Peskov, atât intenția UE de a permite Ucrainei să atace ținte de pe teritoriul Rusiei, cât și “depășirea obiecțiilor Ungariei împotriva livrării de noi arme Ucrainei” reprezintă “acțiuni ostile, nu doar neprietenoase” la adresa Rusiei.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Rata șomajului în România a scăzut la 5%, în contextul creșterii ușoare a ratelor de ocupare

În al doilea trimestru al anului 2024, România avea o populație activă de 8,41 milioane de persoane, dintre care 7,9 milioane erau angajate, iar...

MAE condamnă atacul rus asupra unei nave comerciale cu cereale în Marea Neagră

Ministerul Afacerilor Externe a condamnat vehement atacul lansat de forțele armate ruse asupra unei nave comerciale care transporta cereale în Marea Neagră, incident petrecut...

Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun sondajele de opinie despre candidații pentru scaunul de la Cotroceni

Candidații pentru alegerile prezidențiale 2024 încep să se așeze la start și în același timp să se uite cine ajunge primul, pe măsură ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă