16.1 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialElectrica vine pe bursă fără participaţiile minoritare

Electrica vine pe bursă fără participaţiile minoritare

Înainte de listare, o societate de administrare a activelor aparţinând statului va prelua deţinerile Electrica la distribuitorii Enel şi E.ON. Guvernul ratează astfel exitul din companii care oricum nu excelează la plata dividendelor dar pot propune majorări de capital în viitor, cu riscul diluării minoritarilor.

Electrica va fi privatizată prin vânzare de acţiuni la bursă în iunie, atât prin piaţa de capital din Bucureşti cât şi pe cea din Londra (în acest caz se vor folosi certificatele de depozit), potrivit ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă.

Înainte de vânzarea prin bursă a unui pachet de 51% din acţiunile Electrica, compania va fi divizată prin separarea unei firme care va prelua toate participaţiile minoritare deţinute la alte societăţi. Electrica este acţionar minoritar la ENEL Energie Muntenia (unde deţine 23,57%), ENEL Distribuţie Muntenia (23,57%), ENEL Distribuţie Banat (24,86%), ENEL Distribuţie Dobrogea (24,90%), ENEL Energie (36,99%), E.ON Moldova Distribuţie (27%), E.ON Energie România (3,78%) şi Electrica Soluziona (49%). Totodată, Electrica SA are 0,5% din acţiunile Bursei Române de Mărfuri. Înainte de listarea la bursă, trei dintre filialele Electrica Serv, firmă controlată integral de Electrica SA, vor fi lichidate. Cele trei filiale care vor intra în lichidare deservesc regiunile Banat, Dobrogea şi Moldova.

Decizia Guvernului reduce semnificativ preţul pe care îl poate obţine statul pentru pachetul majoritar al Electrica, companiile unde aceasta are participaţii minoritare, E.ON şi Enel, făcând în ultima vreme investiţii importante. Cele două companii de distribuţie nu excelează însă la capitolul dividende, ceea ce face mai greu de înţeles raţionamentul care a determinat desprinderea deţinerilor minoritare. Ratând un eventual exit parţial din acestea prin privatizarea Electrica, statul se poate confrunta la un moment dat cu cererea de a aduce bani noi de acasă, dacă Enel şi E.ON vor lua în calcul majorări de capital în viiitor. Iar cum la acest capitol Guvernul nu stă pe roze, există riscul unei diluări a deţinerilor în acţionariatul celor doi distribuitori de energie.

E drept, există şi posibilitatea ca E.ON şi Enel să facă oferte pentru pachetele minoritare ale statului cândva în viitor, dar cum demonstrează eşecurile Fondului Proprietatea, care a încercat la un moment dat exituri similare din acţionariatul lor, nici Enel, nici E.ON nu par interesate de “închiderea” companiilor proprii.

Cele mai citite

Aglomeraţie pe drumurile dinspre mare și munte spre Capitală. Rute alternative

Centrul Infotrafic din IGPR anunţă că este inregistrată aglomeraţie pe sensul de coborâre al DN1 către Ploieşti, între staţiunile Predeal şi Buşteni, dar şi...

Maia Sandu merge în vizită în Norvegia

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a început o vizită de stat, de două zile, în Norvegia, anunță, luni, presa de la Chișinău. Șefa statului este...

VIDEO. Limitator inteligent de viteză montat la Snagov

La Snagov s-a montat primul limitator de viteză inteligent din România, ce îi oprește numai pe șoferii care încalcă limita de viteză din zonă. Un...
Ultima oră
Pe aceeași temă