14 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialEclipsa a scos reşiţenii din casă

Eclipsa a scos reşiţenii din casă

Locuitorii din vestul ţării au fost ceva mai norocoşi decât alţii şi vremea i-a ajutat să poată vedea cea mai lungă eclipsă de lună din ultimul deceniu. La Reşiţa, cerul senin a permis curioşilor să urmărească fără nici o problemă întregul fenomen astronomic.


Excursii pentru eclipsă

Pentru că eclipsa a debutat la puţin timp după răsăritul Lunii, pentru a o putea vedea, mulţi reşiţeni au ieşit cu maşinile din oraş, au mers în parcuri sau au urcat pe blocurile turn în zonele în care orizontul sud-estic este liber.

Eclipsa a avut loc noaptea trecută şi datorită cerului limpede fără nici un nor, a putut fi observată perfect din Reşiţa.

Fenomenul a debutat la 20:24, ora Romaniei, cand Luna a intrat în conul de penumbră, iar sfarsitul eclipsei a avut loc la ora 2:00.

Faza totală a durat o oră, 40 de minute şi 12 secunde.

Potrivit specialistilor, “erupţiile vulcanice din ultima perioadă au influenţat spectacolul astral. Luna a fost foarte întunecată în timpul debutului eclipsei, fiindcă în atmosferă există foarte mult praf”. Următoarea eclipsă totală de Lună va fi vizibilă din România în 2015.

 

Cele mai citite

METEO. Mai multe județe afectate de vânt puternic

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare Cod galben pentru intensificări ale vântului, valabilă în următoarele ore, pentru nouă județe și Municipiul...

Un bărbat dintr-o localitate de lângă Timișoara a ajuns la spital după ce s-a autoincendiat

Un bărbat de 53 de ani din localitatea Giarmata-Vii, limitrofă municipiului Timişoara, a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale, sâmbătă, după ce s-a...

VIDEO. Incendiu în Berlin. A luat foc o fabrică de armament

Incendiul care a izbucnit vineri la o mare fabrică de armament din Berlin a stârnit îngrijorare și alertă în capitala Germaniei. Potrivit informațiilor furnizate...
Ultima oră
Pe aceeași temă