14 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialEconomiile facute de Guvernul Boc, apa de ploaie

Economiile facute de Guvernul Boc, apa de ploaie

Primele de vacanta amanate de Guvernul Boc, in valoare de 80 milioane de euro, reprezinta numai 2% din cheltuielile cu personalul bugetar, care se ridica la circa 3,75 miliarde de euro. Analistii economici sustin ca, desi aceasta masura este insuficienta pentru a genera austeritate in desfranatul sistem bugetar, ea poate fi un semnal bun, daca va fi urmata de concedierile promise inca de la inceputul anului si de interzicerea cumulului pensie-salariu. "Faptul ca aceasta masura nu este suficienta nu inseamna ca este si rea. Cred ca este salutara", apreciaza analistul economic Ilie serbanescu. "Aceasta masura este un prim pas pe directia cea buna, pentru ca pana acum Guvernul nu a reusit sa puna in practica masurile de austeritate anuntate inca de la inceputul anului. Speram ca aceasta prima decizie sa fie urmata si de reducerea personalului", ne-a declarat, la randul sau, economistul Aurelian Dochia. Sindicatele au criticat imediat amanarea primelor de vacanta, desi premierul a explicat masura luata. "Intr-o perioada de criza, cand oamenii din mediul privat sunt dati afara, sunt in somaj tehnic, isi pierd in fiecare zi locurile de munca, e firesc ca si in sectorul public sa ne uitam cu mai multa atentie la modul cum sunt cheltuiti banii. De aceea, am luat decizia de amanare a primelor de vacanta", a spus Boc.

Premierul Boc ne pacaleste cu austeritatea: primele de vacanta pe care le-a amanat reprezinta numai 2% din cheltuielile cu personalul bugetar. Masura suspendarii primelor de vacanta a celor circa 250.000 de salariati beneficiari de astfel de bonusuri, adoptata in ultima sedinta de guvern, seamana, in opinia analistilor economici, cu incercarea de a stinge un incendiu de proportii cu o stropitoare de gradina. Insa, potrivit acestora, masura poate fi un semnal bun daca va fi urmata si de concedierile promise inca de la inceputul anului.

Fata de cele 80 de milioane cat reprezinta primele de vacanta suspendate de guvernul Boc, capitolul cheltuieli este imens. Initial in bugetul de stat pe 2009, cheltuielile se ridicau la circa 3,92 miliarde euro, insa au fost micsorate la rectificarea din luna aprilie pana la 3,75 miliarde euro. "Faptul ca aceasta masura nu este suficienta nu inseamna ca este si rea. Cred ca este salutara", apreciaza analistul economic Ilie serbanescu.
Analistii sustin insa ca Guvernul Boc trebuie sa faca mult mai mult decat taierea primelor pentru a opri desfraul bugetar pe timp de criza, avand in vedere ca a esuat in actiunea de eliminare din institutiile statului a celor peste 20.000 de persoane care cumuleaza pensia cu salariul. Totodata, Guvernul nu a indraznit sa opereze disponibilizari semnificative in uriasul aparat functionaresc, hranit cu impozite, multumindu-se doar cu blocarea angajarilor pe cele 139.500 posturi vacante.
"Aceasta masura de suspendare a primelor este un prim pas pe directia cea buna, pentru ca pana acum Guvernul nu a reusit sa puna in practica masurile de austeritate anuntate inca de la inceputul anului. Speram ca aceasta prima decizie sa fie urmata si de reducerea personalului", ne-a declarat economistul Aurelian Dochia. In opinia sa, economia care se face prin neacordarea primelor este mica, raportandu-ne la marimea cheltuielilor de personal, insa ea reprezinta un prim semnal de austeritate. "Totul este sa fie pusa in aplicare, pentru ca au si aparut proteste sindicale", adauga Dochia.

Sindicatele au criticat imediat amanarea primelor de vacanta ale functionarilor, politistilor si magistratilor pana la o data neprecizata, cand mersul economiei va permite acordarea lor, desi premierul a explicat aceasta masura. "Intr-o perioada de criza, cand oamenii din mediul privat sunt dati afara, sunt in somaj tehnic, isi pierd in fiecare zi locurile de munca, e firesc ca si in sectorul public sa ne uitam cu mai multa atentie la modul cum sunt cheltuiti banii. De aceea, am luat decizia de amanare a primelor de vacanta", a spus Boc. Liderii sindicali nu admit explicatii si spun ca neacordarea primelor de vacanta este o masura gresita, cauzata de incapacitatea Executivului de a colecta taxe si impozite. "Guvernul ar trebui sa se concentreze pe colectarea banilor la bugetul de stat si pe eliminarea fraudei fiscale. Neacordarea primelor nu este o solutie adecvata. Intelegem ca nu au bani, dar e regretabil ca, dupa sapte luni, nu exista niste masuri de reducere a evaziunii fiscale si a evaziunii de pe piata muncii", ne-a declarat Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa. Presedintele Blocului National Sindical, Dumitru Costin, a aratat ca persoanele vizate de suspendarea primelor pot da in judecata Guvernul daca considera ca le sunt incalcate drepturile prevazute prin contract, iar presedintele Sed Lex, Vasile Marica, a promis ca functionarii se vor judeca cu Guvernul pentru recuperarea primelor.
Ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, spune ca este convins ca suspendarea primelor ii va determina pe angajati sa dea in judecata institutia pentru primirea banilor si ca acestia vor castiga.
"Din pacate, justitia a inceput sa dicteze si pe bugetul national, si pe bugetele de ministere, peste tot", a afirmat Sarbu.

DISPERARE
» Finantele si prapastia bugetului

In a doua jumatate a anului, Ministerul de Finante va fi supus unei presiuni de finantare fara precedent, trebuind sa se imprumute cu peste 46 miliarde lei (11 miliarde euro), adica mai mult de jumatate din valoarea acordului de imprumut cu FMI-UE, de 20 miliarde euro. Mai mult de jumatate din necesarul de finantare al Trezoreriei reprezinta titlurile de stat scadente din perioada iulie-decembrie, in suma de aproximativ 24 miliarde lei. De asemenea, o suma importanta va trebui atrasa pentru acoperirea deficitului bugetar ce va aparea in a doua jumatate a anului, de 10 miliarde lei, dupa calculele autoritatilor, sau de 20 miliarde lei, dupa calculele economistilor de la ING Bank. Peste toate aceste nevoi stringente de bani, Finantele trebuie sa ajunga la zero cu rambursarile de TVA, la care intarzierile sunt de aproape doua miliarde lei, si trebuie sa stinga datoriile restante ale statului, aferente anului 2008.    

Cele mai citite

VIDEO. Adina Buzatu ne face ținuta pentru masa de Paște: “Nu arată bine să ai decolteul până la buric!”

Adina Buzatu, stilistă română specializată în vestimentația masculină și nu numai, a vorbit despre ținuta pe care trebuie să o abordăm pentru masa de...

Negociatorii Hamas sunt la Cairo pentru un armistițiu. Acolo se află și directorul CIA

Negociatori ai Hamas au mers la Cairo pentru discuții privind încetarea focului în Fâșia Gaza. Directorul CIA a ajuns și el la Cairo, relatează...

Înțelepciunea din Sinai: Moștenirea Creștină a Mănăstirii Sfânta Ecaterina

În sălbăticia îndepărtată și stâncoasă a Peninsulei Sinai din Egipt se află o țară cu o importanță istorică și spirituală imensă pentru cele trei...
Ultima oră
Pe aceeași temă