33.4 C
București
miercuri, 26 iunie 2024
AcasăSpecialEclipsa totala de luna, vizibila din Romania

Eclipsa totala de luna, vizibila din Romania

In noaptea de 3 spre 4 martie va avea loc o eclipsa totala de Luna care se va putea observa in intregime din Romania, daca vremea va permite aceasta. Este prima eclipsa totala de Luna dupa mai bine de doi ani de pauza (ultima eclipsa de acest fel a avut loc pe 28 octombrie 2004). Ultima eclipsa de Luna ce s-a observat din Romania a fost eclipsa partiala din 7 septembrie 2006.
Eclipsa de Luna din 3 martie este o eclipsa lunga: durata fazei totale va fi de o ora si 13 minute. De asemenea, va fi vizibila partial de pe toate cele 7 continente ale globului.
Eclipsa va debuta la ora 22:18 cand Luna va intra in penumbra Pamantului. Totusi, abia in jurul orei 22:45 penumbra terestra va incepe sa fie observabila in partea sud-estica a Lunii. O data cu trecerea minutelor, penumbra terestra va deveni tot mai evidenta in zona estica a discului lunar. La ora 23:30 incepe eclipsa partiala, moment in care Luna intra in umbra Pamantului. O data ce eclipsa avanseaza, lumina Lunii va scadea treptat, iar stelele mai putin stralucitoare vor deveni tot mai vizibile. La 0:44 va incepe eclipsa totala, moment la care Luna se va cufunda in intregime in umbra planetei noastre. Faza maxima se va produce la ora 1:20, cand Luna se va afla cel mai aproape de axa conului de umbra terestru. Dupa aceea totul se va produce in ordine inversa. La 1:57 eclipsa totala se va sfarsi, Luna incepand sa capete din nou lumina ei obisnuita. In perioada ce urmeaza stelele slabe isi pierd din stralucire si Luna ia din nou in stapanire cerul cu lumina ei. Eclipsa partiala va continua pana la ora 3:11, cand Luna va iesi in intregime din conul de umbra al Pamantului. Dupa aceasta pe discul lunar in zona vestica se va mai observa discret penumbra terestra pana in jurul orei 4:00. La ora 4:23 Luna va iesi din penumbra Pamantului, iar eclipsa se va sfarsi.

Planetele, vizibile si ele

In timpul eclipsei, Luna se va afla in partea de sud a constelatiei Leu. In acelasi timp, in aceeasi constelatie, nu departe de Luna se afla planeta cu inele – Saturn. Aceasta va fi vizibila aproape toata noaptea. Dupa ora 2 la sud-est va rasari gigantul Sistemului Solar – Jupiter. Planetele constituie obiecte interesante de observat, in paralel cu eclipsa folosind instrumente astronomice. Eclipsele de Luna nu genereaza catastrofe naturale si nici nu au influenta asupra psihicului uman.
O eclipsa de Luna are loc atunci cand aceasta intra, total sau partial, in conul de umbra al Pamantului. In momentul eclipsei (in perioada de totalitate), Luna nu va disparea complet in umbra Pamantului, fiind in continuare iluminata de lumina solara reflectata si refractata de atmosfera terestra. In functie de cantitatea de nori si praf si alte particule prezente in atmosfera la acel moment, Luna va avea in timpul totalitatii eclipsei o anumita stralucire si culoare (de obicei, rosu-caramiziu).
Membrii Societatii Astronomice Romane de Meteori vor face observatii vizuale si fotografice asupra eclipsei. Toti cei ce doresc sa observe fenomenul sunt asteptati la Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bd. Lascar Catargiu nr. 21. Personalul Observatorului si membri ai SARM vor oferi consultanta de specialitate vizitatorilor.

Cele mai citite

Iohannis, la Consiliul European, unde se discută sprijinul pentru Ucraina și Republica Moldova

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, mâine şi poimâine, la Consiliul European, la Bruxelles, printre subiectele reuniunii numărându-se sprijinul pentru Ucraina şi Republica Moldova, respectiv...

Aavancronica meciului decisiv Slovacia – România de la EURO 2024. Care sunt scenariile

Naționala României joacă miercuri partida decisivă în compania selecționatei Slovaciei pentru calificarea în optimile de finală ale Campionatului European de Fotbal UEFA EURO 2024,...

A fost ales noul secretar general al NATO

Cele 32 de state membre ale NATO l-au numit astăzi pe prim-ministrul interimar olandez Mark Rutte în postul de secretar general al Alianţei, pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă